TKP arazi mafyası gibi

Güncelleme Tarihi:

TKP arazi mafyası gibi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2002 01:59

Nazım Hikmet'in bütün eserlerinin yayın haklarının yasal varisi Mehmet Nazım tarafından Yapı Kredi Yayınları'na verilmesinin ardından TKP'nin bunu tanımadığını bildirmesi ve bir Nazım seçkisi yayınlaması, tartışma yarattı.

Bunun adına korsan yayıncılık deniyor

Uluslararası Pen Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

- TKP böyle bir yayım yapabilir mi? Gerçi Nazım'ın vasiyetinde Mehmet Nazım ve Türkiye Komünist Partisi'nin adlarının geçtiği söyleniyor, ama TKP yetkililerine ‘‘Bugüne değin aklınız neredeydi’’ diye sorasım geliyor. Sorunun, elbette hukuksal boyutu var var olmasına, ama her şeyden önce Türkiye Komünist Partisi'nin ‘‘Seçme Şiirler’’ başlığı altındaki yayınını bandrol, barkod gibi ticari gereklilikleri yerine getirmeden yapmasına ne demeli? Kısacası Nazım Hikmet'i kamusallaştırmak, yapıtlarının üstüne arazi mafyası gibi çöreklenmek, tam anlamıyla korsan yayıncılık yapmak, bir siyasi partiye hiç mi hiç yakışmadı.


Telif haklarını siyaset değil, hukuk belirler


Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal, şunları söyledi:

- Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu net ve açık. Yani bir eserin sahibinin kim olduğunun nasıl kanıtlanacağı da belli. Eğer söz konusu parti, gerçekten Nazım Hikmlet'in telif haklarına sahipse bunu oradaki istenen belgelere göre kanıtlaması lazım. İşin ayrıntılarını bilmiyorum ama bir vasiyetten söz ediliyor, böyle bir vasiyet varsa, Nazım Hikmet de bu vasiyeti her halde TKP'ye iletmiştir. TKP'nin de arşivleri vardır, oradan çıkartıp Kültür Bakanlığı'na veya mahkelere başvururlar ona göre haklarını izlerler. Bir kitabın fikri hakları doğal olarak siyasetle değil, hukukla ölçülür. Hukuk ne diyorsa da ona uymak zorundayız... Bir siyasi parti,bu korsan yayını bu kadar rahatlıkla ve fütursuzca yapabiliyorlrsa, herhalde buna karşı olarak da hukuk kurumlarını ve bu işi izlemekle görevli olan Kültür Bakanlığı'nın bir diyeceği olacaktır. Merakla bekliyoruz.


Varisler arası bir sorun


Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı Cengiz Bektaş, tartışmayı varisler arası bir sorun olarak gördüklerini belirtti. Bektaş, ‘Önümüzdeki hafta bir toplantımız var, konuyu orada gündeme getireceğiz. Ama benim bir yazar olarak görüşüm, yasal olarak telif tabii ki oğluna aittir’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!