Türkiye’nin özgürlükçü Anayasa’ya ihtiyacı var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin özgürlükçü Anayasa’ya ihtiyacı var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2008 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 27’nci İstanbul Kitap Fuarı ve 18’inci Sanat Fuarı’nın açılışında Türkiye’nin daha özgürlükçü bir Anayasa ile yeni bir Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’na ihtiyacı bulunduğu söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl "1968: 40 yıl önce 40 yıl sonra" temasıyla açılan kitap fuarında, 1968’le günümüzde çelişkiler gördüğünü anlatan Günay, "1968’de tutucu bir iktidar oldukça değişimci bir muhalefet vardı. Bugün daha değişimci bir muhalefet yok. Çoğulculuğu insanın vazgeçilmez temel bir hakkı olarak görüyorum" diye konuştu. Günay, yasal düzenlemelere rağmen toplumsal bilinç eksikliğinden korsan yayınları önlemede zorlandıklarını anlattı.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ise 68 kuşağının bugün edebiyat, sinema gibi bir çok noktada önemli görevlerde bulunduklarını belirterek, "Neler istiyorlardı, neler umuyorlardı, ne yapabildiler? Bunlar burada tartışılacak" dedi. Konuşmaların ardından Ertuğrul Günay, Çetin Tüzüner, Doğan Hızlan, ve Mehmet Aksoy, fuarın açılış kurdelesini birlikte kesti.

550 yayınevi katılıyor

9 Kasım pazar gününe kadar sürecek olan fuarda, 68 hareketinin ruhu ve bugüne yansımaları üzerine etkinlikler yapılacak, dönemin edebiyat, sinema, sanat ve kültür hayatına olan katkıları ele alınacak. Yaklaşık 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuar süresince, panel, söyleşi, konser ve imza günleri düzenlenecek, 750 yazar okurlarıyla buluşacak.

Fuarın konukları

/images/100/0x0/55eb2c92f018fbb8f8b02156

Fuara 68 hareketinin önemli aktivistlerinden yazar Tarıq Ali ile Amerikalı gazeteci-yazar Mark Kurlansky de konuk olarak katılacak. Tarıq Ali yarın "Avrupa’da 68 Hareketi" adlı panele, Kurlansky ise, 1 Kasım 2008 cumartesi günü "1968: 40 yıl önce 40 yıl sonra" adlı panele konuşmacı olarak katılacak. Filistinli şairler Moaen Shalabia, Naim Aradiy, Agi Mishol, Hava Pimhas Cohen ve Mageed Asakly’nin de yanısıra Almanya’dan Thomas Brüssig, Thomas Glavinic ve Avusturya’dan Dimitre Dinev, Romanya’dan Nicolae Breban, Aura Christi, İngiltere’den çocuk kitabı yazarı Ian Beck de fuarın konukları arasında bulunuyor. Bu sene ilk kez Rusya ve Venezuela Yayıncılar Birliğini ağırlayan fuarda, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Hindistan, İtalya, İngiltere, İspanya, İsveç, İran, Kosova, Küba, Letonya, Makedonya, Polonya, Romanya ve Yunanistan’dan yayınevleri yer alıyor.

Okuya okuya yazar oldum

27’nci İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Füruzan, yaptığı konuşmada çok küçük yaştan beri kitapları ve okumayı sevdiğini anlatarak, "Okurken hiçbir zaman yazar olma isteğiyle okumadım. Dünyayı merak ediyordum. Öğrenmek istiyordum. Onun için okudum ve okuya okuya da sonunda yazar oldum" dedi. Bütün sanat dallarının bir ülke için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini ifade eden Füruzan, bir kitap fuarının onur yazarı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Füruzan, fuar süresince çeşitli etkinliklerde okurlarıyla bir araya gelecek. Fuar kapsamında Füruzan’ın yaşamından kesitlerden oluşan ve tasarımını Sadık Karamustafa’nın yaptığı "Füruzan Diye Bir Öykü" sergisi de açılacak. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde pazartesi günü, yazara onur ödülü verilmesi dolasıyla tören düzenlenecek.

Sanat Fuarı da açıldı İstanbul Kitap Fuarı ve 18’inci Sanat Fuarı-Art 2008 TÜYAP’ta açıldı. Sanat Fuarı’nda birçok sanatçının eserleri sergileniyor. Fuarda çeşitli ülkelerden mim sanatçıları da yer aldı. Mısır

Firavunu kılığındaki sanatçı ile Bakan Günay, fuarın onur konuğu Füruzan ve Doğan Hızlan fotoğraf çektirdi. Onur sanatçısı Mehmet Aksoy da, takdir edilme duygusunun sanatçılar için önemli olduğunu belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!