Turizmde çeşitliliğin adresi, Ayvalık

Güncelleme Tarihi:

Turizmde çeşitliliğin adresi, Ayvalık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 15:22

Turizmde çeşitliliğin adresi, Ayvalık

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen panelde ilçenin turizm çeşitliliğine dikkat çekilerek Ayvalık Lezzet Noktaları projesine katılan 53 işletmeye katılım sertifikaları verildi.

Ayvalık Kaymakamlığı Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Turizm İlçe Danışma Büro Müdürlüğü işbirliği ile 41. Turizm Haftası nedeniyle Orhan Peker Sanat Galerisi'nde panel düzenlendi. Panele Ayvalık İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Kaymakam Namık Kemal Nazlı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, daire müdürleri, turizm sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Doç Dr. Ayhan Gökdeniz'in yönettiği panelin konuşmacıları Gazeteci Nedim Atilla, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk ve Doğuş Turizm Grubu Mutfak Direktörü Mehmet Gök oldu.

Balıkesir'in turizmde öncü ilçesinin Ayvalık olduğunu ve kentin bir marka olduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, "Ayvalık'ı deniz, kum, güneş olarak gördük ama Ayvalık'ta bunlardan öte önemli değerler vardı, tarih vardı. Ayvalık'ın alt yapısında bakanlığımızın katkısı oldu aynı zamanda Taksiyarhis Kilisesi'ni Anıt Müze olarak onardık. Ayrıca 35 özel, tescilli binanın restorasyonu ve 19 bina için proje desteğinde bulunduk. Yazın 3 ay sıkıntımız yok ama ondan sonra bıçak gibi kesiliyor. Gastronomi ve tarih turizmini hareketlendirmezsek burada 3 ayla, 3.5 aylık bir turizm sezonu ile kalırız. Turizmin bütün aktörleri ile olacak bir iş bu. Hepimiz bir araya gelerek Ayvalık'ı ayağa kaldırmalı, turizmi 12 aya yaymalıyız" dedi. Müdür Çaltı, Ayvalık'ta 2 bin civarında tescilli bina olduğunu ve kurulla görüşmek için Bursa Anıtlar Kurulu'nun yükünü azaltmak için Balıkesir'de kurul oluşturulduğunu belirtti.

"AYVALIK'TA HER TARAFTA LEZZET VAR"

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık için çok önemli bir konu olan gastronominin ele alındığını belirterek, "Ayvalık'ta her tarafta lezzet var. Bu lezzeti disiplin altına alalım. Ayvalık yemekleri çok değerli, lütfen bunu tanıtmak için destek verin hep beraber kazanalım, Ayvalık'ı kazandıralım" dedi. Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Ayvalık'ın marka olduğunu ve yerli değerleri korumak gibi bir görevleri olduğunu hatırlattı. Nazlı, "Ayvalık binalarla sarılmamalı, betonlaşmamalı. Bizim üzerimize düşen görev Ayvalık'ı yerli haliyle koruyup, gelecek nesillere o şekilde teslim etmek" dedi.

Ayvalık mutfağının manifestosunun hazırlanması gerektiğini kaydeden Nedim Atilla, hasat şenliklerinin Türkiye'deki hayatı değiştirdiğini söyleyerek "Memlekete zeytinyağında coğrafi işareti ilk alanlardan Ayvalık. Zeytinyağı tüketimi arttıysa bunu Ayvalık'ın öncü karakterine borçluyuz" diye konuştu. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk ise "Lyon bugün dünyada gastronominin başkenti. Biz de esnaf lokantasına denk gelen lokantaları nedeniyle böyle. Lyon lezzetlerini yapıyorlar. Orada önemli olan siz ne kadar mutfağınızı yansıtıyorsunuz. Gastronomi turizmi bana göre esnaf lokantaları ile var olup onlarla gelişecek bir şey" dedi.

Panelin ardından Ayvalık Lezzet Noktaları projesine katılan 53 işletmeye katılım sertifikaları verildi.

AYVALIK (Balıkesir); (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!