Tırnakta Mantar Olmaması İçin Neler Yapabiliriz?

Güncelleme Tarihi:

Tırnakta Mantar Olmaması İçin Neler Yapabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 17:03

Vücutta oluşan mantara en çok ayaklarda rastlanmaktadır ancak vücudun her yerinde mantar enfeksiyonuna kapılabilme riski oldukça yüksektir. Halk arasından en hızlı bulaşan ve en hızlı şekilde kendini gösteren mantar ayaklarda olduğu için, vücudun diğer bölgelerinde oluşan cilt rahatsızlıklarının çoğu zaman mantar olduğu bile bilinmez. Tırnaklardaki mantar oluşumu da bu duruma örnek verebiliriz.

Haberin Devamı

Tırnak mantarı kendini nasıl belli eder?

Tırnak mantarı, ayak mantarındaki gibi bariz bir şekilde kendini hemen göstermez. Çok ilerleyen vakalarda tırnağın rengi yeşile doğru dönmeye başlar. İlk fark edildiği anlarda ise tırnak derisi kalınlaşmıştır. Renk değişiklikleri gözlenir ve tırnaklarda şekilsiz kırılmalar meydana gelir. Tırnak mantarı tırnağın tamamında olacak diye bir durum söz konusu değildir. Sadece belli bir kısımda mantar gözlenebilir ancak mantar bulaşıcı bir hastalık olduğu için tedavisi yapılmadığı takdirde kalan kısımlara da bulaşması yüksek bir ihtimaldir.

Tırnak Mantarından nasıl korunurum?

Tırnak mantarından korunmak için kişisel eşyalarınızı sizden başka kimsenin kullanmasına izin vermemelisiniz. Özellikle terlik, havlu, ayakkabı başkaları tarafından kullanılmaya müsait eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın. Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz birinin eşyalarını da kullanmamanızda fayda var. Ortak eşya kullanımı dışında kullanıma açık alanlardan da mantar hastalığı kapabilirsiniz. Buralar genelde plajlar, havuzlar, sauna ve hamam gibi çoğu kişinin kullanımına açık olan yerlerdir.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminizi güçlendirirseniz mantar enfeksiyonuna yakalanma riskiniz azalacaktır. Nem ve sıcak da mantarı en çok tetikleyen etkenlerdendir. Uzun süre terleme ve terin temizlenmemesi de mantar oluşumuna zemin hazırlar. Güzellik salonlarında kullanılan manikür pedikür malzemelerinin iyi temizlendiğine mutlaka emin olmalısınız. Herhangi bir mantar belirtisi gördüğünüzde de hemen bir cilt doktoruna gitmenizde fayda vardır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!