Türkiye’de üniversite mezunu işsiz sayısı 774 bin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de üniversite mezunu işsiz sayısı 774 bin
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 11:44

Türkiye’de üniversite mezunu işsiz sayısı 774 bin

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ,(DHA)-KIRKLARELİ Üniversitesi,  Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Kariyer Uzmanı Sibel Evren , “Mezun Adayları İçin İş Bulma Önerileri Nelerdir?” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek öğrencilere iş bulmada izleyecekleri yöntemleri anlattı.
Kırklareli Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen seminerde konuşan Kariyer Uzmanı Sibel Evren, sunumuna TBMM tarafından yapılan “Türkiye'de Üniversite Mezunu Nüfusun İşgücü Durumu” başlıklı araştırma verilerini paylaşarak başladı. Ülkemizde üniversite mezunu işsiz sayısının 2000 yılında 143 bin olduğunu, bu sayının 2015 yılında ise 774 bine yükseldiğini ifade etti.
Yeni mezunların iş ararken karşılaştığı sorunlara da değinen Evren, iş bulma süreci ile ilgili olarak özgeçmiş oluşturma ve mülakat süreci konularında ayrıntılı bilgiler verdi. Kariyer Uzmanı Evren, öğrencilere şu önerilerde bulundu:
“İş arama portallarında özgeçmiş hazırlayın. Yakın illerdeki Kariyer Fuarlarına katılın. Meslek gruplarını takip ederek iş ilanı yayımlayan kişilerle, topluluklarla sosyal medyadan etkileşim halinde olun. İş aradığınızı yakın çevrenize ve arkadaşlarınıza duyurun. İş görüşmesine gitmeden önce; firma ile ilgili araştırma yapın. Kıyafetinize ve görünüşünüze dikkat edin. Görüşmeye en az 10 dakika erken gidin. Mülakatı yapacak kişinin adını ve pozisyonunu öğrenin. Gelebilecek sorulara hazırlıklı olun. Online görüntülü mülakattan kaçınmayın. Mülakat sırasında dürüst cevaplar verin, karşı sorular sorun, göz teması kurun ve beden dilini olumlu kullanın.İş arama sürecinde tek bir kanala odaklanmayın. Sadece denediği yola güvenmek ve diğer opsiyonları es geçmek yanlış bir stratejidir. Israrcı olmak ve pes etmemek sizi mutlu sona ulaştıracaktır. İş görüşmelerinden sonra 'Evet' yanıtı almadan önce 20-30 telefon görüşmesi yapmak zorunda kalmanız cesaretinizi kırmasın. Görüşmeden sonra iki-üç hafta sizinle ilişki kurulmazsa işvereni arayın. İşe girme süreci 1 yıl sürebilir. Bu süre zarfında 20-30 işgücü istemine başvuru yapabilirsiniz. Umudunuzu yitirmeyin.”
FOTOĞRAFLI
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!