GeriSeyahat Trenle Sapanca keyfi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Trenle Sapanca keyfi

Trenle Sapanca keyfi

Büyük kentlere yakınlığının yanı sıra tertemiz akan dereleri, içme suyu havzası ve ormanlarıyla iç turizmimizin yükselen yıldızı Sapanca. Berrak gölünün her köşesi bir fotoğraf karesi gibi. Çevresinde Maşukiye, Kırkpınar gibi yerleşim birimleri, yaylalar, dereler, şelaleler var. Vadi içinde ve göl kenarına sıralanmış restoranlarda ise lezzetli yemekler. Doğa, sağlık ve huzur beldesi Sapanca’ya bu hafta sizler için gittik. Ama TEM otoyolundan araçla değil, trenle... Tren hem ucuz, hem güvenli, hem de keyifli...

Sapanca, İstanbul’a 110, Ankara’ya 330, Bursa’ya ise 180 kilometre uzaklıkta. Ulaşmanın en kısa yolu da kuşkusuz TEM. İstanbul-Sapanca arası otomobille yaklaşık bir saat sürüyor. Ancak bu cennete trenle de gitmek mümkün dedik ve Haydarpaşa’dan sabah saat 08.10’da kalkan Adapazarı Treni’ne kişi başına 6 YTL ödeyerek bindik. Tam 26 istasyonda durup kalktık. 2 saat 5 dakikalık bir yolculuktan sonra saat 10.15’te Sapanca’ya ulaştık. Trenle gitmek keyifliydi. Sabah saatlerinde tren İzmit ve Sakarya’ya giden üniversite öğrencileriyle dolu ama "tatil günlerinde yoğunluk olmuyor" dediler.

Sapanca’ya yaklaşırken vagonların her iki camından da gözüken yemyeşil manzara daha inmeden "Ne iyi yapmışız" demenize neden oldu.

ALABALIK YEMEDEN DÖNÜLMEZ

Bindiğimiz taksinin şoförüne, göl kenarında kahvaltı yapmak istediğimizi söyledik, bizi doğruca Göl Evi’ne götürdü. 19 dönüm arazi üzerine kurulu Göl Evi’nin açık büfesinde kişi başına 20 YTL’ye kahvaltı yaptık. Müşterilerin bir bölümü kahvaltı sonrasında göl kıyısındaki hamakta uyurken, bazıları da çimenlerin üzerindeki rengarenk yastıklarda temiz hava alıp kitap okumayı tercih ediyordu. Buradaki balık lokantası ve bahçesi kır düğünleri için tercih ediliyormuş.

Sapanca’da göl kenarından yukarı doğru çıkarken yolun her iki yanında alabalık üretim tesisleri ve restoranlar var. Gölden çıkan alabalıklar, karnı tok olanları bile acıktırıyor. Balığın yanında içki de içeyim derseniz mezelerle birlikte 30 YTL’den başlayan fiyatlar mekana göre 70 YTL’ye kadar çıkıyor. Alabalık buralarda ızgara, güveç, mısır ununda
/images/100/0x0/55eb613ff018fbb8f8bd5a61
tavada ve kiremitte yapılıyor. Eritilmiş peynir ve kiremitte kaşarlı mantar da mutlaka tadılmalı. Maşukiye civarındaki kır lokantalarında alabalıkları tereyağında kızartıyorlar. Ama kiremitte isterseniz de pişiriyorlar.

KENDİNE RENK YAPAN BİTKİLER

Sapanca’da dolmuşlarla gidilen iki belde var: Kırkpınar ve Kurtköy. Kırkpınar’da yemyeşil, huzur verici yürüyüş alanları var. Lokanta ve kafeleriyle de turistlerin gözdesi. Alabalığa alternatif olarak et yemekleri de yiyebilirsiniz burada. Ördekler ve kazların yüzdüğü lokanta havuzlarının yanında sabah kahvaltısından akşam yemeğine bütün bir günü geçirebilirsiniz. Dağ ve göl manzaralı Kurtköy’de de dereler, geniş piknik alanları, alabalık çiftlikleri ve restoranlar bulunuyor. Burası ayrıca Sapanca’nın meyve bahçesi.

Maşukiye, Sapanca, Pamukova arası, dünyada çok az görülen ve Türkiye’de ikincisi olmayan klimatik bir ortama sahip. Bu bölgeyi farklı kılan, havadaki nem ve oksijen durumunun, gölün bitkilere uygunluğu, topraktaki tuz oranının düşüklüğü. Bunlar farklı yeşil tonlarının oluşmasını sağlıyor, bir anlamda bitki kendine renk yapıyor.

Sapanca’nın en önemli zenginliği ise 42 kilometrekare genişliğindeki Sapanca Gölü. Samanlı dağlarından inen dereler ve yeraltı kaynaklarından beslenen gölün maksimum derinliği 61, ortalama derinliği 31 metre. Suyu içme ve kullanma suyu kaynağı. Yüzmek, sandallarla kürek çekmek, sörf, yelken, deniz bisikleti kullanmak mümkün. Balık tutmaktan hoşlananlar gölde sazan, turna, yayın balığı, tatlı su uskumrusu yakalayabilir. Göle kıyısı olan kafelere bugünlerde değil ama sıcakların başlamasıyla birlikte ilgi fazlalaşıyor. Temiz hava ve sık bitki dokusu, ilginç yürüyüş alanları sunuyor. Bu arada yanınızda götüreceğiniz kaplara Samandağ zirvesi Soğucak Yaylası koridorundan inen Kristal, Sırma, Mahmudiye gibi memba sularını doldurabilirsiniz. Sayısız doğal pınara sahip Sapanca.
/images/100/0x0/55eb613ff018fbb8f8bd5a63


TARİHİ ESERLERE ZİYARET

Sapanca’da çoğunluğu 1800’lü yıllardan kalma çok tescilli 60 civarında tarihi ev var. Hükümet Konağı önünde sergilenen Bizanslılar’dan kalma lahitler de dikkat çekiyor. Mimar Sinan’ın yaptığı belirtilen ve "Vecihi Kapısı" olarak adlandırılan kemer de ilçenin merkezinde. 1555 yılında Mimar Sinan’ın kalfaları tarafından yapılan Rüstempaşa Camii, 1885 tarihli Hasan Fehmi Paşa Camii de görülebilir.

NEREDE KALINIR

Richmond Nua Wellness Spa: Göl kıyısında, SPA’sıyla ünlü. (0 264 582 21 00 www.ricmoundnua.com) The Green Park Resort Kartepe: Yazın kongre ve seminer, kışın kayak oteli. (0262 315 47 00 www.karteperesort.com) Clup Lale Sapanca: Göl kıyısında. (0264 582 89 30 www.laleotel.com) Sapanca Agua Apart Hotel: Dağ manzaralı 8 apart bölümü var. (0264 582 52 37 www.sapancaaqua.com) Kedikaya Butik Hotel: 4 apart, 4 otel odası bulunuyor. (0264 592 28 94 www.kedikay.net) SAÜ Uygulama Oteli: 100 odalı ve 4 aparttan oluşuyor. (0264 592 25 30 www.sostesis.sakarya.edu.tr)
False