Türkiye'nin taşları görücüye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin taşları görücüye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 11:10

- Doğal taş rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip Türkiye'nin bu zenginliği, İzmir'deki 22. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda 40'a yakın ülkeden gelen profesyonel alıcıların beğenisine sunulacak- Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kaya:- "Türkiye'nin sektördeki en büyük silahı geniş renk yelpazesine sahip taşları"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Doğal taş rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip Türkiye'nin zenginliği, İzmir'deki 22. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda (MARBLE) özellikle moda renkler beyaz, krem, bej ve gri taşlarla uluslararası alım heyetlerinin beğenisine sunulacak.

Ege Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23-26 Mart tarihlerinde düzenlenecek MARBLE öncesi, Fuar İzmir'deki alanın tamamen dolduğunu, katılımla ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Fuara çok sayıda ülkeden sektör temsilcileri, mimar ve mühendislerin katılacağını, ciddi alıcıların ağırlanacağını kaydeden Kaya, MARBLE'ın dünyanın en önemli mermer fuarları arasında yer aldığını hatırlattı.

Kaya, dünyadaki doğal taş rezervlerinin yüzde 38-40'ına sahip Türkiye'nin asıl büyük servetinin ise geniş renk seleksiyonu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

- Moda renkler beyaz, krem, bej ve gri

Dünyada şu an için moda renklerin beyaz, krem, bej ve gri olduğunu aktaran Kaya, "Mermer sektörünün modası mobilya sektörü ile aynıdır. Bütün alışveriş merkezlerinde, evlerde bu renkler kullanılıyor." dedi.

Türkiye'nin asıl zenginliğinin de bu renkler olduğunu anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Bursa'dan Diyarbakır'a kadar her yerde çıkan beyaz, bej, krem, gri taşlar dünyanın bize yönelmesinin nedeni. Türkiye'nin sektördeki en büyük silahı da renk seleksiyonunun geniş olması. Beklentimiz, moda renklerin ülkemizde olmasının da getirdiği cazibe ile Amerika, Uzakdoğu, Katar ve Dubai gibi bölgelerden talep gelmesidir. Umarım bu beklentimiz boşa çıkmaz. Doğal taş ihracatımızın 2015'teki 4 milyar doların altına düşmeyeceğine inanıyoruz."

- Liderliğin koşulu "uç ürünler"

Türkiye'nin, doğal taş sektörüne 25-30 yıl önce girdiğinde, rekabet şansının olmadığını bilen İtalyanların konsept değiştirdiğini ve uç ürünlere yöneldiğini anlatan Kaya, bugün Türkiye'nin de İran ile rekabetinde aynı yöntemi uygulaması gerektiğini ifade etti.

Jeolojik yapısı Türkiye'ye benzeyen İran'da da moda renklerdeki beyaz, gri, bej ve krem taşların çıkarıldığını söyleyen Kaya, "İran ciddi anlamda blok satmaya başladı. Biz de uç ürüne, marjinal ürünlere yönelmeliyiz. İran'ın bu konuda Türkiye ile rekabet şansı yok. İran ile rekabetimizde İtalyanlar gibi uç ürünlere yönelmeyi başarmalıyız." diye konuştu.

Haberin Devamı

- 15 bin ton doğal taş sergilenecek

Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı ve dünyada alanında düzenlenen fuarlar içinde ilk 3’te yer alan MARBLE, 23-26 Mart tarihlerinde mermer alanında önemli firmalarla sektör temsilcilerini bir araya getirecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE için mermer ve doğal taşlar ile iş makineleri, Fuar İzmir alanına gelmeye başladı.

Fuarda ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğal taş sergilenecek.

Türkiye’nin doğal taş çıkan her bölgesinden taşın yer alacağı MARBLE’da, Almanya, ABD, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Endonezya, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, İtalya, Mısır, Romanya, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan önde gelen firmalar katılımcı olacak.

Haberin Devamı

Yaklaşık bin 700 firmanın katılacağı MARBLE'ı ziyaret edenler tüm doğaltaş çeşitleri, mermer ve iş makinelerini bir arada görme imkanı bulacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!