‘Trump’ın test sahası Tabka’

Güncelleme Tarihi:

‘Trump’ın test sahası Tabka’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2017 23:29

ABD destekli SDG, DEAŞ’ın merkezi Rakka’yı kuşatırken, kentin batısındaki Tabka’da elektrik, gıda ve sağlık sorunları gün geçtikçe artıyor. Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Tabka’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye politikaları için bir laboratuvar testi olduğunu yazdı. Yazıda, ABD’nin bölgede ‘ulus-inşa’ sürecinden uzak duracağı ve temel hizmetlerin sağlanacağı bir sistem kuracağı iddia edildi.

Haberin Devamı

ABD’nin desteklediği ve ana gövdesini terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) 11 Mayıs’ta ele geçirdiği Tabka kentinde günlük hayatın işleyişiyle ilgili birçok sorun yaşanırken, New York Times gazetesi, Rakka’nın 45 kilometre batısındaki Tabka’nın ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Suriye politikaları için bir test alanı olacağını yazdı. Buna göre Tabka’daki tablo, Rakka için de bir prova niteliği taşıyor. Haberde Trump’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan küçük bir ekibe ve ordunun sivil meseleler birimine dayanarak, kentte huzur sağlamayı planladığı ifade ediliyor. NYT, Irak’tan alınan dersleri gerekçe gösteren Trump yönetiminin, yerel liderleri devşirmek veya kapsamlı inşaat programlarını üstlenmeyi içeren “ulus-inşasından” uzak durduğunu belirtti.

Haberin Devamı

BARAJ DEVRE DIŞI

New York Times gazetesinin haberine göre Tabka’da kurulacak sistem, daha büyük ve nüfusu çok daha yoğun bir kent olan Rakka için de test niteliği taşıyor. Geçtiğimiz hafta Tabka’yı ziyaret eden ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de “Tabka bir prova. Yapılacak çok iş var” dedi. Tabka’nın elektrik, su, gıda ve yakıt problemleri büyük. DEAŞ militanları, kentten kaçmadan önce Tabka Barajı’nı havaya uçurduğu için barajın tamir edilip elektrik üretmesi aylar sürebilir. Bunun yanı sıra hastaneler ve okullar da hizmet verecek durumda değil.

‘Trump’ın test sahası Tabka’

SAĞLIK SORUNLARI

Amerikalı yardım görevlileri, Tabka’da kaldırılmayan yüzlerce ceset olduğunu, bunun çok sayıda sineğe yol açtığını ve sineklerin çocukları ısırdığını, bunun da hastalıklara neden olduğunu anlatıyor. Ayrıca, kentteki kirliliğin, fare sayısının artmasına ve kokuya yol açtığı, bunun da insanların geri dönmesini engellediği ifade ediliyor. Kentte, DEAŞ kontrolündeyken verilen cihatçı eğitim yerine yeni bir eğitim programı konulması planlanıyor. Tabka Kent Konseyi’nin Eş Başkanı Ahmet el Ahmet, “Temel problem, DEAŞ’ın ideolojisinin küçük çocukların beyinlerine yerleştirilmiş olması. Bu geleceğe taşınacak. Çocuklar için okullarda psikolojik desteğe ihtiyacımız var ve onlara hayatın gerçeklerini öğretmemiz gerekiyor” dedi. Amerikalı yetkililer, okullar için sıralar ve yazı tahtaları sağlamaya hazır olduklarını ancak Tabka Kent Konseyi’nin, taleplerini doğrudan BM Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) iletmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

REJİM MAAŞ ÖDEMİYOR

Şam yönetimi, birkaç aydır kentteki memur maaşlarını ödemiyor. Bölge yeniden Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kontrolüne sembolik de olsa girmediği taktirde maaşların ödenmesi beklenmiyor. Ancak bu da şu anda pek mümkün değil. ABD ile Rusya arasındaki müzakerelerde Suriye ordusunun, Tabka’ya yaklaşmaması kararlaştırılmıştı. Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de yardım faaliyetleri yürütse de Tabka’da buna başlamadı. Bu nedenle gıda yardımını şu an için ABD üstlenmiş durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!