Zayıf şifrelerin sonu hüsran!

Güncelleme Tarihi:

Zayıf şifrelerin sonu hüsran
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 12:17

Araştırmalar, siber saldırıların %76’sının zayıf ve çalıntı şifreler kırılarak gerçekleştirildiğini ve kullanıcıların %61’inin de aynı şifreyi başka pek çok hesabında kullandığını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Parolalar – şifreler, dijital güvenliğin, dolayısıyla da hayatımızın artık çok önemli bir parçası. Ancak araştırmalar, şifrelerin IT güvenliğinin en zayıf halkalarından biri olduğunu ortaya koyuyor. ESET’in çeşitli araştırma kuruluşlarıyla yaptığı işbirliğinden elde ettiği verilere göre, son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen siber saldırıların %76’sı zayıf ve çalıntı şifreler kırılarak gerçekleştirildi. Yine aynı verilere göre bilgisayar kullanıcılarının %44’ü şifrelerini yılda bir kez değiştirken, %61’i aynı şifreyi başka web siteleri veya mail hesaplarında kullanıyor.

HACKERLERİN İŞİNİ ZORLAŞTIRIN!

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “Dijital sistemlerinizdeki hesaplarınızda güçlü şifreler kullanarak, hackerlerin işini zorlaştırabilirsiniz. Zayıf şifrelerin sonu maalesef hüsrana dönüşebilir” açıklamasını yaparken, güçlü şifreler için şu tavsiyelerde bulundu:

Haberin Devamı

-Şifrenizde harfler, sayılar ve semboller kullanın.
-Harfler küçüklü/büyüklü olsun.
-Mutlaka 8’den fazla karakter kullanın
-Şifrenizi yılda en az bir defa değiştirin.
-Abc123, 123456 gibi basit şifrelerin yanına bile yaklaşmayın.
-Şifrelerde kendi özel isminizi ya da yaş gününüzü kullanmayın.

ÇİFT FAKTÖRLÜ KİMLİK UYGULAMASI

Özellikle kurumlar açısından, çalışanların şirket verilerine uzaktan ve mobil olarak ulaşılması artık büyük önem taşıyor. Güvenli olmayan uzaktan erişim ve kullanıcıların zayıf ve statik şifreleri, ne yazık ki her büyüklükteki şirketi, siber suçlular için potansiyel hedef haline getirebiliyor. Alev Akkoyunlu, bu noktada kurumsal yapılar için 2FA (two factor authentication) olarak tanımlanan çift faktörlü kimlik doğrulama uygulamasını öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!