Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 14:44

Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/ KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 'Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu' başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde başlayan sempozyuma; Vali Vekili Faruk Eraslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, daire müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, milli mücadelenin başlamasına Kahramanmaraş'ın ilk kıvılcım olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Türkiye tarihimiz için Milli Mücadele ne denli önemli ise Kahramanmaraş’ın da ilk kıvılcımı başlatması o denli önemlidir. Sütçü İmam’ın ilk sıktığı kurşun ve akabinde gelişen Avukat Mehmet Ali Kısakürek’in beyannamesi, Rıdvan Hoca’nın hürriyet olmayan bir yerde Cuma Namazı kılınmaz hutbesi, Bayrak Olayı Maraş’ımızın milli mücadele yıllarına damga vurmuş ve dünyaya bir mesaj vermiştir. 15 Temmuz gecesi de emperyalist güçlerin uşaklığını yapanlar tarafından başlatılan darbe girişimine karşı Aziz Milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara inin çağrısına karşılık dik ve vakur duruşunu göstermiş ve bu uşaklara meydan vermemiştir. Tıpkı Sütçü İmam’ın yaptığı gibi Şehit Ömer Halisdemir kardeşimizde ilk kurşunu sıkarak hain darbecilerin planlarını alt üst etmiştir. 12 Şubat 1920’de kahraman hemşehrilerimiz şehrimizi kurtardıkları gibi 15 Temmuz’da da aynı özveriyi göstermişlerdir."

Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci'nin de konuşma yapmasının ardından sempozyuma geçildi. Prof. Dr. İbrahim Solak'ın başkanlığında gerçekleşen sempozyumun açılış oturumunda Prof. Dr. Hikmet Öksüz 'Milli mücadele yıllarında Maraş ve çevresinde Ermeni faaliyetlerinin Amiral Bristol’un günlüklerine yansıması', Prof. Dr. Haluk Selvi 'Milli mücadelede TBMM’ye Maraş’tan çekilen destek ve tebrik telgrafları', Prof. Dr. Osman Akandere 'Maraş’ın Fransızlar tarafından işgaline Heyet-İ Temsiliye ve Mustafa Kemal’in Tepkisi', Prof. Dr. Said Öztürk 'Bitmeyen hesaplaşma: Milli mücadeleden küresel mücadeleye', Doç. Dr. Nejla Günay; 'Millî mücadele ve sonrasında Zeytun Ermenileri' ve Cevdet Kabakcı 'Arslan Bey’in milli mücadeleye dair anlattıkları' konularını anlattı.

Sempozyum iki gün sürecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!