Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu:

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 15:53

Kastamonu'da şehit ve gazi dernekleri, Ankara ziyaretinde bulundu.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, şehit anne ve babalarının maaşlarının ayrı ayrı olmak üzere asgari ücret seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkanvekili Hüseyin Mahmutoğlu ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ziyaret etti. Ziyarette bazı taleplerde bulunan dernekler, öncelikle şehit anne ve babalarının maaşlarının ayrı ayrı olmak üzere asgari ücret seviyesine çıkartılmasını talep etti.
Ziyaretin ardından dernek binasında değerlendirmede bulunan Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, geçtiğimiz hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında ilgili daire başkanlığını ziyaret ettiklerini hatırlatarak, şehit aileleri, gaziler ve malül gazilerle ilgili bazı talepleri içeren dosya sunduklarını kaydetti.
Temmuz 2012’deki torba yasada şehit anne ve babalarına herhangi bir şart aranmaksızın maaş bağlansa da aylıkların yeterince arttırılmadığını ileri süren Satıoğlu, bağlanan aylıkların şehit anne ve babalarının maaşlarının ayrı ayrı olmak üzere asgari ücret seviyesine çıkartılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Maluliyetlerinden dolayı çalışma ortamında sıkıntı çeken gazilerin yaşlılık aylığı almak için zor şartlarda çalıştığını ifade eden Satıoğlu, şunları kaydetti: “Bir kısım gazimiz, özürlülere sağlanan haklardan istifa edenler 3 bin 600 prim gün sayısıyla yaşlılık aylığı alırken diğer gazilerimiz bu haktan mağdurdur. Bu kanun teklifiyle ülkemiz için fedakarlık yapan harp ve vazife malullerinin mağduriyeti giderilecektir”
Şehit ve malul gazi çocuklarının mevzuata göre özel okul ve dershane gibi ücretsiz okuma hakkı bulunduğunu aktaran Satıoğlu, “Bazı vakıf üniversitelerinin şehit ve malül gazi çocuklarına sınavı kazanmaları halinde burslu okuma imkanı tanımıyor. Konunun kanuni zemine oturtularak şehit ve malül gazi çocuklarının vakıf üniversitelerinde burslu okutulmalarının sağlanması gerekiyor” dedi.
Bunların yanı sıra devlet ödünç madalyası verilenlere ayrıca madalya maaşının verilmesini talep ettiklerini söyleyen Satoğlu, “Ayrıca vazife malüllerine konut kredi verilmesini istiyoruz. Vazife malülleri bin 300 TL civarında maaş almaktadırlar. Bu gurubu giren vazife malüllerinin aylıkları ile ancak kiralarını ödeyebildikleri, mevcut durumda devletin alt gelir gurubuna TOKİ aracılığıyla ücretsiz konut kredisi verdiği düşünüldüğünde vazife malüllerine faizsiz konut kredisi verilmesi hem vicdani hem insanı hem de bir anayasal sorumluluktur” diye konuştu.
Özürlü araç kullanımında sağ ayağından özürlü olan malül gazilerin, sakatlık oranı yüzde 90 ve üzeri olan gazilerin istifade ettiğini hatırlatan Satıoğlu, “Bu durum gazilerimiz arasında sorunlara sebep olmaktadır. Yapılacak düzenleme ile malül gazilerimize ve şehit ailelerine pozitif ayrımcılık yapılarak vergi avantajı sağlanmalı ayrım yapılmadan tüm harp ve vazife malülleri ile şehit ailelerine araç alımında ÖTV muafiyeti uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkanvekili Hüseyin Mahmutoğlu ise, gaziler arasında polemik konusu olan şeref aylıklarındaki maaş farkının giderilmesini talep ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “2013 yılında çıkan yasada vazife malülleri ile görev şehitlerinin çocuklarına tanınan iş hakkı Muharip Gazilerin çocuklarına da tanınmasını istiyoruz. Muharip gazilere faizsiz konut kredisi verilmesini, pasaport ve silah harçlarından muaf tutulmasını, Sivil Savunma Bakanlığında üzerinde çalışılan gazilerin taşıt alımlarında ÖTV alınmaması konusu Muharip Gaziler içinde uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca KKTC Cumhuriyetince Kıbrıs Gazilerine verilecek olan övünç madalyalarının derneğimizce talep formları büyükelçiliklere ve konsolosluklara gönderilmiş olup, 2013 yılından bu yana hiçbir gelişme olmamıştır. Bunun takip edilmesini istiyoruz. Ayrıca diğer gazilere verilen haklardan da Kore ve Kıbrıs gazilerinin de fark gözetmeksizin yararlanmasını istiyoruz”
Ayrıca şehit aileleri, gazi ve gazi ailelerinden oluşan gurup, Anıtkabiri de ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!