Türkiye, Suriyeli muhaliflerin karargahı oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Suriyeli muhaliflerin karargahı oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2011 09:34

Bir zamanlar Suriye’nin yakın müttefiki olan Türkiye, Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı mücadele veren Özgür Suriye Ordusu’nun komutanına ve ona bağlı onlarca askere ev sahipliği yapıyor. Silahlı grup, Türk askerlerinin koruduğu kamptan Suriye içine saldırılar düzenliyor.

Esad yönetimini devirmek için savaşan isyancılara destek olan Türkiye, muhalif Suriye Ulusal Konseyi’ne de büyük destek veriyor.

 

Ancak ordudan kaçanların yer aldığı Özgür Suriye Ordusu’nun liderlerini barındırması, Türkiye’nin bugüne kadar Şam hükümeti için yarattığı en büyük sorun olabilir.

 

"ASKER OLDUKLARINI BİLMİYORDUK"

Türkiye’deki kampta barınmakta olan grubun temsilcisi firari Albay Riyad el Esad, Çarşamba günü New York Times'dan Liam Stack'e verdiği röportajda, Suriye içinde düzenledikleri bir saldırıda dokuz hükümet yanlısı askeri öldürdüklerini kabul etti.

 

Türk yetkililer ise 60-70 isyancı ve Esad’dan oluşan grubun, Türkiye sınırları içinde barınmasına izin verilmesini insani sebeplerle açıklıyor. Yetkililer, silahlı saldırılara ise “Düşüncelerini ifade etmelerini engelleyemeyiz” diyerek karşı koymuyor.

 

Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü durumu, "Şu an kampta olan insanlar Suriye'den kaçıp ülkemize sığınırlarken kimin kim olduğu belli değildi. Hiçbirinin alnında 'Ben askerim' yazmıyordu" sözleriyle açıkladı.

 

Kamptaki asker grubu, Esad rejimini tehdit edemeyecek kadar küçük olsa da Türkiye'nin isyancılara desteği ve Suriye'deki ayaklanmalara müdahalesi, bütün komşu ülkeler tarafından dikkatle takip edileceğe benziyor.

 

"ESAD GİDENE KADAR SAVAŞACAĞIZ"

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edilen röportajda, rejim karşıtı Albay Esad, New York Times'a, Suriye hükümeti devrilene kadar savaşacaklarını açıkladı. Türk hükümeti yetkilileri de Beşar Esad'ın eninde sonunda koltuğundan indirileceğinde hemfikir.

 

Bazı Ortadoğu uzmanları, Türkiye'nin Suriye başta olmak üzere bölgede olup bitenlerden oldukça tedirgin olduğu görüşünde. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Suriye'de olanlar bizim iç meselemizdir" sözünü de buna kanıt olarak sunuyorlar.

 

Türkiye, Suriye sınırındaki kampta barınan asker grubuna silah yardımı yapmadığını belirtirken, isyancı grup uluslararası topluma, kendilerine gelişmiş silahlar göndererek yardımcı olma çağrısında bulunuyor.

 

MÜCADELENİN RENGİNİ FİNANSAL YARDIMLAR BELİRLEYECEK

Öte yandan Suriye hükümeti, Çin ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler tarafından alınan veto kararını reddetmesi sonucunda, yazın olduğundan daha güçlü bir pozisyonda görünüyor.

 

Albay Esad, bundan sonraki stratejilerinin hükümet yanlısı orduyu zayıf olduğu bölgelerde vurmak olduğunu söyledi. Esad, Suriye'deki isyancı birliklerle internet ve telefon aracılığıyla, sürekli iletişim halinde olduğunu da belirtti.

 

Bundan sonra Suriye'de yaşanacaklar, isyancıların barışçıl protestolara devam etmekle kolları sıvayıp tam anlamıyla bir savaşa girişmek arasında yapacağı tercihe bağlı. Bu tercih de isyancıların Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkelerden sağlayacakları finansal desteğe göre belirleneceğe benziyor.    

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!