Türk Ocağı'nın Gençlik Kurultayı Eskişehir'de başladı

Güncelleme Tarihi:

Türk Ocağının Gençlik Kurultayı Eskişehirde başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 13:29

Türk Ocağı'nın Gençlik Kurultayı Eskişehir'de başladı

Haberin Devamı

 

Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,(DHA)- TÜRK Ocakları'nın 5'incisini düzenlediği Gençlik Kurultayı Eskişehir'de başladı.

Anadolu Üniversitesi ve Türk Ocakları işbirliği ile 'Dilde, fikirde, işte birlik yolunda Türk Dünyasının çeyrek asrı' temasıyla hazırlanan 5'inci Gençlik Kurultayı, Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'nde başladı. Kurultaya Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ali Savaş Koparal, Türk Ocağı Eskişehir Şube Başkanı Prof.Dr.Nedim Ünal ile 30'un üzerinde ilden gelen genç katıldı.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Türk Ocağı Şube Başkanı Prof.Dr.Nedim Ünal, Türk Ocaklarının 1912 yılında milletin bağrından bir ümit ışığı olarak doğduğunu söyledi. Ünal şunları kaydetti:

"Türk milletinin yeniden dirilişi, varoluş destanı da sizin gibi bir avuç genç tarafından bundan 106 sene önce Karaca Ahmet Mezarlığı'nın taşları arasında bir seher vakti atılmıştı. Onlar bu ocağın kuruluşuna da aynı zamanda vesile olan büyüklerinizdi. Onlar bir senaryo yazdılar mezar taşları arasında sonrasında muhteşem belki Türk tarihinin en gerçekçi filmlerinin birisini Çanakkale'de hayatlarıyla sahnelediler. Onların hepsi Çanakkale'ye gönüllü gitmişlerdi. Çanakkale'den hiçbirisi geriye dönmedi. Türk Ocakları 1912 yılında milletin bağrında ve semasında bir ümit ışığı olarak doğdu, milli mücadeleyi başlattı. Mustafa Kemal'in etrafında toplanarak bu muhteşem milli devleti yeniden bir devamlılık halinde Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devamlılığı içinde bu milli devletin oluşumunu işte böylesine bir çatının altında toplanan o gençler meydana getirdi. Sizler onların varisisiniz. O halde sizler onları layık olma mecburiyetindesiniz. Onlar gibi olmak, onlar gibi düşünmek ve hayatınıza onlar gibi düşündüklerinizi geçirmek mecburiyetindesiniz. O gençler milli devletin kuruluşuna vesile oldular ama aynı zamanda Türklüğün kaderini de düşünüyorlardı. Bugün semalarda gördüğümüz Türkiye'nin yanında 5 tane daha güzel ülkenin bayrağı ile beraber 1991 yılından itibaren dünyada bugün Özbekistan'ı ile Kazakistan'ı ile, Türkistan'ı ile, Türkmenistan'ı ile Azerbaycan'ı ile bu cumhuriyetlerle beraber semalarda bugün bayraklar dalgalanıyor. Bu cumhuriyetler nereden nereye geldiler? Onlar 1917'den itibaren işgal altındaydılar ama ondan önce de yine 300 senedir Rusya'nın daha sonra Sovyetlerin işgali altındaydılar. Onlar 1991 yılında bağımsızlıklarına sahip oldular ama o günden bugüne nereye geldiler, ne gibi gelişmeler oldu. Bugün bunları sizler müzakere edecek, değerlendireceksiniz."

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ali Savaş Koparal da kurultayın hayırlı geçmesini dilediklerini belirterek, "bu etkinliğin bin nebze de olsa geleceğin güçlü ve müreffeh Türkiye'sini inşa edecek gençlerimizin zihni ve fikri gelişimlerine katkıda bulunacağı inancını taşımaktayım. Türk cumhuriyetleri ve özel Türk cumhuriyetlerinin tarih, kültür, edebiyat, dil, sosyoloji, iktisat, sanat, bilim ve teknoloji, musiki, ve iletişimle ilgili konularını ve sorunlarını inceleyen, araştıran, tartışan ve öneriler getiren bir tarzda hazırlanacak olması memnuniyeti bir kat daha arttırmaktadır."

Kurultayda, Çukurova Üniversitesi Türkistan Kulübü'nden gelen öğrenciler Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr.Nedim Ünal'a Kazakistan kalpağı hediye etti.

-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!