"Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü"

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 10:58

"Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü"

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA)- NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör “  Büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanmasında devlet nihai tüketim harcamalarının ve ihracatın büyümeye olan katkısının etkili olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı birinci çeyrek (Ocak-Mart) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri açıklandı. Buna göre,  Türkiye ekonomisi 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 büyüme elde etti. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör büyüme rakamlarını değerlendirdi. Büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanmasında devlet nihai tüketim harcamalarının ve ihracatın büyümeye olan katkısının etkili olduğunu ifade eden Gözgör, "Bu veri sonrası yılsonu büyüme beklentileri de yukarı yönlü revize edilecektir" dedi.

"NET İHRACAT BÜYÜMEYE KATKIDA BULUNDU"

Hane halkı harcamalarının 2017 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 yükseliş gösterdiğini aktaran Gözgör, "Büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanmasında devlet nihai tüketim harcamalarının ve ihracatın büyümeye olan katkısının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Devletin tüketim harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,4 artış gösterdi. İhracat rakamları ise yüzde 10,6 yükseldi. Net İhracatın büyümeye katkıda bulunduğunu ifade edebiliriz. Yatırımlar kalemi ise ılımlı bir büyüme ile bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 arttı" diye konuştu.

"PSİKOLOJİK NOKTA OLAN 100 BİN SEVİYESİ TEST EDİLEBİLİR"

İlk çeyrek büyüme rakamlarının yüzde 5 seviyesine ulaşmasının ardından yılsonu büyüme rakamlarının yukarı yönlü revizeye uğrayabileceğini dile getiren Gözgör, "Bu bağlamda yılsonu büyüme beklentilerinin yüzde 4.5 – 5 arasında gerçekleştiğini görebiliriz. Büyüme rakamlarının yanı sıra cari işlemler açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 542 milyon dolara azalış göstererek 3 milyar 615 milyon dolar oldu. Büyüme rakamları sonrası TL değer kazanırken 3,51 seviyelerine geriledi. Kritik destek bölgesi olan 3,50 seviyelerini test eden Dolar kuru bu bölgeyi aşağı yönlü geçmesi halinde geri çekilmelerini hızlandırabilir. BİST 100 endeksinin de 99 bin seviyesinin üzerine yükseldiğini görüyoruz. Psikolojik nokta olan 100 bin seviyesi test edilebilir" açıklamalarında bulundu.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!