GeriSeyahat Türkiye’nin silüetini değiştirecek 10 proje
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin silüetini değiştirecek 10 proje

Türkiye’nin silüetini değiştirecek 10 proje

Bir taraftan olası depreme karşı kentsel dönüşüm sürerken diğer yandan birçok şehirde önemli prestij projeleri yürütülüyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, her kentliye dokunacak somut projeleri araştırdık

İstanbul’un yeni incisi
ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ
Avrupa ile Asya arasındaki geçişi kısaltması planlanan üçüncü köprü İstanbul’un trafik yoğunluğunu azaltacak. Boğaziçi ve Fatih köprülerinden farkı, iki şeridinde demiryolu olması. Bu haliyle üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü (1875 metre) olacak. Ancak şehre ve doğaya tahribat vereceği endişesini taşıyanlar da çok.

Türk Disneyland’ı
VIALAND
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın benzerinin sadece Orlando’da olduğunu söylediği eğlence parkı. Bu nedenle Türk Disneyland’ı deniyor. Vialand, İstanbul’un eski eğlence merkezi Eyüp ile Gaziosmanpaşa’nın arasında 600 dönümlük alan üzerine kuruluyor. İçinde adrenalin trenleri de olacak, kayık sefaları da. 23 Nisan’da açılması planlanıyor.

Deniz altı tüneli
MARMARAY
İki kıtayı birbirine deniz altından bağlayacak olan Marmaray projesini duymayan kalmadı. Son anda bir değişiklik olmazsa Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 29 Ekim 2013’ten itibaren, günde bir milyondan fazla kişinin karşı yakaya bu denizaltı tüneliyle geçmesi planlanıyor. İstanbul metrosuyla da bağlantılı olan hattın uzunluğu 76 kilometre.

Dağın çevresini kayakla dolaşın
ERCİYES KIŞ SPORLARI MERKEZİ
Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi, Kayseri’nin en yüksek maliyetli projesi. 20 ayrı tesis ve baharda temelleri atılacak 6 bin yatak kapasiteli 21 otelden oluşuyor. Bittiğinde, pistin uzunluğu 170 kilometre olacak. Böylece otelin önündeki pistten inip çıkmak yerine neredeyse tüm dağ kayarak gezilebilecek. En fazla ilgi gören bölümü gondol hattı.

İzmir’e yeni merkez geliyor
GÖKDELENLER MERKEZİ
İzmir’in yeni kent merkezi Bayraklı Turan ve İzmir Liman gerisi arasında kalan bölgeye taşınıyor. Plan ve jeolojik etüd çalışmaları tamamlandı ve 550 hektarlık alan imara açıldı. İlk kazmayı İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı vurdu. Rezidans ve alışveriş merkezli ikiz kule yapıyor. Gökdelenler merkezi olarak anılan bu bölge turizm-konaklama, iş merkezleri, ticaret, eğlence ve kültür-sanat yatırımlarının yapıldığı alan olarak gelişecek. Bölgeye yapılacak yatırımın 10 milyar doları bulması bekleniyor. İzmir’in 30 yıllık bir hayali de Kadifekale-Agora ve Kemeraltı’nı kapsayan 279 hektarlık arkeoloji ve tarih parkı. Bu kapsamda bir yandan tarihi cephelerin restorasyonları yapılıyor, bir yandan Roma Antik Tiyatrosu gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. Kamulaştırmanın hala sürdüğü dikkate alınırsa hayalin gerçekleşmesine daha çok var.

Ver elini Akdeniz Olimpiyatları
YENİŞEHİR STADYUMU
2013 Akdeniz Oyunları Mersin’de düzenlenecek. Bu yüzden Yenişehir’e Mayıs’ta tamamlanacak 25 bin kişilik çok amaçlı stadyum yapılıyor. 3 biner kişilik tenis kompleksi ve atletizm stadı, bin seyirci kapasiteli yüzme havuzu ve atış poligonu inşa ediliyor. 15 milyon yolcu kapasiteli Çukurova bölgesel havaalanını da unutmamak lazım.

Hem Dinazorya hem Fantazya
ANKARA HAYVANAT BAHÇESİ
Büyükşehir Belediyesi, Ankara Hayvanat Bahçesi’ni yedi kat büyütmeye hazırlanıyor. 2 milyon metrekarelik bir alana yayılmış olacak ve üç bölümden oluşacak. Çağ öncesi hayvanların tanıtılacağı Dinozorya, fantastik bir gezinin yapılacağı safari parklı Fantazya ve canlı hayvanların yer alacağı bölüm. Bir ay içinde çalışma başlayacak.

Her caddeye bisiklet yolu
YALOVA ORGANİK ULAŞIMI
Sağlıklı Kentler Birliği üyesi Yalova, bisiklet kenti olmaya çalışıyor. Bu kapsamda Danimarka, Hollanda ve Belçika örnekleri incelenerek organik ulaşım projesi hazırlandı. Kesintisiz 42 kilometre olan yolun 20 kilometresi tamam. Proje tamamlandığında her caddede bisiklet yolu olacak. Bin öğrenciye bisiklet hediye edildi.

Aryalar bu binadan yükselecek
BAKIRKÖY KÜLTÜR MERKEZİ
Türkiye’nin en büyük opera salonlarından birini de içinde barındıracak Bakırköy Kültür Merkezi’nin temeli atıldı. Bin 26 kişi kapasiteli salonda tiyatro ve konserler de gerçekleştirilebilecek. Yerel seçimlere kadar açılması bekleniyor. Yine Bakırköy’de 96 bin metrekare büyüklüğünde bir botanik park inşa ediliyor.

Kendi kendini temizliyor
BİYOLOJİK GÖLETLİ PARK
Gaziantep ve çevresi üç aydır iki bakanla açılışı yapılan Türkiye’nin en büyük biyolojik göletini konuşuyor. 5 bin 200 metrekarelik gölet, 20 bin metrekarelik Dülük Tabiat Parkı’nın en nadide seyirliği. Kendi kendini temizleyen gölette çoğu ithal, 255 türde 11 bin bitki barınıyor. Göleti sadece haftasonları 40 bin kişiyi ağırladığı söyleniyor.

 

False