GeriSeyahat Türkiye’nin manzarası en güzel 10 mekanı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin manzarası en güzel 10 mekanı

Türkiye’nin manzarası en güzel 10 mekanı

Keyifli bir yemeÄŸin ilk ÅŸartı yemeÄŸin lezzeti ise ikinci ÅŸartı da güzel bir manzara. YemyeÅŸil bir vadiye, denize hele hele muhteÅŸem Ä°stanbul BoÄŸazı’na bakarak yenilen bir yemeÄŸin, yudumlanan içkinin tadı baÅŸka oluyor. Bu hafta büyük jürimize manzarası en güzel 10 restoranı sorduk.Listeye Ä°stanbul BoÄŸazı manzarasına sahip restoranlar ağırlığını koydu. Ä°stanbul dışındaki adreslerin büyük bölümü de yine Ä°zmir, Antalya, Giresun, Fethiye gibi kıyı kentleri. Tek istisna ise Mezopotamya Ovası’na bakan CerciÅŸ Murat Konağı ile Mardin’den geldi. Bu arada gördük ki listeye giren restoranların büyük çoÄŸunluÄŸu deniz mahsulleri ağırlıklı. Yani mazaraya en iyi balık gidiyor.EN Ä°YÄ° 101. Ulus 29 - Ä°stanbul2. Nu Pera - Ä°stanbul3. Les Ambassadeurs - Ä°stanbul4. Asansör - Ä°zmir5. Sunset - Ä°stanbul6. Vogue - Ä°stanbul7. Dönerkule - Antalya8. CerciÅŸ Murat Konağı - Mardin9. Çerkez Restoran- Giresun10. Beyaz Yunus - MuÄŸlaULUS 29Tüm masalar BoÄŸaz’a bakıyorÄ°stanbul’un en güzel BoÄŸaz manzaralarından birine sahip olan Ulus 29, birinci ile ikinci köprü arasındaki Anadolu yakası sahiline bakıyor. Yarım daire ÅŸeklindeki mekanda tüm masalar BoÄŸaz manzarasına hakim. Haftanın yedi günü öğlen 12.00-14.00, akÅŸam 18.00-24.00 arası açık. Ä°ki farklı mönü mevcut. 29 Klasikleri arasında en popülerleri 29 Köfte, minik lahmacun ve yoÄŸurtlu kebap. 29 Yenilikleri ise her üç ayda bir deÄŸiÅŸiyor. Bunlar arasında laÄŸos balığı çeÅŸitlemeleri, deniz alabalığı ve çıtır ördek çok tercih ediliyor. Åžarap mönüsü çok zengin. KiÅŸi başı içki dahil 70 milyona çıkılabiliyor. Metin FadıllıoÄŸlu’nun sahibi olduÄŸu mekanın ünlü müdavimleri arasında Mesut Yılmaz, Deniz Baykal gibi politikacılar, Monic Bernardete, ÇiÄŸdem Simavi, Ä°talya BaÅŸkonsolosu Luciano Pezotti ve Rahmi Koç bulunuyor. Tel: (212) 358 29 29.NU PERAHaliç’e karşı günbatımıHaliç’i en güzel görebileceÄŸiniz mekanlardan biri. Tepebaşı’nda dört yazdır Ä°stanbullulara hizmet veriyor. Her gün 19.00’dan hafta içi son müşteri gidene kadar, haftasonu ise 04.00’e kadar açık. Özellikle bar bölümü tüm manzaraya hakim. Masaların büyük çoÄŸunluÄŸu da yine Haliç’e bakıyor. Akdeniz mutfağı ağırlıklı Nu Pera’da en popüler yiyecekler Türk mutfağı malzemeleri ile hazırlanan ‘ufak yemekler’ ve Amerikan Hastanesi iÅŸbirliÄŸi ile hazırlanan, yemeÄŸin tüm besin deÄŸerinin belirtildiÄŸi Lochal-local mönüsü. Mekanın sahibi Mehmet Gürs. KiÅŸi başı minimum 50 milyon harcanıyor. Festival dönemi ünlü sanatçıların uÄŸrak yeri. Tel: (212) 245 60 70 LES AMBASSADEURSDeniz hizasında balık keyfiBebek Oteli’nin içinde deniz hizasında bulunan restoran, BoÄŸaz’la birlikte Kanlıca, Kandilli ve Anadolu Hisarı sahillerini görüyor. Haftanın yedi günü 12.00-15.00 ve 18.00-24.00 arası açık. Öndeki sekiz masa tüm manzaraya hakim. Sadece arka bölümde bulunan dört-beÅŸ masa denizi görmüyor. Balık ağırlıklı bir mönüye sahip olan restoranda levrek Ambassadeur ve cilavlı karidesin mutlaka tadına bakılmalı. 24 yıldır hizmet veren mekanın sahibi Güngör Su. KiÅŸi başı 50-100 milyon lira ödeniyor. Les Ambassadeurs’ün ünlü müdavimleri arasında YiÄŸit Åžardan, Mustafa Süzer, Erol Sabancı gibi iÅŸadamları bulunuyor. Tel: (212) 358 15 65 ASANSÖRKörfezi buradan seyredin1907 yılında Nesim Levi’nin yaptırdığı Asansör, bir Osmanlı eseri. Terasında Ä°zmir’i Urla’dan Karşıyaka’ya kadar panoramik biçimde izlemek mümkün. Ä°zmir’i çok seven Dario Moreno ile aynı adı taşıyan sokakta bulunan mekan Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi Grand Plaza Turizm Otelcilik tarafından iÅŸletiliyor. Asansör’de 150 kiÅŸilik Ceneviz Bar, 50 kiÅŸilik kafe ve dünya mutfağına sahip 125 kiÅŸilik restoran haftanın yedi günü 10.00 ile 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Asansör’den ister gece ister gündüz karşılaÅŸtığınız manzara sayesinde Ä°zmir’e aşık olmanız mümkün. Tel: (232) 261 26 26.SUNSET GRÄ°LL & BARAdını manzarasından aldıİstanbul’da gün batımının en güzel seyredilebildiÄŸi restoranlardan biri. Birinci ve ikinci köprü arasındaki sahil ÅŸeridi görülebiliyor. Ön masalar manzaraya daha çok hakim ama arka masalarda da otursanız BoÄŸaz’ı seyredebiliyorsunuz. Pazar hariç öğlenleri 14.00 ile 15.00 arası hizmet veren restoran haftanın yedi günü 18.00’den itibaren müşterilerini kabul ediyor. Yemek servisi 19.00’da baÅŸlayıp 24.00’te sona erse de bar son müşteri gidene kadar açık. 10 yıldır hizmet veren Sunset’in sahibi Barış Tansever. Dünya mutfaklarında, özellikle California mutfağında iddialılar. Bir suÅŸi mönüsü de bulunuyor. KiÅŸi başı içki hariç 55, içki dahil 80 milyon hesap ödemek gerekiyor. Ãœnlü müdavimleri arasında özellikle iÅŸadamları var. Tel: 212 287 03 57VOGUEManzarayı aynadan seyredinAkaretler’de, üç farklı manzaraya sahip Vogue’un giriÅŸte sol tarafta bulunan bar terası BoÄŸaz Köprüsü ile Kız Kulesi’ni görüyor. Ön teras BoÄŸaz Köprüsü’nden Adalar’a kadar geniÅŸ bir manzaraya sahip. SaÄŸ taraf ise Tarihi Yarımada’ya bakıyor. Manzara özel açılı aynalarla iç mekana da taşınmış. Böylece nerede oturursanız oturun manzarasız kalmıyorsunuz. Ä°stanbul Doors Restaurant Group’a ait Vogue öğlen 12.00’den gece 02.00’ye kadar açık. Dünya mutfaklarından 70 farklı yemek tadabileceÄŸiniz restoranda en popüler yemek suÅŸi. 1997’den beri hizmet veriyor. İçki hariç 50-60 milyon liraya çıkabilirsiniz. Oldukça zengin bir ÅŸarap mönüsü var. Müdavimleri arasında Serdar Bilgili, Paul McMillan gibi isimler bulunuyor. Tel: (212) 227 44 04DÖNERKULEAntalya Körfezi ayaklar altındaKemer Karayolu üzerindeki Tünektepe’de bulunan Dönerkule Restaurant, körfezin tamamına hakim manzarası ve adını aldığı döner kulesiyle gözde bir mekan. Åžehir merkezine 15 km uzakta. Dönerkule’de iki ayrı restoran, motel ve yüzme havuzu bulunuyor. Mekana adını veren kapalı, deniz mahsulü ağırlıklı döner restoran 110 kiÅŸilik. Mekanın ahÅŸap zemini 50 dakikada 360 derecelik bir tur atıyor. Ä°ki kiÅŸi içki ile birlikte ortalama 80-100 milyon liraya masadan kalkabiliyor. Antalya’yı ayaklar altına alan bir manzaraya sahip. Kent merkezine göre 7- 8 derece daha serin olan Dönerkule’de havuz keyfi ve yemekten sonra, dileyenler 120 kiÅŸilik motelde oda kahvaltı dahil iki kiÅŸi 70 milyon liraya kalabiliyor. Ãœnlü balet Tan SaÄŸtürk, mekanın ünlü müşterileri arasında yer alıyor. Tel: (242) 345 79 98CERCÄ°Åž MURAT KONAÄžIMezopotamya manzaralı Mardin’de 2001 yılında hizmete giren CerciÅŸ Murat Konağı, sadece GüneydoÄŸu’da deÄŸil, Türkiye’nin her yerinde bilinen ve aranan geleneksel mutfaklardan biri oldu. Mekanın Mezopotamya Ovası’na hakim dört ayrı avlusu var. 1888’den kalma taÅŸ iÅŸlemeleriyle süslü avlulardan Suriye toprakları görülebiliyor. Mardin’e giden turistler Cerciş’te akÅŸam yemeÄŸi yediÄŸinde Mezopotamya Ovası’nın Ä°stanbul boÄŸazına benzediÄŸini söylüyor. Ä°ÅŸletmecisi Ebru Baybara Demir, yemek için kullanılan bütün malzemeleri Mardinli kadınlara ürettiriyor. Yöresel yemeklerin sunulduÄŸu konağın en popüler içeceÄŸi zencefilli limonata. Tel: (482) 213 68 41ÇERKEZ RESTORANKayanın üzerine kuruluGiresun Adası manzaralı Çerkez Restoran, Trabzon karayolunun Gedikkaya mevkiinde, Giresun ÅŸehir merkezine 2,5 kilometre mesafede bulunuyor. 1986 yılında Avni ve Ali Yolasığmaz kardeÅŸler tarafından kurulan restoran, özellikle iskorpit balığını yöreye tanıtmasıyla biliniyor. Mevsim balıkları ve yöresel yemekler yenebilir. Mekan kayalıklar üzerine inÅŸa edilmiÅŸ, 150 kiÅŸilik yazlık bölümü, 25 kiÅŸilik bir de iskelesi var. Balık, yöresel yemekler ve içki dahil kiÅŸi başı ortalama 25 milyon liraya yemek yemek mümkün. Ziyaretçileri arasında Rahmi Koç, Kenan Işık, Adnan Åženses, Cüneyt Arkın gibi ünlüler var. Tel: (454) 216 31 39BEYAZ YUNUSAkdeniz’in en iyi balık restoranıÖlüdeniz’in BelceÄŸiz Plajı sonundaki Kıdrak yolunda, kayaların üzerinde çiçekler ve aÄŸaçlarla çevrili Beyaz Yunus Restaurant günbatımını izleyebileceÄŸiniz en güzel mekanlardan biri. Deniz ürünleri konusunda da iddialı olan mekanı BBC Televizyonu geçtiÄŸimiz aylarda yayınlanan seyahat programında Akdeniz’in en iyi balık lokantası olarak tanımladı. Beyaz Yunus’ta tam 18 yıldır hiç personel deÄŸiÅŸmezken, sahibi Mehmet Günel gerek mezeleri, gerek balık çeÅŸitlerini kendi elleriyle hazırlıyor. Daha çok yabancı müşteri ağırlıklı çalışan restoran ızgara ahtapotu, ahtapotlu pilavı, fırında sübyeleriyle meÅŸhur. Fethiye’ye 12, Göcek’e 40 ve Dalaman Havaalanı’na 60 km uzakta. Ziyaret edenler arasında Armant Assante, Isabella Rossalini, Geraldine Chaplin, Vannesa Williams bulunuyor. Tel: (252) 617 00 68GEZGÄ°N, GAZETECÄ° VE GURMELERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Oktay EkÅŸi - Hürriyet baÅŸyazarıMehmet YaÅŸin - Gezgin, gurmeGüngör Uras - Köşe yazarı, gurmeMustafa OÄŸuz - Ä°ÅŸadamı, gurmeAhmet Örs - Gurme, yazarEngin Akın - Yemek kitabı yazarıŞerif Yenen - Turist Rehberleri BirliÄŸi BaÅŸkanıÖzcan Yüksek - Atlas Dergisi Yayın YönetmeniYaÅŸar Aksoy - Ä°zmirli gazeteci, yazarServet Sönmez - Antalyalı gurmeÂ
False