Türklerin AB'ye desteği yüzde 54'e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türklerin ABye desteği yüzde 54e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 20:12

AB'ye üye ülkelerin yanı sıra katılımcı ve aday ülkelerde eşzamanlı yapılan Standart Eurobarometre araştırmasının sonuçlarına göre, Türk halkının AB üyeliğine desteği, bu yılın bahar dönemine göre arttı.

AB Bilgi Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Eylül-Ekim aylarında ülke genelinde 15 yaş ve üzeri 1005 kişi ile yapılan araştırmanın sonuçları, Eurobarometre Türkiye rapor editörü Doç. Dr. Ali Çarkoğlu tarafından açıklandı.
Çarkoğlu, Mart-Nisan-Mayıs aylarında yapılan bahar dönemi araştırmasında, Türk halkının yüzde 44'ü, AB üyeliğini “iyi bir şey” olarak nitelerken, bu oranın güz dönemi araştırmasıyla yüzde 54'e çıktığını söyledi.

Türkiye'nin AB'ye üye olmakla fayda sağlayıp sağlayamayacağı sorusuna ”fayda sağlar” diyenlerin oranının da yüzde 51'den yüzde 63'e çıktığını kaydeden Çarkoğlu, AB için “olumlu bir imajı var” diyenlerin de oranının arttığını söyledi.
Araştırmaya göre, Türkiye'de hayatından memnun olanların oranının yüzde 71 olduğunu belirten Çarkoğlu, bunun, AB ülkelerinden yaklaşık 10 puan daha düşük olduğunu bildirdi.

Çarkoğlu, AB'nin genişleme süreci Türkiye'de yüzde 50 düzeyde destek görürken, AB genelinde ancak yüzde 46'lık kesimin bu gelişmeyi desteklediğini, ayrıca Türkiye'nin üyeliğine verilen destekteki artışın az nüfusa sahip ülkelerde gözlendiğini söyledi.

Araştırmaya göre, Türkiye'nin üyeliğine AB ülkelerinde daha yüksek oranda gençlerin destek verdiğini anlatan Çarkoğlu, 15-24 yaş arası grubun yüzde 37'si Türkiye'nin üyeliğine destek verirken, 55 yaş üzerinde bu oranın yüzde 22 olduğunu ifade etti.

Çarkoğlu, “Avrupa'nın geleceği Türkiye'ye daha yüksek oranda destek veriyor. O nedenle Avrupa'nın yaşlı nüfusunun da ikna edilmesi lazım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!