Trabzon, Rusya Federasyonuna en fazla yaş meyve-sebze ihraç eden il oldu

Güncelleme Tarihi:

Trabzon, Rusya Federasyonuna en fazla yaş meyve-sebze ihraç eden il oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2018 12:07

Trabzon, Rusya Federasyonuna en fazla yaş meyve-sebze ihraç eden il oldu

Haberin Devamı

TRABZON, (DHA) - TRABZON'dan 2017 yılında, Rusya Federasyonuna, 289 bin 455 ton yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirİLdi. Yaş meyve ve sebze ihracatı sıralamasında, Rusya’ya en fazla ihracat, Trabzon’dan gerçekleştirilmiş oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, 2017 yılında Rusya Federasyonu’na toplamda 638 milyon 370 bin 506 dolar tutarında 1 milyon 21 bin 839 ton yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildiği belirtildi. Trabzon, 187 milyon 755 bin 483 dolar tutarında gerçekleştirdiği 289 bin 455 ton yaş meyve-sebze ihracatı ile Türkiye’de iller sıralamasında Rusya Federasyonuna en fazla ihracat gerçekleştiren il oldu. Bu rakam toplam ihracatın yüzde 30’unu oluşturdu. Trabzon’u Hatay, Mersin, İzmir ve Antalya illeri takip etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu’nun yaş meyve sebze sektörü ihracatında en öncelikli pazarı olduğunu belirtti. Sektör ihracatının büyük bölümünün Rusya Federasyonu’na yapıldığına dikkat çeken Gürdoğan, “Yasaklamanın kaldırılması ile yaş meyve sebze ihracatının yükselişe geçti ancak, Rusya Federasyonu’nun yasaklamayı kaldırmasına rağmen belli ürünlerde firma kısıtlamasının devam etmesi nedeniyle de ihracatımızın kriz öncesi dönemlerin hacim ve potansiyeline henüz ulaşamadı. Trabzon ilinin Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında çok önemli potansiyel, tecrübe ve altyapı birikimine sahip olması nedeniyle Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında Trabzon merkezli ihracatçıların gayretleri ile Trabzon ilinin her yıl ihracatta birinciliğini sürdürmesine neden oluyor” dedi.

'KISITLAMALAR KALDIRILMALI'

Sektörün en büyük firmaları olan Trabzonlu ihracatçıların en son teknoloji ile işleme faaliyeti yaptıklarını ifade eden Gürdoğan, şöyle dedi:

“İhracatçılarımız tüm ülkelerden çok daha taze ve en üst kaliteli ürünleri Rusya pazarına 1 gün gibi çok kısa sürede sürme başarısı gösteriyor. Hiçbir ülke, Türk ürünleri kalitesinde Rusya Federasyonu’na ürün sunamıyor. Trabzonlu ihracatçılara ait gemi ve feribotlarla Rusya Federasyonu’na yapılan lojistiğin sektöre büyük katkısı var. Bu sayede de sektörün en kısa sürede piyasaya ürün sunabilme avantajını yakaladı. 2018 yılında Rusya Federasyonu’ndan en büyük beklentimiz yaş meyve sebze ihracatında tüm kısıtlamaların kaldırılarak, serbest piyasa kuralları içinde tüm ihracatçıların Rusya Federasyonu’na ihracat yapabilmesine imkan sağlanmasıdır. Bu durumdan Rus halkının da kazançlı çıkacağını, hem kaliteli ürün tüketmek ve hem de en uygun fiyattan ürün tedarik etme imkanına kavuşacağına inanıyoruz”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!