Türk Kadınlar Birliği; Müftüler nikah kıymasın

Güncelleme Tarihi:

Türk Kadınlar Birliği; Müftüler nikah kıymasın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2017 11:59

Türk Kadınlar Birliği; Müftüler nikah kıymasın

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA)- TÜRK Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu, 'Dünya Kız Çocukları Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, müftülüklere verilen nikah kıyma yetkisini eleştirdi. Uzunlu, "Eşitsizliğinin kaldırılması yönünde çalışmalarımız da devam etmektedir.        Çocuklarımız geleceğimizdir. Kız çocukları da erkek çocukları ile eşit haklara sahip olmalı ama daha önemlisi bu hakları kullanabilmelidir. Bunun için de cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçilmeli, eşitsizliğe meydan verecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar demektir" dedi.
Ayşe Uzunlu, 2012 yılında '4+4+4 Yasası' çıktığında; bu yasanın kız çocuklarından taraf olmadığını ve kız çocukların okullaşma oranını azaltacağı yolundaki endişe ve uyarılarında  haklı çıktıklarını dile getirerek şunları söyledi:
"Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi, resmi nikahı olmaksızın imam nikahıyla evlendirilmesi ve aile içi baskılar artarak devam etmektedir. Toplumumuzda uygulanmakta olan hükümet politikaları ve mevcut eğitim sistemi kız çocukların eğitimini destekleyici bir plan içermemektedir.  Yeni eğitim müfredatı toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı bir kapsamda olmadığı gibi mevcut olan eşitsizliği daha da pekiştiren ifadeler ve resimler içermektedir. Bu uluslar arası bir anlaşma olan ve bizim de ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’yle tamamen çelişkili bir durumdur. Eğitim şeklimiz hızla bilimsel, çağdaş ve laik eğitim sisteminden uzaklaşmaktadır. Atatürk İlke ve İnkılâpları doğrultusunda, Cumhuriyet rejiminin kadınlara sağladığı kazanımları korumak ve bu hakların gelişmesini sağlamak amacını güden derneğimiz için kızlarımızın uygarlık ve demokrasi bilinci içinde, laiklik ve eşitlik kültürüne sahip olarak yetiştirilmesi önemlidir. Türk Kadınlar Birliği olarak; kız çocuklar için eğitiminin önemini vurgulama, daha fazla kız çocuğunun okula gitmesini sağlama, kız çocukların okula gönderilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapma gibi toplumsal görevler üstlenmiş bulunmaktayız. Bu amaçla toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kaldırılması yönünde çalışmalarımız da devam etmektedir."
Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanununda değişiklik tasarısının Medeni Kanun’a ve laiklik ilkesine uygun olmadığını iddia eden Türk Kadınları Birliği Kayseri Şube başkanı Ayşe Uzunlu, şöyle konuştu:
"Hali hazırda resmi nikahı olmadan; imamlar tarafından kıyılan nikâh ile birlikte yaşayan çiftler bulunmaktadır. Bu durum küçük yaşta evlenmelere, kız çocuklarının cinsel istismarına ve kuma getirme gibi sapkınlıklara sebep olmaktadır. Ateş çemberi içerisinde yer alan ülkemizde iç politikada ve sosyal hayat içerisinde sık sık kadınları ve kadın haklarını hedef alan ayrımcılıklardan, yoruma dayalı sonuçlar getirecek ifadelerden kaçınılması önem taşımaktadır. Bazı din tacirleri kız çocukları ve kadınlar üzerinden sözde dini referanslı ve yoruma dayalı ifadelerle toplumu ayrıştırmaya devam etmektedir. Bu kargaşa içerisinde toplumumuzda din adamlarının toplumu birleştirici ve kaynaştırıcı çalışmalar yapmasına ihtiyaç vardır.  Din adamlarının rolü Diyanet İşleri Başkanlığı içerisinde tanımlanmış iken onları; laik devletin kurumları olan Milli Eğitim’in içine çekmek ve bugün gündemimizde olan nikah kıyma yetkisi ile Medeni Kanun’u delmek şeklinde kullanmak dinsel referanslı ayırımcılığa sebep olacak uygulamaları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle kısaca “Müftülük” tasarısı olarak adlandırılan tasarının bir an önce milletin gündeminden düşürülmesini beklemekteyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!