Türk bankacılığının elektronik altyapısı Almanya’dan ileri

Güncelleme Tarihi:

Türk bankacılığının elektronik altyapısı Almanya’dan ileri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 13:02

Frankfurt’ta European School of Economics tarafından Türkçe düzenlenen İşletme Yönetimi Sertifika Programı’nın ikinci hafta programında ders veren İşbank AG Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Burak Seyrek, Türkiye bankacılık sisteminin elektronik altyapısının, Almanya’dakine göre daha ileride olduğunu söyledi. Programa, Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz da katıldı.

Haberin Devamı

Türk bankacılık elektronik altyapısının eski Başbakan Bülent Ecevit ile eski Ekonomi Bakanı Kemal Derviş’le başladığını Ali Babacan’la devam ettiğini kaydeden Burak Seyrek, “Biz bu altyapıyı, Almanya’ya da taşımak istiyoruz. Her yıl 30 milyon Euro bilgi işlem yatırımı yapıyoruz. İnternet artık hayatımızın birçok alanında hakim konumda. Günde ortalama 4 saatimizi bilgisayara ayırıyoruz. Biz de banka olarak bu değişimlere ayak uydurmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Almanya’da vatandaşların yüzde 45’i işlemlerini bilgisayar üzerinden yapıyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 70’tir” dedi.

Türk bankacılığının elektronik altyapısı Almanya’dan ileri


Banka olarak eğitime çok önem verdiklerini belirten Seyrek, her yıl 40 gence İşbank bünyesinde yüksek öğrenim imkanı sunduklarını söyledi.

Türk bankacılığının elektronik altyapısı Almanya’dan ileri


“Bunu bütün işletmecilerimize tavsiye ediyorum. Her işletme, imkanları dahilinde Türk gençlerine eğitim olanağı sağlamalı. Firmalarımız, bu gençlerin bir kısmını istihdam edebilirler. Bir kısmı da Alman şirketlerinde çalışmaya başlayarak, topluma katkı sağlarlar. Bizim yetiştirdiğimiz birçok arkadaşımız bugün Alman bankalarında üst düzey pozisyonlarda çalışıyorlar” ifadelerini kullanan Seyrek, sadece Frankfurt’ta yüzlerce Türk derneğinin bulunduğunu, ayrı ayrı çalışmalar yapmaktansa bir araya gelerek daha güçlü bir yapı kurmanın gerekli olduğunu vurguladı.

AİLELERİN GELİRİ ARTTI

Seyrek, Almanya’daki Türklerin yıllık gelirlerinin 28 milyar Euro olduğunu belirterek, “Bu gelirin yüzde 95’ini Almanya’da harcıyoruz. Almanya’da ortalama bir ailenin kazancı 2 bin 198 Euro’dur. Bir Türk ailesinde ise bu rakam bin 900 Euro’ya denk geliyor. Hala ortalamanın gerisindeyiz ancak bu fark 20 yıl önce çok daha büyüktü. 20 yıl önce ortalama bir Alman ailenin geliri aylık 2 bin 700 Mark iken, Türk ailenin geliri ancak bin 200 DM idi” dedi.

EĞİTİMDE DE AKTİFLER

Yıllar önce misafir işçi olarak Almanya’ya gelen Türk vatandaşlarının, çok başarılı işlere imza attıklarını vurgulayan Konsolos Özkan Durmaz da, “Türkler ticaret, finans ve sanat alanlarının yanı sıra eğitim alanında da çalışmalar yapıyor. European School of Economics’in Avrupa’nın kalbinde gerçekleştirdiği Türkçe sertifika programı da bunun bir göstergesi. Bugün burada bir Türk üniversitesinin temelleri atılıyor. Bu okulun ilkokul ve lise bölümlerinin yanında lisans, yüksek lisans, doktora programlarıyla büyük başarılar kazanacağına inanıyorum” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!