Türkiye’nin lezzetleri Başkent’te buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin lezzetleri Başkent’te buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 14:58

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) belirli coğrafi bölgelere özgü ürünlerin tanıtımı, pazar oluşturmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, bugün başlıyor.

Haberin Devamı

ATO Congresium’da 2 gün boyunca sürecek olan zirve hakkında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü bahçesinde, Ankara’nın meşhur Tiftik keçileri arasında toplantı düzenleyen ATO Başkanı Gürsel Baran, “Herkesi Türkiye’nin lezzetlerini tatmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Yöresel ürünler açısından çok zengin olan Türkiye’de coğrafi işaret konusunun ihmal edildiğini belirten Baran, “Açığa çıkarmadığımız ya da unutmaya başladığımız ürünlerimiz var. Zirveyi düzenlemekteki amacımız farkındalık yaratmak, üreticilerimizi uyandırmak, Ankara’yı yöresel ürünlerin ihracatında merkez haline getirmek” dedi.

Türkiye’nin lezzetleri Başkent’te buluşuyor

Haberin Devamı

ANKARA BU İŞİN MERKEZİ OLSUN

Avrupa Birliği ülkelerinde 5 binin üzerinde coğrafi işaretli ürünün 54 milyar Euro pazar değerine sahip olduğunu söyleyen Baran, coğrafi işaretli ürünlerin Fransa ekonomisine yılda 18 milyar euro, İtalya ekonomisine ise 12 milyar Euro kazandırdığını kaydetti. Türkiye’de 2 bin 500’ün üzerinde tescil alabilecek yöresel ürün bulunduğu halde sadece 200 civarında ürünün coğrafi işarete sahip olduğunu kaydeden Baran, “Üç ürün dışında yurt dışında tescil almış ürünümüz yok. Aydın inciri, Antep baklavası ve Malatya kayısısı. Biz bunların sayısını artırmayı planlıyoruz, bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Ankara’yı da bu işin merkezi haline getirmek istiyoruz. Ankara bir üs olsun istiyoruz” dedi.

12 ÜRÜNDEN 5’İ İÇİN ATO BAŞVURDU

Ankara’nın tescilli ürünlerinin Kalecik karası üzümü, Çubuk turşusu ve Beypazarı kurusu olduğunu belirten Baran, “Ankara’dan 12 ürün için başvuru var, 5 tanesinin müracaatını ATO olarak biz yaptık. Ankara tava, Ankara döneri, Ankara simidi, Ankara keçisi tiftiği kılı ve Ankara erkeç pastırması için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!