Tütün çiftçisi destek bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Tütün çiftçisi destek bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 16:28

Tütün çiftçisi destek bekliyor

Haberin Devamı

MİLAS Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, tütün tarımının tükenme noktasına geldiğini söyleyip, devleti çiftçiye destek olmaya çağırdı.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ziraat mühendisi Abdullah Öz ve Akkovanlık Mahalle Muhtarı Mustafa Yıldız ile birlikte bu sabah, tütün hasadı yapan Akkovanlıklı çiftçilerini ziyaret etti. Atıcı, ekonomik anlamda tütün üreticisinin zor günler geçirdiğini belirterek, açıklamalarda bulundu. Milas'ta kıraç arazilerde üretilen tütüne alternatif tüm ürünlerin, tütün kadar gelir getirmediğini ve çiftçi tarafından benimsenmediğini kaydeden Atıcı, "Özellikle Çamköy, Aslanyakası, Karacahisar, Ulaş gibi pek çok mahallede tütün tarlaları bomboş duruyor. Tütüne alternatif olarak sunulan kapari, elma, armut ürünlerinin, tütünün yerini tutmadığını gördük. Bu mahalleler böylelikle yoksullaştı. Bu durum gerçekten doğru değil. Biran önce devletimizin tütün çiftçisine sahip çıkması ve tütün üretimini artırmak için çalışma başlatması gerekiyor. Dünya tütün piyasasında aranan bir ürün olan Türk tütünü, ülkemizin çok önemli ihraç kaleminden biri ve bundan asla vazgeçilmemelidir. Bizim bölgemiz için belirtmek istediğim bir şey var o da şu, Ege tütünü özel bir tütün, yöreye özgü özel bir tütündür. Devletimiz tüm tarımsal ürünlerde, müdahale kurumlarını işler hale getirerek çiftçimizin yanında olmalıdır" dedi

Ailesi tütün üreticisi olan, edebiyat öğretmeni Okan Öztürk, "Necati Cumalı'nın özellikle Tütün Zamanı, Acı Tütün, Zeliş romanlarında tütün işçilerinin çektiği sıkıntıları müthiş bir şekilde anlatıyor ki, günümüzden bir 50-60 yıl önce dile getirmiş. Ben bu romanları okuduğumda maalesef 50-60 yıl önceki sıkıntıların artarak devam ettiğini görüyorum" diye konuştu.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!