Türkiye’nin en büyük festivali bugün milli maç ile kapı açıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en büyük festivali bugün milli maç ile kapı açıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 00:00

İstanbul’un geleneksel festivali Rock’n Coke’un bu yıl iptal edilmesiyle Türkiye’nin en büyük rock festivali haline gelen Ankirockfest bugün başlıyor. Organizasyonu yapan Main Stage firmasının ortağı Tuncay Uğantaş, Ankara Hürriyet’e festivali ve rock müziği anlattı.

Fatih Aktimur: Ankirock fikri nasıl ortaya çıktı?

Tuncay Uğantaş:
Ankirockfest aslında çok daha öncelere dayanan bir projeydi. 1998’den beri kafamızda olan var olan ve Ankara’da niye olmaz diye düşündüğümüz bir projeydi. Fakat bir türlü hayata geçmiyordu. Ankara’da olur mu olmaz mı diyerek insanlar bizi korkutuyorlardı. Potansiyel hep İstanbul’da derlerken 2005 yılına kadar geldik. 2005 yılı Aralık ayında niye olmasın diyerek yola çıktık ve ilk projeyi başlattık. 2006’nın 28 Mayıs 3 Haziran tarihleri arasında toplam 28 katılımcısı olan, aşağı yukarı 16 tane sponsoruyla birlikte başladık ve Ankirock’un ilk yılı oldukça olumlu, Ankaralıların sahip çıktığı ciddi bir organizasyon haline geldi.

Ankara’ya bakarken Ankaralı gençlerin kendilerini ifade etme yolunun müzik olduğunu ve bundan başka da kendini ifade etmenin yolu olmadığını gördük. Bu kapsamda da projeyi 2006 yılına taşıdık. 2008 Ankirock’a da ön adım olsun diye, 2007’de çok daha kapsamlı bir organizasyona giriştik. 2007 yılında toplam 33 katılımcıyla ve Çankaya Belediyesi’nin destekleriyle Ahlatlıbel tesislerinde 2007 Ankirock’ı gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz yıl yaşadığınız bazı talihsizliklerden bahsediliyor. Nedir bunlar?

-
2007 yılında ’Dünya İçin Rock’ diyerek yola çıktık. 5 gün süren organizasyonda 2 gün şakır şakır yağmur yağdı. Bir taraftan ciğerimiz diyor ki yağmur yağmasın organizasyon kötüye gitmesin, bir taraftan da diyoruz ki küresel ısınma var. Herkesin yağmur aradığı bir Ankara’da yağsın. Böyle bir handikap yaşadık ama hafızalarımızda hoş bir anı olarak da kaldı. 2007 yılında haziranda rock festivalinde hem yağmur hem de dolu yağdıran bir festival yaptık.

Rock müzik dinleyen insanlar kimdir, nasıl insanlardır? Bu konuda bir gözleminiz var mı?

-
Burada rocka bakış açısını da iyi değerlendirmek lazım. Rockta bu güne kadar yanlış anlaşılan birçok şey var. Rockçı dendiğinde uzun saçlı, kirli adamlar akla geliyor. Aslında çok yanılıyorlar. Rockçıların kültürel dokuları çok yüksektir ve çoğu üniversite öğrencisi olan, kendilerini bu müzikle ifade eden insanlardır. Hep rockçıların madde bağımlısı olduğu düşünülür ama istatistikler de Türkiye’de rockçıların madde bağımlılığı yüzde 3.2 varoşlarda ise yüzde 18’lere kadar çıkıyor. Bu yanlış imajı kırmak lazım. Bu anlamda genele baktığımızda bu organizasyonları ciddi anlamda kültürel düzeyleri yüksek insanlarla birlikte düzenliyoruz.

Organizasyonlar çok zor koşullarda gerçekleşiyor. Sponsor sıkıntısı var. Ülkemizde zaten yarım yamalak çıkan bir sponsor yasası var ki ne olduğu ve ne yapıldığı belli değil. Gerçi bu Türkiye’nin içerisinde bulunduğu siyasi durumla da alakalı bir şey ama düzenleme gerektiriyor.

Ankarada rock nereye gidiyor ve ne durumda?

-
Rockın geleceği ya da gidişatı hakkında bir şey söylemek benim açımdan çok doğru olmaz. Fakat Ankara’daki duruma baktığınızda şöyle bir şey söyleyebiliriz. Bence iyi bir yere gidiyor çünkü rockı insanlar kendilerini ifade yolu olarak seçtiler. Tepkilerini, direnişlerini yaşam biçimlerini anlatabilecekleri bir nokta buldular. Genç kuşaklar da buna çok sıcak bakıyorlar çünkü kendilerini ifade edebildikleri yerin rock olduğunu düşünüyorlar. Ama Türkiye’de müzik hiçbir yere gitmiyor çünkü CD satılmıyor, konserler çok yapılamıyor, sponsorluklar bulunamıyor. Üretilen şeylerin pazarlanamadığı zaman hiç bir şey iyi gitmiyor. Ekonominin iyi gitmediği bir yerde organizasyonların ve dolayısıyla müziğinde iyi gitmesi mümkün değil.

Herkesin derdi yabancı sahatçı ve bu doğru değil

Ankirockfest’in bu yıl Türkiye’nin en büyük rock müzik organizasyonu olduğu söyleniyor. Bu nasıl gerçekleşti?

-
İstanbul’da yapılan Rock’n Coke fesivali vardı biliyorsunuz. Onların ve bizim bir takım dünya görüşlerimiz var, bir duruşumuz var. Coca Cola ile ne kadar rock yapılır bunu bilemiyorum ama sonuçta Rock’n Coke’cuların bileceği bir kısım. Rock’n Coke neden yapılmadı bunu bilmiyoruz. Hiç bir açıklama yapılmadı. Bu tip festivallerin ertelenmesi tamamen ekonomiye dayanıyor. Bence çok daha fazla organizasyonlar yapılmalı. İnsanların kendilerini sokağa atabildiği, deşarj olabildiği iyi bir örnektir. Rock’n Coke bu anlamda çok yapılmalı. Hatta bunlar kent kent olmalı Konya rock olmalı, Eskişehir rock olmalı her türlü yerde kullanılmalı, insanların da bu tip organizasyonlara katılmaları sağlanmalı. En büyük olma, çok sayıda sanatçı çıkarmaksa Ankirock başladığı günden beri en çok sanatçıya yer veren bir organizasyondur. Çok fazla sanatçı çıkaran organizasyonda denilebilir çünkü 2006 ve 2007’de toplam 70 sanatçı çıkmış. Türkiye’deki duruşumuz dediğimiz şu: Biz bu festivali, Türkiye’de müzik yapan insanlarla yapmaya çalışıyoruz. Herkes yurtdışından sanatçı getirme moduna girmiş durumda ama bu o kadar da doğru değil. Biz kendi kültürümüzü yaşatmalıyız bu anlamda da bunu başarıyoruz. Bu Ankirock’un felsefesi.

Bu yıl ankirock fest ’ten beklentileriniz nelerdeir

-
Bu yıl çok fazla bir şey ummuyoruz aslında. Bu projeyi götürmek için uğraş veriyoruz ve geçen yıl yağmurdan dolayı ciddi zararlar da etmiş bir organizasyonuz. ama Ankaralıların en güzel festivali bu festival ve bunun devam ettirilmesi gerekiyor. Ben Ankaralıların bu festivale sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Organizasyondan büyük paralar kazanalım gibi bir beklentimiz yok. sadece seyircilerin gelmesi doğrultusunda bir beklentimiz var. Ankaralıların Ankirock’ı sahipsiz bırakmayacaklarını ve geleceklerine inanıyorum. Bu yıl festival alanında Türkiye-Hırvatistan milli maçını da yayınlayacağız. O coşkuyu burada yaşayabilmek ve hep bir ağızdan dünya için rock deme şansına sahip olacağız.

Geçmiş yıllarda yaptığınız festivallere göre bu yıl farklılıklar olacak mı?

-
2006 ve 2007 yi kıyaslarsak her anlamda büyük bir artış var. Bunun avantajı da her yıl kitleniz çoğalıyor. Fakat bu yıl ciddi anlamda bir ekonomik kriz var. İnsanların para harcama şansları yok artık. Dilenci kültürü yaratmaya çalışan bir toplumun karşısında insanlara 15 YTL çok önemli bir rakam olabiliyor. Bu festivalde 8 sanatçı izliyorsunuz ve bir sanatçıyı izlemek 1.25 YTL ye denk geliyor. Hayatınız boyunca hiç bir organizasyonda böylesine sanatçıları bir arada izleme şansınız olmayacak. Ne yazık ki bu rakamlar bile bazı insanlara fazla gelebiliyor. İnsanlara 2 gün sigara içmeyin ama gelin festivalinize sahip çıkın diyorum.

2009 yılını konuşmak için erken belki ama, planlarınız var mı?

-
Ankirock’ı belli bir standarda oturttuk. 100’e yakın çadır konaklatıyoruz. Lunaparkta çekicimiz var, AKUT’un getirdiği tırmanma duvarı var. Geçen sene olup da bu sene olmayan herhangi bir şey yok. Bunu bir standarda oturttuk. İleri gitmek için de 2009 yılı kapsamında bir forum sitesi açacağız ve neler bekliyorsunuz diye bir anket yapacağız. Aralık ayındaki sonuçlara göre önümüzdeki yıl düzenlenecek Ankirock’ı onların istemleri doğrultusunda hazırlamaya çalışacağız. Daha dolu ve yaklaşımları o insanların beklentilerine göre olan bir organizasyon düzenleyeceğiz. Ankara için Ankirock ta çok sert rock yapmıyoruz ve bizim tarzımızın da herkese hitap ettiğini düşünüyorum.

Bütün Ankaralıları buraya bekliyoruz. Dünya için rock diyen ve küresel ısınmaya karşı olan herkesi buraya bekliyoruz.

18 yaş altı alkol kırmızı çizgimiz

18 yaş altındaki arkadaşlarımıza bileklik takıyoruz. Alkol satışından yararlandırmıyoruz ve buna da 3 yıldır çok büyük bir özen gösteriyoruz. O çocuklar barlara giremiyorlar ama konser alanlarına girmeliler diye düşünüyorum. 50’ye yakın araç ring yapacak. Seyircilerin konser bitiminde de araç bulma şansları olacak. www.ankirockfest. com adlı internet sitemizde de bu bilgileri bulabilmek mümkün bilet fiyatımız 17.5 YTL’dir. Kombine aldıkları zaman 3 günü toplam 35 YTL’ye izlemiş oluyorlar.

Çankaya Belediyesi’nin bize büyük desteği var. 20’ye yakın tuvaleti bize Çankaya Belediyesi sağladı. Bu konuda Muzaffer Bey’in de yardımları festivalin yaşamasında en büyük etkenlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Hatta bu alan Ankirock Fest’le anılmaya başladı.

Ankara Hürriyet Özel Sahnesi

BU sene yaptığımız farklılıklardan bir tanesi de Ankara Hürriyet’in Genç Nota müzik yarışmasına katılan 7 gruba da yer veriyoruz. Gençlerin umutları, festivallerde kendilerini ifade etme anlayışları çok farklı bu anlamda da küresel ısınmaya ciddi anlamda dikkat çekecek şeyler de yapacağız. Ankara Hürriyet Genç Nota Müzik Yarışması’na katılan 6 grup, 3 gün sürecek konserlerde sahnede konuk sanatçılar olarak yer alacaklar. Yarışma gruplarından Kunteper, Alkadraz, Karaltı, Şizofren, SokaKrock, Seksafon ve Grup PSL, şarkılarını bu sefer ’daha temiz bir dünya’ için seslendirecekler.

Sosyal sorumluluklar çerçevesinde Ankirock Fest’e, AKUT, Birleşmiş Milletler ve ayrıca Ankara Wos-der katılıyor. Ankirock böylelikle de Ankaralıların sahip çıktığı bir festival haline geldi ve şu ana kadar da iyi gidiyor.

Festival alanına nasıl gidiliyor?

TOPLU taşıma araçlarını kullanmak isteyenler, Ulus Bentderesi’nden hareket edip, Aşti - Konya Yolu üzerinden festival alanına gelen 15 dakikada bir geçen Gölbaşı - İncek dolmuşlarını kullanabilirler.

Otobüs kullanmak isteyen katılımcılar Güvenpark’tan kalkan 192, 193 ve 194 numaralı ve Necatibey’den kalkan 104 ve 105 numaraları otobüsleri kullanarak festival alanına ulaşabilirler.

Kendi otomobili ile gelmek isteyenlere için de otopark imkanı bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!