Temizleniyor

Güncelleme Tarihi:

Temizleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Florya sahilinde karaya oturan ve ikiye bölünen Rus bandıralı ‘Volgoneft 248’ adlı tankerden sızan fuel-oilin denizden temizlenmesi çalışmalarına başlandı. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurta İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Erkan Arıkan, denizde kalan petrol türevinin temizlenmesinin ‘skimmer’ adlı gemilerle yapılacağını söyledi. Geminin 2 tankında bulunan yaklaşık 900 ton fuel-oilin tahliye edilmesine çalıştıklarını belirten Arıkan, deniz suyu sıcaklığının 11-12 derece olması ve gemi kazanının çalışmaması nedeniyle fuel-oilin akışkanlığını kaybettiğini anlattı. Yakıtın transferi için ısıtılması ve sıcaklığının 45-50 dereceye çıkarılması gerektiğini söyleyen Arıkan, bunun için tanker kazanının tamirine çalıştıklarını, gemi personelinin hiçbirinin İngilizce bilmemesinin ise işlerini zorlaştırdığını söyledi. Bu arada, İstanbul Valiliği tarafından oluşturulan bir komisyonun, geminin yol açtığı kirliliğin boyutlarını ve zararın maddi karşılığını belirlemek üzere bugünden itibaren çalışmalara başlayacağı bildirildi.

DİĞER GEMİLER

Fırtına sırasında Ambarlı Limanı'nda kalan ve halatlarının kopması sonucu parçalanan 2 gemi hakkındaki işlemler sürdürülüyor. Makine dairesine su dolan ve kıç tarafından suya batan 91 metre boyundaki 2 bin 854 grostonluk konteyner yüklü Bahama bandralı ‘Vint Astra’ adlı kuru yük gemisinin bağlı bulunduğu acenta yetkilileri, geminin kurtarılması için Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile anlaştı. Enkaz durumuna düşen İsveç bandralı 4 bin 294 grostonluk, 106 metre boyundaki ‘Martin P’ adlı kuru yük gemisinin acentesi ise şu ana kadar irtibat kurmadı.

Denizi kirleten 53 gemiye 850 milyar ceza

İSTANBUL'da 1999 yılı içinde denizi kirleten 16'sı Türk bandıralı, 53 gemiye yaklaşık 846 milyar 975 milyon lira para cezası uygulandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Mustafa Öztürk, İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nde 24 saat süreyle gezici 3 ekiple kontrol yaptıklarını söyledi. Öztürk, son olarak şiddetli lodos nedeniyle Florya Menekşe sahilinde karaya oturarak ikiye bölünen ve denize yağ-yakıt sızdıran Rus bandıralı ‘Volgoneft 248’ adlı tanker ile denize fuel oil sızdıran İsviçre bandıralı ‘Martin P’ adlı kuru yük gemisine 19 milyar 650'şer milyon lira ceza uyguladıklarını belirtti.

Gemiler kontroldaymış

DEVLET Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Türkiye limanlarındaki nehir-deniz tipi gemilerin kendi uluslararası sertifikalarında bulunan kısıtlamalara uyup uymadıklarının kontrol edildiğini söyledi. Mirzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, basında nehir/deniz tipi gemilerin Türk karasularından geçmemesi gerektiği yönünde haberler çıktığını ifade etti. Mirzaoğlu, uluslararası kurallara uymayan nehir/deniz tipi gemilere liman devleti sıfatıyla can, mal ve çevre güvenliğine yönelik olarak gerekli işlemlerin yapıldığını kaydetti. 29 Aralık Çarşamba günü meydana gelen lodos nedeniyle Marmara Denizi'nde kazalar meydana geldiğini anlatan Mirzaoğlu, Rus bandıralı Volganeft 248 adlı geminin gövdesinde kırık oluşması nedeniyle tonlarca petrolün denize sızdığını vurguladı.

Son çığlık

Florya'yı mahveden çevre felaketi en çok onların hayatını kararttı... Karabataklar karabatak olalı böyle bir ‘‘kara’’ görmemişti... Nitekim milenyumu da göremediler. Kulaklarımızda çığlıkları kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!