Türk sistemi başkanlık olsun

Güncelleme Tarihi:

Türk sistemi başkanlık olsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2012 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan günü Brunei Sultanlığı gezisinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan başkanlık sistemini tartıştırmaya kararlı. Ama eğer Anayasa değişmezse Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçer mi?
Onu da sorduk...
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilen AK Parti teklifinde ABD sistemi başkanlık öngörülüyor...?
- Ben illa ABD sistemi olsun demiyorum. Öyle çalışalım ki Türk sistemi olsun. Çok farklı sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım, kültürel ve toplumsal yapı farklılığı nedeniyle uygulayamayacağımız yanlarını ayıklayalım. Katılımcı karar alma sistemi oluşturalım, tartışalım. En ideali için karar verelim. Ama muhalefet tartışılsın bile istemiyor. Bu konuda bizim AK Parti olarak çalışmalarımızı kitap olarak yayınlayacağız.
Eğer Başkanlık Sistemi Anayasa’ya girmezse bu sizin ilerki adımlarınızı etkiler mi?
- Yok. Hayır.
Ama güçlü başbakanlık yaptınız. Başkanlık sistemine geçilmemesi sizi etkilemez mi?
- Şahsım için Anayasa yapma mantığı yanlıştır. Kolay değil, 10 yıllık tecrübemiz var, farklı cumhurbaşkanlarıyla çalıştık. Anayasa Mahkemesi’ne ait olan yerindelik hakkını kullanan cumhurbaşkanı yürütmeye vakit kaybettirir, işini zorlaştırır. Bugün biz Cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli. Başkanlık sisteminin avantajı koalisyon tehdidini ortadan kaldırmasıdır.
CHP Cumhurbaşkanı’nın Meclis’te seçilmesini öneriyor. Nasıl yorumluyorsunuz?
- Bu referandumla kesinleşmiş karardır. Millet bu benim hakkımdır diyor. CHP Meclis’te seçilmesini engellemedi mi? CHP akşam başka, sabah başka.

Haberin Devamı

Obama ile belki yüz yüze görüşürüz

Obama ile Suriye konusunda ne konuştunuz?
- Arkadaşlarımız kendi arasında görüşecekler. Daha sonra biz Başkan Obama ile belki telefonla, belki yüzyüze görüşeceğiz.
Neo-Osmanlı eleştirileri var. Ne diyorsunuz?
- Bir defa böyle bir anlayış içinde değiliz. Dünyanın her yerinde sistemler kendini güncelliyor. Biz de demokrasiyi benimsedik. Demokrasiyi tabanda geniş anlamda istişare mekanizması olarak görüyorum. Türkiye’nin eksikleri olabilir. Zamanla giderilirse asıl istenen noktaya ulaşmak mümkün olur.

Haberin Devamı

İdam siyasi suça değil

BAŞBAKAN’a son günlerde alevlenen idam tartışmaları ile ilgili de sorduk:
İdam tartışmasını yeniden açtınız. AB ile ilişkileri nasıl etkiler?
- İdam toplumda tartışmalı bir konu. Bu cezayı uygulamayan ülkeler de uygulayan ülkeler de var. Uluslararası camia AB’den ibaret değil. Mesela ABD, Çin, Rusya ve Japonya’da idam var. Ancak Norveç’te 77 kişiyi öldürmüş bir insanın sadece 21 yıl hapisle cezalandırılmasını anlamak kolay değil. Olaya bir de öldürülenlerin açısından bakmak lazım. Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir.

29 Ekim’e gelmiyorlar

BAŞBAKAN’ın ilk gezi planına göre 9 Kasım gecesi Türkiye’ye dönülüyordu. Ancak son anda programa eklenen Brunei ayağı dönüşü bir gün geciktirdi. 10 Kasım törenlerine katılamayan Tayyip Erdoğan’a eleştirileri aktardık:
Gezinizin uzaması nedeniyle 10 Kasım’a gitmemeniz tartışmaya neden oldu...
- Anayasal suç mu? Yasal suç mu? Peki ana muhalefet, muhalefet 29 Ekim törenlerine neden katılmadı. 29 Ekim resmi törendir. Katılım teamül ötesi gerekliliktir. Ama ben geçen 10 senede çoğu kez muhalefeti orada görmedim.
Meclis Darbe Komisyonu’na sizin de davetiniz gündeme geldi. Gidecek misiniz?
- Ben avukatımla konuşun dedim. 28 Şubat sürecinde avukatım Hayati Yazıcı’ydı. Hayati Bey’i Komisyon’da dinlediler. Ancak kendisiyle konuşamadım. İhtiyaç olursa değerlendiririz.

Haberin Devamı

Dağdaki teröristlerle kucaklaşmayanla görüşülür

BAŞBAKAN terör konusunda müzakere ile ilgili yeni  kapı aralıyor. Söylemine, “Dağdaki teröristle kucaklaşmayanla görüşülür” cümlesini ekliyor.
Yeni bir Oslo süreci gibi gelişme var mı?
- Biz sürekli milli birlik, beraberlik ve kardeşlik projesi diyoruz. Arkadaş ne hakkın var da alamadın. Bakan mı olamadın? Parlamento’ya mı giremedin? Sosyo ekonomik olarak bölgeye yapılan yatırım 79 yıllık Cumhuriyet döneminden fazla. Ama terör örgütü, onun uzantısı olan parti bölgeye yatırım istemiyor. Kendi dillerinde yayın imkanı yoktu, şu anda bir çok etnik gruptan fazla haklara sahipler. Zaten bölücü örgütün başı dağa güvenmiyor.
Görüşmeleri siyasetçi değil MİT yapıyor öyle değil mi?
- Siyasetçi adayla görüşemez. Tarihi hata olur. Teröristle kucaklaşanla da görüşemez.
BDP’de teröristle kucaklaşmayanlarla görüşülür mü diyorsunuz?
- Evet. Nitekim Adalet Bakanım Selahattin Demirtaş’la, Sırrı Süreyya Önder’le görüştü.
Açlık grevleri nasıl bitecek?
- İsteklerin büyük bölümü karşılandı. Cezaevleriyle ilgili yaptığımız iyileştirmeler var. Mesela belli şartlar dahilinde mahkumların eşleriyle bir araya gelmesini mümkün kılmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Brunei hatırası

/images/100/0x0/55eb4041f018fbb8f8b51030

BRUNEI Sultanlığı’na bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brunei Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va’dulah ile görüştü. Görüşmede Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Brunei Sultanı’na da eşi Anak Hajah Saleha eşlik etti. Onuruna verdiği yemeğe katılan Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti, daha sonra Brunei Sultanı Va’dulah ile İslam Eserleri Müzesi’ni gezdi. Erdoğan’a müzede özel koleksiyon gösterildi. Erdoğan, ayrıca Brunei’nin su üzerine kurulu geleneksel evlerinden oluşan bir köyü de gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!