Türban kışkırtması

Güncelleme Tarihi:

Türban kışkırtması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da bu yıl 20'ncisi koşulan Kıtalararası Avrasya Maratonu, türban eylemine alet edildi. Türban eylemcileri, geleneksel maratonu, siyasi gösteriye dönüştürdü. Üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda uygulanan türban yasağını protesto etmek amacıyla dün yurdun çeşitli yerlerinde de ‘‘İnanca saygı, düşünceye özgürlük için el ele’’ sloganıyla izinsiz gösteriler yapıldı.

Cumhuriyetin 75'inci yıl kutlamaları ve Suriye gerginliği nedeniyle ülkenin birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde dün 25 il ve çok sayıda ilçede izinsiz türban eylemleri yaşandı. Tek bir düğmeyle idare edilircesine dakik olan eylemlerin saat tam 11.00'de başlaması dikkat çekti. İstanbul, İzmir, Manisa, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi bazı kentlerde eylemler olaysız sona ererken Ankara'da eylemcilerin İBDA-C ve Hizbullah işaretleri yapmaları dikkat çekti. Yurt genelinde polisin uyarılarına aldırmayan yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

İstanbul'da göstericiler, Aksaray, Beyazıt, Eminönü, Galata Köprüsü, Karaköy, Beşiktaş, Ortaköy ve Boğaziçi Köprüsü girişi, Anadolu yakası bölümünde de Paşa Limanı Caddesi, Üsküdar, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve Gebze güzergahı üzerinde insan zinciri kurdu. Eylem süresince tanımadıkları kişilerle yan yana gelen kadınların el ele tutuşmak yerine kurdele veya eşarp kullanarak aradaki bağlantıyı sağladıkları dikkat çekti. Boğaziçi Köprüsü'ne girmek isteyen yaklaşık 300 kişilik grup, panzerlerden su sıkılarak engellendi.

FP MİLLETVEKİLİ GÖSTERİDE

Ankara'daki eyleme yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Kara çarşaflı kadınların ve sakallı şalvarlı erkeklerin bulunduğu göstericilerin bazıları FP işareti yaparken bazılarının da İBDA-C ve Hizbullah işareti yapması dikkat çekti. FP Milletvekili Mehmet Elkatmış da göstericilerle birlikte el ele tutuşarak eyleme destek verdi.

Kocaeli ve Sakarya'da D-100 Karayolu boyunca sıralanan göstericiler el ele tutuşarak, uzun bir zincir oluşturdu. Çorum'da göstericilere FP milletvekilleri Mehmet Aykaç ve Zülfikar Gazi gestek verdi. Polisin uyarılarına direnen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Van'da toplanan grubun başını çeken 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Odabaş ile bazı profesör ve doktorlara müdahale eden güvenlik güçleri 20 kişiyi gözaltına aldı. Hopa, Rize, Trabzon ve Giresun'da aralarında FP Giresun İl Başkanı Kemal Gemici'nin de bulunduğu toplam 40 kişi gözaltına alındı. Erzurum'da 150, Şanlıurfa'da 129, Gaziantep'te 100, Samsun'da 83, Kayseri'de 47, Sıvas'ta 8, Bursa'da 6, Konya'da 2, Alaşehir ilçesinde 11 kişi gözaltına alındı.

Polis geçit vermedi

Erzurum'da türban ile çağdaş Türk kadını böyle karşı karşıya geldi. Bayan polis memurunun uyararak durdurduğu izinsiz gösteri yapmak isteyen türbanlı kadınlar geri dönmek zorunda kaldılar. Gösterilerde kara çarşaflıların yanı sıra yüzlerce sakallı ve şalvarlı erkek de dikkati çekti. Polisin tüm ikazlarına rağmen eylemlerini sürdüren 200 kişi gözaltına alındı. Sıvas'ta ise türbana destek gösterisini provoke etmek isteyen ve taşkınlık yapan genç eylemci polis tarafından gözaltına alınmaktan kurtulamadı. Taşkınlık yapan ve polise karşı gelen 150 eylemci gözaltına alındı.

Elazığ'da çatışma: 1 ölü

Türban eylemleri, çeşitli illerde de yapıldı. Elazığ'da Abdullahpaşa Kavşağı'nda göstericileri durduran jandarma, yolu kapattı. Bu sırada Malatya'da oynanacak maçı izlemeye giden Elazığspor taraftarlarının konvoyu da kavşağa geldi. Maça yetişmek için bir an önce geçmek isteyen konvoydakilerle jandarma arasında tartışma çıktı. Tartışma itişip kakışmaya dönüşünce jandarmalar havaya ateş açtı. Silah sesleri arasında panik içinde kaçmaya çalışanlardan Ahmet Soyçekiç ve Hayati Uslu adlı kişiler, seken kuşunlarla yaralandılar. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırılan yaralılardan Hayati Uslu kurtarılamayarak öldü. Türban eylemcileri de sokak aralarına kaçarak dağıldı.

Fazilet Partisi yandaşları, türban yasağını protesto için Türkiye’nin birçok ilinde protesto gösterilerinde bulundular. İstanbul’un değişik semtlerinde de insan zincirleri oluşturuldu. Gösterilere kara çarşaflı, şalvarlı kişilerin katılması şeriat gösterisi olarak yorumlandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!