Türk işi önlem

Güncelleme Tarihi:

Türk işi önlem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 00:00

Soma Termik Santrali’nden Batı Anadolu’ya elektrik taşıyan yüksek gerilim hattındaki iki direğin ayaklarının Akarsu Göleti’nden kurtarılması için yaptırılan perde betonlar işe yaramadı. Olası bir elektrik kaçağında göletle irtibatı kesmesi için yapılan perde betonların içi havuza döndü.

Haberin Devamı

BALIKESİR’in Akarsu Köyü yakınlarından geçen yüksek gerilim hattındaki iki direğin ayaklarının göletin içinde bulunması köylüleri tedirgin etmeye devem ediyor. Durum, iki yıl önce CHP Milletvekili Ergün Aydoğan’a bildirildi. Aydoğan, tarımsal sulamada kullanılacak göletin inşaatının 1998’de başladığını, 2003’te 1 milyon lira harcanarak tamamlandığını ve yüksek gerilim hattının iki direğinin göletin içinde kaldığını tespit etti.
Ergün Erdoğan, durumdan Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’yi (TEİAŞ) haberdar etti. Erdoğan’a, dönemin Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nün sorunun giderilmesi için yazıyla uyarıldığı yanıtı verildi. Gölet için 2006’da çıkarılan 2.6 milyonluk ödeneğin 1 milyonunun direklerin taşınmasına ayrıldığını, ancak köy yollarının asfaltlanması ve parke taşı döşenmesi için kullanıldığını öğrenen Ergün Aydoğan, konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Balıkesir İl Özel İdare Müdürlüğü, olası bir elektrik kaçağında iki direğin ayaklarının suyla temasını kesmek için perde beton yaptırdı. Ancak yapılan perde betonun işe yaramadığı ortaya çıktı. Perde betonun içinde de su birikti ve direk ayakları sudan kurtulamadı.

Haberin Devamı

Hoca’nın mezarı gibi

Köylüler alınan önlemin komik olduğunu belirtti, “Direğin ayakları eskiden göletin içindeydi, şimdi havuzun içinde. Böyle bir önlem ancak bizim ülkemizde olur” diye tepki gösterdi. Muhtar Halil Yılmaz da, “Bu işi nasıl yaptılar anlayamadım. Direkleri göletten kurtarayım derken havuz suyunun içinde bıraktılar. Bu iş Nasrettin Hoca’nın mezarı gibi. Hocanın mezarının dört tarafı açık, kapısı kilitli. Burada perde duvar var, içi su dolu havuz gibi” dedi.

GEÇİCİ TEDBİR

CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, İl Özel İdare Müdürlüğü’nün aldığı önlemin palyatif (geçici) olduğunu belirtti. Aydoğan, “Direkler suyun dışına çıkarılmamışsa yapılan işin anlamı yok. Bizim dikkat çektiğimiz tehlike devam ediyor. Bu yüksek gerilim hattı başka yere aktarılmalıydı” dedi.

YAĞMUR SUYUDUR

Balıkesir TEİAŞ Müdürü Yusuf Gülmez, beton duvarı, Özel İdare Müdürlüğü’yle ortak çalışma sonucu yaptıklarını kaydetti. Gülmez, “Günümüzde rüzgar santralleri denizlere kuruluyor. Biz göletle direklerin arasına bent yaptık. Suyun altında toprak seviyesinden yarım metre aşağıya indik. Buradaki sular yukarıdan gelen yağmur sularıdır. Göletten su sızması mümkün değil. Bu yalıtımı yapmaya çalıştık. Orada herhangi bir sakınca yok” dedi.

Haberin Devamı

KOORDİNASYON İÇİN SÖZ

İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçavan, gördeve yeni geldiğini, konuyla ilgili detaylı bilgisi olmadığını bildirdi, şöyle devam etti: “Enine boyuna araştıracağım. Bir sorun varsa çözümü için uğraşacağım. Gerekirse konuyu sayın valimize ileteceğim ve kurumlar arasında kordinasyon sağlayıp rapor hazırlayacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!