Terör örgütü El Kaide davasında 4 tahliye

Güncelleme Tarihi:

Terör örgütü El Kaide davasında 4 tahliye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2006 16:20

Terör örgütü El Kaide'nin Türkiye yapılanması içinde faaliyet gösterdikleri, İstanbul'da 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerindeki bombalı saldırılara karıştıkları iddiasıyla 73 sanığın yargılandığı davada, 27 tutuklu sanıktan 4'ü hakkında tahliye kararı verildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Suriye asıllı tutuklu sanık Hamed Obysi'nin tercüman aracılığıyla kimlik tespiti yapıldı.

Obysi, üniversite öğrencisi olduğunu belirterek, Arapça'ya çevrilerek kendisine gönderilen iddianameyi okuduğunu söyledi.

Daha önce mahkemeye sunduğu 2 dilekçeyle dosyadaki bütün evrakların Arapça'ya çevrilip kendisine gönderilmesini istediğini kaydeden Obysi, bu talebin yerine getirilmediğini belirtti.

Sanık Obysi, bu talepleri tamamlandığı takdirde savunma yapacağını kaydetti.

Duruşmada söz alan Louai Sakka'nın avukatı Levent Doğuş da müvekkilinin duruşma salonuna alınmamasının nedenini Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt'a sordu.

Doğuş, müvekkilinin Türkiye'ye yönelik bir eylemi olmadığını, İsrail gemilerine saldırı planladığını ve Felluce'de ABD'lilere karşı savaştığını belirterek, bu nedenle savaş esiri statüsü tanınmasını istedi.

Mahkeme Başkanı Başkurt, Sakka'nın protesto amacıyla değişik bir elbise giydiği için duruşma salonuna alınmadığını belirtti.

Daha sonra söz alan Avukat Osman Karahan da mahkeme başkanının usulsüz yargılama yaptığını savunarak, “reddi hakim” talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı, duruşmanın inzibatını bozduğu gerekçesiyle Avukat Karahan'ı önce uyardı. Mahkeme Başkanı Başkurt, tartışmaya devam eden Karahan'ı alınan karar üzerine duruşma salonundan çıkarttı.

TAHLİYE

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ramazan Tahta, Süleyman Uğurlu, Zafer Mert ve Metin Ekinci'nin tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak, tahliyesine karar verdi.

Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi Müdürlüğü ile Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, Louai Sakka'nın üzerindeki kıyafeti nasıl ele geçirdiğinin araştırılmasını talep eden mahkeme, bir dahaki celse normal kıyafet ile getirilmediği takdirde ilgililer hakkında yasal işlem yapılmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

DHKP/C'Lİ 4 SANIK HAKKINDA DA TAHLİYE KARARI

Terör Örgütü DHKP/C'ye yönelik İtalya, Belçika, Almanya ve Hollanda ile eşzamanlı düzenlenen operasyonun Türkiye bölümüne ilişkin haklarında dava açılan 88 sanığın yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmada, davanın tutuklu 4 sanığı hakkında tahliye kararı verildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Şadi Özpolat, Metin Yavuz, Mehmet Yayla ve Gülizar Kesici katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, daha önceki beyanlarını tekrar ederek, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti de, hazırlık aşamasında İtalya, Belçika ve Hollanda adli makamlarınca yapılan çalışmalara ilişkin evrak, bilgisayar disketleri ve belgelerin uzun zamandır dosyaya gelmediğini, bu nedenle dosyanın sürüncemede kaldığını, ne zaman gönderileceğinin belli olmamasının sanıkların mağduriyetine yol açacağını dikkate alarak, 4 sanığın tahliyesine karar verdi.

Haberin Devamı

Tahliye kararıyla birlikte davada tutuklu sanık kalmazken, duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

Tahliye edilen sanıkların duruşma sonrası cezaevi aracına bindirilirken slogan attığı duyuldu.

Duruşma öncesi bir grup da sanıklara destek amacıyla basın açıklaması yaptı.

CEZA İSTEMLERİ

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilen davaların iddianamelerinde, DHKP/C terör örgütüne yönelik İtalya, Belçika, Almanya ve Hollanda ile eşzamanlı olarak Türkiye'de de operasyon yapıldığı anlatılıyor.

İddianamelerde, operasyonlarda ele geçirilen bilgisayar kayıtları, CD, disket ve yazılı dokümanın incelenmesi sonucu, sanıkların örgüt adına faaliyette bulunduklarının tespit edildiği öne sürülüyor.

Sanıklardan Şadi Özpolat, Gülizar Kesici, Metin Yavuz, Perihan Demirkıran, Mehmet Yayla, Zeliha Koyupınar ve Hayriye Gündüz'ün, ”yasadışı örgütün yöneticiliğini yapmak” suçundan 22.5'ar yıldan az olmamak üzere ağır hapisle cezalandırılmaları talep edilen iddianamelerde, avukatlar Behiç Aşçı ve Süleyman Şensoy'un da aralarında bulunduğu diğer 81 sanığın “yasadışı örgüte üye olmak” ve ”yasadışı örgüte yardım ile yataklık etmek” suçlarından 4.5 ile 22.5 yıl arasında değişen çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!