GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi 10 turÅŸucusu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi 10 turÅŸucusu

Türkiye’nin en iyi 10 turÅŸucusu

TurÅŸu kavanozlarının kapaklarını açmanın ÅŸimdi tam sırasıdır. Haziran-temmuz aylarında taze taze alınan sebze ve meyvelerden kurulan turÅŸu, yaklaşık bir, bir buçuk ay içinde olgunlaşır. Kışın kurufasulye, nohut ve patates yemekleriyle afiyetle yenir.TurÅŸucuların söylediÄŸine göre son zamanlarda bar sahipleri meyve turÅŸularını meze olarak da servis ediyorlarmış. Hemen hemen her ÅŸeyin turÅŸusu yapılabiliyor. TurÅŸunun tarifi kolay da, iyisini tutturmak zor. Neyin turÅŸusunu kuracaksanız sirke, tuz ve su ile karıştırıp, biraz da koruk suyu ekleyip, bir ay bekletiyorsunuz, o kadar. Biz de en iyisi, en lezzetlisi nerede yapılır diye merak edip, jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi turÅŸucuları kimler diye sorduk. 90 yıldır turÅŸu kuran dükkan nerede, kim 120 çeÅŸit turÅŸu satıyor, hangi turÅŸucudan devlet erkanı alışveriÅŸ yapıyor? Hepsi en iyi 10 listesinde.ASRÄ° TURÅžUCU: Sırrı koruÄŸunda ve suyunda saklı1913 yılında kurulan Asri TurÅŸucu'nun sahibi Vahdettin Çelikli. TurÅŸucu 1938'e kadar Fatih'te, bu tarihten sonra ise bugün Cihangir'de bulunduÄŸu dükkanda hizmet verdi. Dükkanda klasik lahana, salatalık, biber ve dolma turÅŸularına ek olarak domates, pancar, fasulye, bamya, erik, havuç ve armut turÅŸusu da satılıyor. Toplam 22 çeÅŸit turÅŸu bulmak mümkün. Çelikli ünlü turÅŸusunun sırrının kullandıkları koruk ve UludaÄŸ suyunda saklı olduÄŸunu söylüyor. Ayrıca ÅŸalgam ve turÅŸu suyu, közlenmiÅŸ yaÄŸ biberi ve sarma yaprağı da satıyorlar. Ãœretim Mudanya'daki tesislerde yapılıyor. Bir bardak karışık turÅŸu 1 milyon lira. Her çeÅŸit turÅŸunun kilosu 4 milyon lira. Kalabalık aileler için 3 kiloluk petler var, fiyatı 9 milyon lira. KözlenmiÅŸ yaÄŸ biber 4, sarma yaprak 5 milyon lira. Asri TurÅŸucu'nun ünlü müdavimleri arasında Fatma Girik, Türkan Åžoray, Mustafa Alabora var. Haftanın her günü, 8.30-21.30 arası açık. Tel: (212) 244 47 24HASAN AMCA: TurÅŸusu Çin'e kadar gidiyorTam 53 yıl önce Narlıdere'de Hasan Türksever'in açtığı turÅŸucu dükkanı Hasan Amca adıyla ünlendi. Dükkan ÅŸimdi oÄŸul Ä°brahim Türksever ve torun Tuna Türksever tarafından iÅŸletiliyor. Hasan Amca TurÅŸuları Amerika'dan Almanya'ya, hatta Çin'e bile ulaÅŸmış. 50 çeÅŸit turÅŸu var. Mısır, çam kozalağı, enginar, portakal, mandalina, ÅŸeftali, üzüm, viÅŸne, yeni dünya, kayısı, kiraz gibi farklı çeÅŸitler de bulunuyor. Bir yıllık üretimleri 150 ile 200 ton arasında. TurÅŸuluk sebze ve malzeme Ä°negöl, NiÄŸde ve Ulukışla'dan, meyve çeÅŸitleri Narlıdere, Balçova'dan, üzüm Güzelbahçe ve Kavacık köyünden getiriliyor. Müdavimleri arasında Ä°zmir milletvekilleri ve belediye baÅŸkanları bulunuyor. Tel: (232) 2382743PETEK TURÅžULARI: 35 çeÅŸit turÅŸu varPetek TurÅŸuları, 1992 yılından bu yana BeyoÄŸlu Balık Pazarı'nda hizmet veriyor. Kadir Arı ve üç kardeÅŸi tarafından iÅŸletiliyor. Dükkanda toplam 35 çeÅŸit turÅŸu bulabilirsiniz. Fasulye, erik, acur, kelek, domates, pancar, sarmısak, bamya, muÅŸmula, kızılcık, elma, ayva, kiraz, yumurta, kayısı, karnabahar, ÅŸeftali, armut, kırmızı lahana farklı çeÅŸitler. Kadir Arı turÅŸunun lezzetini kullandıkları üzüm sirkesine, limon, sarmısak ve tuza baÄŸlıyor. Bütün çeÅŸitlerin kilosu 5 milyon. Bardak turÅŸu 1 milyon, turÅŸu suyu 500 bin lira. Ãœnlü müdavimleri arasında Çetin Altan, Bülent Ersoy ve Åževket AltuÄŸ var. Hafta içi ve cumartesileri 8.30-21.00 arası açık. Pazar günleri 11.00-21.00 arası hizmet veriyor. Tel: (212) 249 13 24 AZERÄ° TURÅžUCUSU: Kıbrıs'tan müşterisi varAzeri TurÅŸucusu, Türkiye'nin en eski turÅŸu dükkanlarından. 1958 yılından beri Emek'te 4. Cadde üzerinde Ankaralılara turÅŸu satıyor. Dükkanın iÅŸletmecilerinden Cemal Öz, turÅŸuların lezzetinin ev yapımı olmasından kaynaklandığını söylüyor. Lezzet katması için turÅŸuların içerisine özel olarak defne yaprağı, dereotu tohumları ve limon tuzu konuluyor. Ankara'nın her semtinden insanların turÅŸu almak için kendilerine geldiÄŸini aktaran Öz, Kıbrıslı müşterisinin bile olduÄŸunu ve turÅŸularını Kıbrıs'a götürdüğünü anlatıyor. Azeri TurÅŸucusu'nun müdavimleri arasında MTA (Maden Tetkik Arama) çalışanları, ODTÃœ dernekleri üyeleri, Atlı Spor Kulübü üyeleri ve oteller geliyor. Her gün 09.00-21.00 saatleri arasında açık. Tel: (312) 222 93 27 HÃœSMEN AÄžA TURÅžUCUSU: Kimyasal katkı yokHüsmen AÄŸa TurÅŸucusu, Ankara'nın gözde turÅŸucularından. 1966 yılından bu yana hizmet veren dükkanın kurucusu Burhan Dinçel. Ä°ÅŸletmeci Kemal Sır, turÅŸularını Çubuk'taki atölyelerinde, kendi yetiÅŸtirdikleri meyve ve sebzelerden yaptıklarını belirtiyor. Kimyasal hiçbir katkı maddesi kullanmadan, tuz, sirke, limon, karabiber, defne yaprağı, dereotu ve sarmısak ile ev turÅŸusu yapıyorlar. Çubuk turÅŸusu adını verdikleri salatalık turÅŸusu müşterilerin en çok tercih ettiÄŸi çeÅŸit. Müşterileri arasında Erkan Yolaç, Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı Mustafa Bumin, Eski Turizm Bakanı Ä°lhan EvliyaoÄŸlu ve Süleyman Demirel var. Her gün 07.00-20.00 arası açık. Tel: (312) 433 67 33VONALI CELAL: Yumurtanın bile turÅŸusu var29 yıldır turÅŸuculuk yapan Celal Öztürk'ün şöhreti yurtdışına kadar yayılmış. Ordu'nun PerÅŸembe Ä°lçesi, Vona Mevkii'nde oturan ve 'Vonalı Celal' lakabı ile anılan Celal Öztürk, ilk olarak 1974 yılında turÅŸu yapmaya baÅŸladı. Yaptığı turÅŸularda sadece tuz, biber, sarmısak ve erik kullanıyor. TurÅŸularının en büyük özelliÄŸi kuru elle dokunulduÄŸunda bozulması. Celal Bey, kardeÅŸi Süleyman Öztürk ile birlikte deniz kenarında iÅŸlettiÄŸi lokantasında hem 120 çeÅŸit turÅŸu yapıyor hem de yaptığı turÅŸuları bidonlarda sergiliyor. Yumurta turÅŸusu bile var. Åžehir dışından sipariÅŸ gelirse, APS ile gönderiyor. Bugüne kadar Avustralya'ya bile turÅŸu göndermiÅŸ. Celal Öztürk, Anadolu'da adını duyduÄŸu her bitkinin turÅŸusunu yaptığını söylüyor. En iyi müşterileri, Karadeniz turuna çıkan turistler. Tel: (452) 587 21 37İÇENBÄ°LÄ°R HACI'NIN ÅžALGAMI: Seyhan'da beÅŸ ÅŸubesi var1947'den beri Adana'da hizmet veriyor, 5 ÅŸubesi var. TurÅŸuyu lezzetli kılan etkenlerin başında cam fanuslara kurulması ve serin yerde olgunlaÅŸmaya (fermantasyon) bırakılması geliyor. Toros Åžubesi Sorumlusu Tayfun Kana, serin yerde bekletilen turÅŸunun olgunlaÅŸmasının bir ayı bulduÄŸunu, bundan ötürü uzun ömürlü olduÄŸunu, yaz aylarına kadar bozulmadığını belirtiyor. Kana'ya göre bir turÅŸuda olmazsa olmazlar ÅŸunlar: Tuz, limon, bulgur unu (fermantasyon için), sarmısak, nohut, asma yaprağı, az zeytinyağı, az ÅŸeker ve üzüm sirkesi. TurÅŸulu ÅŸalgamın duble bardağı 1 milyon lira. Bir bardak ÅŸalgam ise 250 bin lira. Biber dolma, patlıcan dolma, kelek, süs biberi, tombul biber, cin biberi turÅŸusunun kilosu 4 milyon, korniÅŸon salatalık, havuç, yeÅŸil domates, erik ve karışık turÅŸu 3 milyon lira. Tel: (322) 457 90 71 SOYDAN TURÅžULARI: Ronaldo turÅŸuyu buradan alıyorSoydan TurÅŸuları 1935 yılında kurulmuÅŸ. BeÅŸiktaÅŸ Çarşısı'ndaki dükkanın sahibi Ahmet Öğretmen. 4. neslin yönettiÄŸi dükkanda 30 çeÅŸit turÅŸu var. Biber turÅŸusunun seveni çok olduÄŸundan çeÅŸitleri geniÅŸ tutulmuÅŸ. Süs, saksı, Arjantin, Macar, Antalya, çiçek biberi, sivri biber ve çarliston biber var. Ayrıca acı biber sosu ve salçası, tatlı biber ve domates salçası, dolmalık yaprak, sirke, ÅŸalgam suyu, kışın boza, limon ekÅŸisi ve elma sirkesi de satılıyor. Her türlü turÅŸunun kilosu 5 milyon lira. Dolmalık yaprak 4, biber salçası 5, domates salçası 3 milyon. Bardakta turÅŸu 750 bin, turÅŸu suyu 250 bin lira. TurÅŸularının lezzetini kullandıkları kereviz yaprağı, sarmısak, sirke ve tuzlu suya baÄŸlıyorlar. Ãœnlü müşterileri arasında Yılmaz ErdoÄŸan, Selami Åžahin ve BeÅŸiktaÅŸlı Ronaldo var. Pazar hariç her gün 9.00-21.00, pazar günleri ise 11.00-20.00 arası açık. Tel: (212) 259 32 02 PELÄ°T TURÅžULARI: Sadece biberin 8 çeÅŸidi var57 yıllık Pelit TurÅŸuları'nın 84 yaşındaki sahibi Yusuf Pelit, KocamustafapaÅŸa'daki dükkanında hizmet veriyor. Ancak KurtuluÅŸ'ta da bir ÅŸubeleri var. 25 çeÅŸit turÅŸu satıyorlar. Yusuf Pelit, ''Salatalık turÅŸusunun en küçüğü sıfır boydur. Bir, iki ve üç adı verilen çeÅŸitleri de var. 3 numarası Amerikan salatasında kullanılıyor'' diyor. Pelit'te biber turÅŸusunun 8 çeÅŸidini bulabilirsiniz. Sirke, ÅŸalgam, domates salçası ve domates sosu da satılıyor. Pelit, turÅŸusunun özelliÄŸini iyi sirke kullanmasına ve turÅŸuya kattığı koruk suyuna baÄŸlıyor. TurÅŸunun kilosu 4 milyon ancak toptan alımlarda 2-2.5 milyona kadar düşüyor. Haftanın her günü 9.00-22.00 arası açık. Tel: (212) 529 25 14 MERKEZ ÅžARKÃœTERÄ°: Gece yarısına kadar açık1966 yılında kurulan Merkez Åžarküteri'de 24 çeÅŸit turÅŸu satılıyor. Levent'teki ÅŸarküteride Ayvalık zeytin turÅŸusu bile var. Sahibi Ahmet Varışlı. TurÅŸusunun lezzetini asit kullanmamasına ve doÄŸal su kullanmalarına baÄŸlıyor. Her türlü turÅŸunun kilosunu 4.5 milyona satıyorlar. Ãœnlü müdavimleri arasında Hıncal Uluç ve Fatih Terim var. Hafta içi her gün 07.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 278 45 96Â
False