Türkiye’nin şekeri yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin şekeri yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 14:39

Kişi başı 50 gram olması gereken şeker tüketimi ülkemizde 150 grama kadar çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın tıpkı tuzda olduğu gibi şeker tüketiminin azalması için de kampanya düzenlemesi isteniyor.

Haberin Devamı

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye’de kişi başı 50 gram olması gereken şeker tüketiminin 150 grama kadar çıktığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’na, “Tuzda olduğu gibi şeker kullanımını azaltmak için de bir kampanya düzenlenmeli” başvurusunda bulunduklarını söyledi. Şeker tüketiminin kişi başı 120 grama düşmesi halinde bile sağlık harcamalarında iki milyar dolar tasarruf edilebileceğini belirten Timur Erk, özetle şunları söyledi:

5 YILLIK PLAN YAPILMALI

“Türkiye’de şeker tüketimi kişi başı 150 grama çıktı. Bu rakam Ramazan’da daha da artıyor. Olması gereken ise sadece 50 gram yani toplam 13 küp şeker. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na da başvurduk. Daha önce tuzda olduğu gibi şekerde de 5 yıllık plan dahilinde yıllık plan ve kampanya yapılmasını istedik.

HEDEF 120 GRAMA İNDİRMEK

Şu anda iki hedefimiz var. Birincisi çocuklarda obeziteyi sıfırlara çekmek, ikincisi de 150 gram günlük kişi başı şeker tüketimini 120 gramlara indirmek. İlk hamlede okullarda eğitimle, kamu spotlarıyla ve animasyon filmleriyle, devletin bu konuda önderlik yapması gerekiyor. Eğer bunu yapabilirsek sağlık harcamalarından yaklaşık iki milyar dolar tasarruf edebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!