Türkbank tanığı olarak konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Türkbank tanığı olarak konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

FRANSA'nın şartlı iade ettiği organize suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı'nın Fransa'dan muvafakatname gelmesi halinde sorgulanması konusunda oluşturulan uzman ekip, dün ilk toplantısını İstanbul DGM'de yaptı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Çakıcı'nın Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırma davasında sanık olarak değil 'Tanık' olarak ifadesinin alınacağı belirtildi.

Beşiktaş'taki İstanbul DGM'de saat 10.00'da başlayan ve basına kapalı yapılan toplantıya, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Gökçen, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcıları Aykut Cengiz Engin ve Ahmet Gürses, İstanbul Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, Erol Evcil'in sorgusunu bizzat yürüten Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç ile Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı temsilcileri katıldı.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 23 Aralık 1999 günü konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Alaattin Çakıcı ve Erol Evcil'in eylemlerinin niteliği, yoğunluğu ve organizasyonun büyüklüğü karşısında, hazırlık soruşturması kapsamının daha da genişletilerek, organizasyonun içine giren kamu görevlileri dahil tüm kişilerin tespit edilmesi, hukuki, cezai, mali ve idari boyutlarının ortaya çıkarılabilmesi için ilgili birimlerle koordinasyon kurulduğu belirtilmişti. Çakıcı ve Evcil hakkında cürum işlemek için çete oluşturmak ve Türk Ticaret Bankası'nın ihalesine fesat karıştırmak suçlarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında koordineli bir çalışma yapıldığı ifade edilmişti.

4 SAAT SÜRDÜ DGM'de yaklaşık 4 saat süren toplantıya katılanlar daha sonra açıklama yapmadan ayrıldılar. Toplantıyı düzenleyen DGM Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Toplantıda, soruşturma konuları, kapsamı, usulleri ve görevlendirme hususları ayrıntılarıyla görüşülmüştür. Organizasyonun hukuki, cezai, mali ve idari boyutlarının ortaya çıkarılması için ilgili kurum ve kuruluşlardan Cumhuriyet Savcılığımıza bilgi, belge ve delil akışı sağlanması temimine yönelik çalışmalar aralıksız sürdürülecektir’’ denildi.

DGM'de toplanan komisyonun İstanbul DGM Başsavcılığı'nın isteği üzerine biraraya geldiği özellikle vurgulanırken, ‘‘soruşturma sırasında kamu görevlilerinin isminin geçmesi halinde ne olacak’’ sorusu üzerine, ‘‘Nereye giderse oraya kadar gideceğiz’’ denildi.

Açıklamada Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırmak davasında sanık olan Alaattin Çakıcı'nın önümüzdeki hafta 'tanık' olarak ifadesinin alınacağı belirtildi. Çakıcı'nın Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesinin alınmasının söz konusu olmadığı, ifade için DGM'ye getirileceği kaydedildi.

Susma hakkı yok

Çakıcı'nın tanık olarak dinlendiğinde 'Susma hakkımı kullanıyorum' diyemeyeceği, bu durumun sanıklar için geçerli olduğu belirtildi. Tanık olarak dinlenecek olan Çakıcı'nın ifadesinin DGM savcıları Aykut Cengiz Engin ve Ahmet Gürses tarafından alınacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!