TÜPRAŞ fuel oil dönüşüm tesislerinin açılışı

Güncelleme Tarihi:

TÜPRAŞ fuel oil dönüşüm tesislerinin açılışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 17:02

- TÜPRAŞ Genel Müdürü Erkut: - "Yeni tesisimizde katma değeri düşük fuel oil gibi siyah ürünleri, katma değeri yüksek motorin, jet ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştüreceğiz"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, fuel oil dönüşüm tesislerinde katma değeri düşük fuel oil gibi siyah ürünleri, katma değeri yüksek motorin, jet ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştüreceklerini söyledi.

Erkut, TÜPRAŞ fuel oil dönüşüm tesislerinin açılış töreninde, şirkete kamudayken 15 yılda 1,4 milyar dolar yatırım yapıldığını, özelleştirmenin ardından son 9 yılda ise Koç Grubu tarafından 5,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini anlattı.

Türkiye'deki petrol tüketiminin bu yıl muhtemelen 34,5 milyon ton olacağına dikkati çeken Erkut, şunları kaydetti:

"Bu rakamın 1,9 milyon tonu benzin, 17 milyon tonu da motorindir. Bugünkü üretimimizle benzin tüketiminden daha fazlasını ihraç ediyoruz. Maalesef motorinin üçte birini üreterek karşılayabiliyoruz. 12 milyon ton Akdeniz piyasasından ürün olarak ağırlıklı dağıtım şirketleriyle ithal edilmektedir. Etrafımızda 71 rafineri var, çetin rekabet içindeyiz. Yeni tesisimizde katma değeri düşük fuel oil gibi siyah ürünleri katma değeri yüksek motorin, jet ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştüreceğiz.

Haberin Devamı

4,2 milyon ton siyah ürünü, Euro V kalitesinde 2,9 milyon ton motorin ve jet yakıtına, 500 bin ton benzine, 70 bin ton LPG'ye, 700 bin ton petrol koka dönüştürecek. Dünyada bu büyüklükteki projeyi 36 ay gibi kısa sürede hayata geçirenler bir elin parmaklarından az."

Erkut, yeni ünitelerin tüm rafinerilerine hizmet edeceğini vurgulayarak, 2008'de yüzde 70 olan kapasite kullanımının yüzde 100'e çıkacağını vurguladı.

"Hedefimiz, 2015 yılında maksimum kapasitemiz 28 milyon ton ham petrolü işlemektir" diyen Erkut, sözlerini şöyle tamamladı:

"2023 yılı hedeflerimizin gerçekleşmesi için ülkemizde yeni bir rafineri devreye girmektedir. 2015'ten itibaren katma değeri düşük fuel oil ihraç etmek yerine, daha fazla motorin üreterek ülkemiz cari açığını 1 milyar dolar düşüreceğiz. Yeni tesisin devreye girmesiyle bir birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğinin göstergesi Nelson Kompleksitesi'nde İzmit Rafinerisi 7,78'den, 14,5 seviyesine yükselerek, dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerisi olarak dünya rafinaj sektöründe zirveye çıkmanın gururunu yaşıyor bugün."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!