Türkiye’ye sürpriz hazırladım

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye sürpriz hazırladım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2004 01:34

İngiltere’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan uyuşturucu taciri Nurettin Güven, Türkiye ve Fransa’nın talebiyle dün tutuklandı.

Türkiye ve Fransa’nın Interpol aracılığıyla aradığı uyuşturucu kaçakçısı Nurettin Güven, İngiltere’de gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan birkaç gün önce Hürriyet Londra Bürosu’nu arayarak, ‘Öyle bir sürprizim var ki, Türkiye ayağa kalkacak’ demişti.

Nisan 1994’te, kaldığı evde Malatyalı Hakan Gökenç ile birlikte bir yeşil pasaport ve bir susturucu tabanca ile yakalanıp Wandsworth Cezaevi’ne düştükten sonra serbest kalmayı başaran eski Malatyaspor Başkanı, Hürriyet’e ‘sürpriz’iyle ilgili ayrıntıları saklarken şöyle konuşmuştu:

DAVAM KALMADI

‘Türkiye’ye gitmemde sorun kalmadı. Af sayesinde arananlar arasından çıktım. Hakkımdaki davalar düştü. İngiltere’de yıllardır vatandaşlık hakkı elde etmek için uğraşıyorum. Şimdi vatandaşlığım da geldi. Yakında elimi kolumu sallaya sallaya önemli bir işadamı olarak Türkiye’ye geleceğim. Çin ile Türkiye’nin ekonomisine çok yararlı bir iş yapmak üzereyim. Yakında İngiliz iş ortağımla büronuzu ziyaret edip İngiliz gazetelerine tam sayfa ilan vereceğiz.’

‘DOKUNAMIYORUZ’

Nurettin Güven’
in sayfası 40-50 bin sterline ilan vermeyi planladığı sırada İngiltere’de neden gözaltına alındığı merak konusu oldu. 1993’te Calais’deki bir uyuşturucu olayından dolayı Fransa, Nurettin Güven ve Hamit Gökenç’in İngiltere’den iadesini istemiş fakat Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, beklenmedik bir şekilde yargıç tarafından düşürülmüştü. Elleri kolları bağlı kalan Scotland Yard’dan bazı emniyet şefleri, ‘Bu adamın arkasındaki gücü merak ediyoruz. Ona dokunamıyoruz’ demişlerdi.

İADESİ ÇOK ZOR

Kıbrıslı Türk bir kadın ile evlenip boşanan Nurettin Güven’in, İngiliz vatandaşlığını aldıktan sonra Türkiye’ye iadesine olanak yok. Eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk davasında olduğu gibi Türkiye’nin önce mahkemede Güven hakkındaki suçlamaları kanıtlaması gerekiyor. Bu da yıllar alan bir süreç. Gözaltı olayının, Londra’daki uyuşturucu olaylarıyla ilgili rutin bir sorgulama olabileceği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!