Üç büyükler İstanbul’da buluştu

Güncelleme Tarihi:

Üç büyükler İstanbul’da buluştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 19:41

16’ncı yüzyıl İtalyasının üç büyük resim ustası, boğaz kıyısında bir araya geldi; Michelangelo, Leonardo Da Vinci ve Raphael. 1 Haziran’da Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan ‘The Great Masters’ sergisi; 2010 yılında İsveç’in Gotenburg şehrinde 130 bin kişiyi ağırlayan ‘And There Was Light’ sergisinin geliştirilmiş bir versiyonu.

Haberin Devamı

Vestel sponsorluğundaki sergide Michelangelo’nun Davud heykelini, Leonardo’nun Son Yemek freski ve anatomi çalışmalarını, Raphael’in Atina Okulu freski ve daha pek çoğunun detaylı incelemesi modeller, dokunmatik ekranlar ve interaktif sistemlerle gösteriliyor.


Ünlü İtalyan küratörler Alessandro Vezzosi ve Francesco Buranelli tarafından hayata geçirilen ‘The Great Masters’ sergisi, genç veya yetişkin, birçok sanat meraklısını heyecanlandıracak isimleri bir araya getiriyor. Bu sebepten sergi de her yaştan izleyiciye hitap edecek şekilde kurgulanmış.
Gezi, girişte yer alan medya odasıyla başlıyor. Bu bölümde gösterilen, Rönesans döneminin yaratıcı üç ustası hakkındaki üç dakikalık bir film. Bu sayede, İtalya’da bilim ve sanatın iç içe geçtiği 16’ncı asırda, hem sanatçı hem bilim adamı olarak sayısız eser bırakmış ustalar genel hatlarıyla izleyiciye tanıtılıyor. Dolayısıyla Rönesans dönemi sanatına dair hiçbir fikri olmayanlar dahi, kendilerini konuya yabancı hissetmeyecekleri ön bilgileri almış oluyor. Sonra bir ‘İtalyan Hikâyesi’ anlatılmaya başlıyor. Bu bölüm, sanatçıların eser verdikleri 16. yüzyıl İtalyasını genel hatlarıyla hikâye ederek, üç büyük ustanın Rönesans dönemindeki yaşamı hakkında merak edilenleri özetliyor: Kaç kişi okuma yazma biliyordu? Bir işçi ne kadar kazanıyordu? İnsanlar nasıl yolculuk yapıyorlardı?...gibi.

İNCELE, DOKUN, DAHİL OL

Haberin Devamı

Sergiyi hazırlayan küratörlerden biri olan Alessandro Vezzosi, ünlü Da Vinci uzmanlarından birisi. Leonardo’nun doğduğu Vinci kasabasındaki ‘Museo Ideale Leonardo Da Vinci’ müzesinin kurucusu. Bir diğer küratör Francesco Buranelli ise, Michelangelo ve İtalyan Rönesans sanatının önde gelen uzmanlarından. Yılda dört milyon kişinin ziyaret ettiği Vatikan Müzeleri’nin 10 yıl boyunca başkanlığını yapmış.
Alanlarında uzman bu iki İtalyan küratörün hazırladığı sergi, Leonardo’nun icatlarının mekanik özelliklerinden Sistine Şapeli’nin tavanını boyamanın zorluğuna kadar farklı ilgi alanlarına hitap eden bölümlere yer veriyor. Leonardo’nun meşhur icatlarının bugün hazırlanmış 40’tan fazla maketi ve Da Vinci ile Michelangelo’nun anatomi çalışmaları için yaptığı çizimler görülebiliyor. Ayrıca, Michelangelo’nun içinde yaşanabilir dev heykel planı ve dokunmatik ekranlar vasıtasıyla Raphael’in yaptığı resimlerle fresk ve kuru boya arasındaki fark incelenebiliyor.

SAN PIETRO BAZİLİKASI

Haberin Devamı

The Great Masters’da, Raphael ve başka mimarların üzerinde planlar geliştirdiği, kubbesi Michelangelo tarafından tasarlanan San Pietro Bazilikası kubbesinin bir metre yüksekliğinde bir modeli yer alıyor. Dönemin diğer mimari yapıları hakkında da bilgi edinilebilecek ‘Mimari’ bölümünde, yapıların meydana gelmesi için kaç kişinin çalıştığı, eserin ne kadar zamanda inşa edildiği gibi bilgiler de paylaşılıyor.


ADLÎ İNCELEME

Sergide, Mona Lisa başta olmak üzere dünyaca ünlü eserleri detaylı olarak incelemek mümkün. Burada parmak izlerinden, fırça lekelerine kadar varan detaylardan bahsediyoruz. Eserlerin orijinalliği ve yaratılış tarihi ziyaretçiler tarafından bulunmaya çalışılıyor. Bu aşamada kullanılan yüksek teknoloji hakkında bilgi veren bölümde, Mona Lisa’yı ‘multi-spectral’ kamerayla inceleyerek, ayrıntıları normal bir kameradan çok daha yüksek pikselde yakalayabilirsiniz.

Haberin Devamı


KENDİ VÜCUDUNU VİTRİVİUS’LA KARŞILAŞTIR

Vitrivius insanı birçokları tarafından tanınır. Fakat Leonardo da Vinci çizimi olarak bilinmez. Da Vinci’nin gençlik döneminde yaptığı çalışma, insan vücudundaki oranları ve tesadüfleri sorguluyor. Serginin, Leonardo’nun düşünme biçimi ve keşif merakını göstermesi bakımından, önemli bir durağı.  Ayrıca, duvara yerleştirilen ölçüm grafiği üzerinden, kendi ölçülerinizi Vitrivius ile karşılaştırmanız da mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!