Tramvay hattı elektrik trafosu inşaatı duvarları çatlattı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Tramvay hattı elektrik trafosu inşaatı duvarları çatlattı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2017 19:18

Tramvay hattı elektrik trafosu inşaatı duvarları çatlattı iddiası

Haberin Devamı

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde tramvay hattının gömülü elektrik trafosu inşaatı sırasında, iddiaya göre açılan yaklaşık 10 metre derinliğindeki çukurun içine çamurlu su dolunca, üst taraftaki yolda kısmi kayma meydana geldi. Çukurun yakınındaki bir apartmanda yaşayan Erdem Tiryaki, bazı evlerde çatlak oluştuğunu öne sürdü. Bu arada şantiye çalışanları, çukurun çevresinde 16 metre uzunluğunda toplam 70 beton kazık olduğunu her hangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını kaydetti.



Karşıyaka İlçesi 1747 ile 1746 sokakları arasında kalan ve otopark olarak kullanılan boş alana, tramvay hattının gömülü elektrik trafosunun yapılması için ihaleyi kazanan firma tarafından 01 Eylül 2016 tarihinde çalışma başlatıldı. Toprağın altına gömülü olarak yapılması planlanan trafo için açılan çukurun çevresinde, 16 metre uzunluğunda 70 beton kazık çakıldı. Ancak, derine inilince çukur suyla doldu. Üst taraftaki yolda kısmi kayma meydana geldi. Kayma nedeniyle bir apartmana giden içme suyu borusu patladı ve bu su da kuyuya dolmaya başladı. Çukurun yakınındaki bir apartmanda yaşayan Erdem Tiryaki, bazı evlerde çatlak oluştuğunu öne sürdü. Tiryaki, "Yaklaşık bir ay önce kayma başladı. Çevredeki bazı evlerde çatlaklar oluştu. Kazdıkları zemin düzgün değil, şikayet ettik ama çalışmaya devam ettiler, bugün de tahminime göre kazıklardan birisi zarar gördü ve yolun bir kısmında kısmi çökme oldu. 5 katlı binanın bitişiğindeki binayla arasında çatlaklar oluştu. Binanın öne doğru yattığı anlaşılıyor. Beton kazıklar var ancak bu kaymayı engellemiyor. Sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz" dedi.



PROJE DEĞİŞTİ



Şantiye çalışanları, çukurun çevresinde 16 metre uzunluğunda toplam 70 beton kazık olduğunu, bunun bölgedeki binaların zeminlerini de güçlendirdiğini, ancak zeminde su birikince projenin değiştirildiğini kaydetti. Buna göre, çukurun ortasında bulunan kazıkların bir kısmının yarısının iş makineleri yardımıyla çıkartıldığı, çukur veya çevresindeki kazıklarda her hangi bir kopma ya da patlamanın yaşanmadığı, suyun da çamurla kazıkların arasından aktığı kaydedildi. Çalışanlar her hangi bir tehlikenin olmadığını, trafonun tamamının yer altında olması planlanan önceki projenin değişmesiyle, trafo binasının bir kısmının toprağın üstünde olacağını bildirdi.



Öte yandan bugün yapılan çalışmalarda çukurun içinin dolgu malzemesi dökülerek doldurulduğu ve bazı yapılarda çatlakların oluştuğu görüldü.

Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)



FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!