TÜDEF: Bankalar munzam karşılık yükünü tüketicinin üzerine yükledi

Güncelleme Tarihi:

TÜDEF: Bankalar munzam karşılık yükünü tüketicinin üzerine yükledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 00:00

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, “bankaların, munzam karşılıkların artırılması ile ilgili gelen yükü, tüketicinin sırtına komisyon ve masraf olarak bindirdiğini” öne sürdü.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankasının mevduat munzam karşılık oranlarını artırırken, tuttuğu karşılıklar için faizi de sıfırladığını hatırlattı. Bu kararların açıklanmasından sonra TÜDEF olarak yaptıkları açıklamada, “bankaların bunun bedelini tüketiciye ödeteceği” öngörüsünde bulunduklarını belirten Çetin, bankaların 2011 ilk çeyreğinde ilişkin rakamların bu öngörünün gerçekleştiğini gösterdiğine işaret etti.
Ali Çetin, verilere göre, Ocak-Nisan dönemi itibariyle bankaların, “kart aidatı, hesap işletim ücreti, havale masrafı vb. bankacılık hizmet gelirleri ile tüketici kredilerinden aldıkları ücret ve komisyonların” geçen yıla göre 500 milyon lira artarak yaklaşık 4 milyar liraya yükseldiğine dikkati çekti. Çetin, “Yaklaşık 4 milyar lira tüketicinin cebinden çıkarak bankaların kasasına gitti” değerlendirmesinde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!