Trump’ın videoları ülkeyi böldü

Güncelleme Tarihi:

Trump’ın videoları ülkeyi böldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 23:34

Trump’ın Müslüman düşmanlığı yapan İngiliz aşırı sağcı Jayda Fransen’in tweet’lerini kendi sayfasından paylaşması ülkeyi böldü. Trump’a kendi partisi içinden de tepkiler geldi. Trump ise bunlara aldırmayarak kendisini eleştiren İngiltere Başbakanı May’e “Bana değil İslamcı teröre odaklan” cevabını verdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiliz aşırı sağcı Britain First (Önce Britanya) grubunun liderlerinden birinin tweetlediği Müslüman karşıtı videoları önceki gün kendi sayfasından paylaşması büyük tepki çekti. Trump’a kendi partisinden de tepkiler geldi. Öte yandan, Trump’ın paylaşımlarının altında onu eleştirenler kadar savunanlar da yorum yaptı.

HİÇBİR BAŞKAN BÖYLE YAPMADI

Kimileri, Trump’ı Müslümanlara karşı nefreti körüklemekle suçlarken, Trump destekçileri, ABD Başkanı’nın ülkeyi savunduğunu ileri sürdü. New York Times gazetesi, modern zamanlarda hiçbir Amerikan başkanının aşırılık yanlısı bir örgütün ürettiği tahrik edici içerikleri kamuoyu ile böyle paylaşmadığını ifade etti. NYT, Trump’tan önce başkanlık yapan George W. Bush ve Barack Obama’nın Müslüman karşıtı gözükecek, ırksal ve dini düşmanlıkları körükleyecek mesajlar vermekten kaçındığını, önceki iki başkanın da terörle savaşın İslam’a yönelik bir savaş olmadığını vurguladığını yazdı. NYT, “Trump, Müslümanları genel olarak hedef gösteriyor. Geçtiğimiz yıl kampanyasında ‘İslam bizden nefret ediyor’ demişti. Müslümanların ABD’ye girişinin ‘topluca ve tümden yasaklanmasını’ istemişti” diye yazdı. Trump’ın Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ABD’ye girişinin yasaklanmasına yönelik girişimlerini de hatırlatan NYT, Trump’ın, Londra’nın Müslüman belediye başkanını da teröre karşı zayıf olmakla suçladığını hatırlattı.

Haberin Devamı

‘UMARIM BUNLARI KALDIRIR’

Trump’a yönelik tepkiler sadece NYT ile kalmadı. Kendi partisi Cumhuriyetçi Parti’den Arizona Senatörü Jeff Flake, Trump’ın paylaşımı için “aşırı derecede uygunsuz” dedi. Cumhuriyetçi Parti’nin Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ise Trump’ın “dini bağnazlığı meşrulaştırdığını” söyledi. Graham, Twitter’dan “Teröre karşı savaşta Müslüman müttefiklere ihtiyacımız var. Başkan, bunlara meşruiyet verdiğinde bazı Müslüman müttefiklerimizin nasıl hissettiğini sadece hayal edebiliyorum” ifadelerini kullandı. Trump’a destek ise yine aşırı sağcılardan geldi. Aşırı sağcı kadın yazar Ann Coulter, e-mail yoluyla yaptığı açıklamada “Başkanın tweetlerini seviyorum” dedi.

Haberin Devamı

YANLIŞ ADRESE TWEET ATTI

ABD Başkanı Trump, tepkilere rağmen geri adım sinyali vermedi. İngiltere Başbakanı Theresa May’in kendisine yönelik eleştirilerine cevap veren Trump, Twitter’dan Theresa May’e “Bana odaklanma. İngiltere’de yaşanan yıkıcı radikal İslamcı teröre odaklan. Biz iyiyiz” diye karşılık verdi. Ancak Trump, bu tweet’te May’in Twitter hesabı yerine olayla ilgisiz sıradan bir kullanıcının hesabını yazdı. Trump daha sonra hatasını düzelterek May’e tweet attı. İngiliz Başbakan sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada “Donald Trump’ın bunu yapması yanlıştı. Britain First (Önce Britanya) nefret söylemiyle toplulukları bölüyor, yalanlar yayıyor ve gerilimleri körüklüyor. İngiliz halkı, bu ülkenin edep, hoşgörü ve saygı gibi değerlerinin zıddını temsil eden aşırı sağın ön yargılı retoriğini büyük çoğunlukla reddediyor” demişti.

Haberin Devamı

O MESAJLARDA OLAYLAR ÇARPITILMIŞ

Trump’ın İngiliz aşırı sağcı Jayda Fransen’den yaptığı paylaşımlar da hatalı çıktı.

- Trump’ın retweet yaptığı videolardan birinde Hollandalı koltuk değnekli bir gencin, Müslüman bir göçmen tarafından dövüldüğü iddia ediliyor. Hollanda’nın ABD Büyükelçiği saldırganın göçmen olmadığını bildirdi. Sözkonusu kişinin cezasını çekip serbest kaldığı bildirildi.

- Trump’ın paylaştığı bir diğer videoda ise “Müslüman, Meryem Ana heykelini parçalıyor” başlığı bulunuyor. New York Times, videoda sıradan bir kişiymiş gibi sadece ‘Müslüman’ diye bahsi geçen kişinin terör örgütü El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nin üyesi Ebu Ömer Ghabra olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

- “İslamcı grup genci çatıdan atıyor ve döverek öldürüyor” başlıklı video ile ilgili olarak New York Times, bu olayların 2013 yılında Mısır’da Mursi’nin devrildiği askeri darbe döneminde meydana geldiğini hatırlattı. Gazete, çocuğu çatıdan attığı için Mahmud Ramazan adlı kişinin suçlu bulunarak idam edildiğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!