Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi öldü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi öldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2003 01:52

Anıtkabir'in ve TBMM'nin inşaatlarında başkontrolör (mühendis) olarak görev yapan Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk kadın voleybolcusu Sabiha Gürayman, 93 yaşında İzmir'de öldü.

GEÇTİĞİMİZ cumartesi yeğeni Beyhan Susup'un evinde fenalaşan Sabiha Gürayman, yakınlarınca Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Gastroloji servisinde tedavi altına alınan Gürayman, önceki akşam saat 20.10'da hayatını kaybetti.

Manastır'da 1910'da dünyaya gelen Sabiha Gürayman, 1927'de bir arkadaşının ve matamatik öğretmeninin tavsiyeleri üzerine, bugünkü adıyla İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yani Yüksek Mühendis Mektebi'ne girdi. Gürayman, bu okula giren ilk kız öğrenciydi. 1933'de okuldan başarıyla mezun olan Sabiha Gürayman, Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi oldu.

Ankara Bayındırlık Müdürlüğü'nde göreve başlayan Gürayman, daha sonra Bayındırlık Bakanlığı'na geçti. O zamanlar Türkiye'deki bir çok okul, köprü, hükümet konağı ve binanın yapımında görev yapan Sabiha Gürayman, 1941'de Anıtkabir ve TBMM inşaatlarında 10 yıl süreyle görev yaptı. Gürayman, iki inşaatı da bir çok sefer ziyaret eden İsmet İnönü, Celal Bayar ve Adnan Menderes'le sık sık bir araya geldi. Ankara'nın Beypazarı İlçesi'nde Kemer Köprüsü'nün inşaatını yaptığı sırada Gürayman'ın çalışmalarını takdirle karşılayan ilçe halkı, köprünün ismini değiştirerek, Sabiha Gürayman'ı temsilen köprüye ‘Kız Köprüsü’ adını verdi. Gürayman, ‘Kadınlar şantiyede çalışamaz’ diyenlere inat, inşaatta pantolon giyerek çalıştı. 1963'de emekli olduktan sonra İstanbul'a yerleşen Sabiha Gürayman, eşi Remzi Gürayman 1993'te ölünce, çocuğu olmadığı için İzmir'e taşınıp yeğeni Beyhan Susup'un yanına yerleşti.

Yardımseverliğiyle tanınan Sabiha Gürayman, çalışma hayatında elde ettiği tüm servetini de yaşarken İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'na ve Fevzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı'na bağışladı. Gürayman, bu vakıflar aracılığıyla burslar vererek birçok şehit çocuğunun eğitim masraflarını karşılıyordu. Sabiha Güreyman, yarın Bostanlı Camii'nde öğle kılınacak cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!