Yeni başlayanlar için 3G teknolojisi

Güncelleme Tarihi:

Yeni başlayanlar için 3G teknolojisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 21:49

E-posta yollamak veya bilgi almak için kullandığımız internet, artık sosyal ağlar ve özel servisler sayesinde hayatımızın parçası.

Haberin Devamı

HÜRİYET CEBIT SAYFALARI:  SAYFA 1  SAYFA 2 SAYFA 3 SAYFA 5 SAYFA 6-7  SAYFA 8  SAYFA 9SAYFA 10SAYFA 11

3G teknolojisi sayesinde interneti hızlı bir bağlantı ile her an yanımızda taşıyabiliyoruz. İdeal kullanım için şüphesiz özel bazı donanımlara ihtiyacımız oluyor. 3G nedir, ne değildir, ideal kullanım için nelere ihtiyaç duyar ve hangi hizmetleri alabiliriz sorularına yanıt almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

İlk olarak 2001 yılında Japonya’da NTT DoCoMo tarafından aktif hale getirilen üçüncü nesil mobil iletişim standardı, sabırsız ve sancılı bir bekleme sürecinin ardından nihayet hayatımıza girdi. Pek çok mobil kullanıcı gerek reklamlar, gerekse operatörlerin bilinçlendirme kampanyaları sayesinde 3G’nin ne olduğunu az çok biliyor.

İkinci nesil mobil iletişimle WAP’a, yani cep telefonlarının dial-up internet bağlantısı olarak düşünülebilecek olan yavaş ve ağır servise veda ederek GPRS teknolojisine terfi etmiştik. WAP ile KB (kilobayt) başına ulaşamayan saniyelik veri transferi GPRS ile gerçek hayatta 5-6 KB’yi buldu. Söz konusu terfide asıl önemli olan nokta, hızdan daha ziyade veri paketlerinin ölçümlenmesi doğrultusunda çıkarılan ücret yönündeydi. Derken 2G teknolojisinin imkanları dâhilinde EDGE desteği de sunuldu ve hız beş kata yükseldi; en azından web’de sörf yapılabilir hale geldi. 3G ile bahsi geçen EDGE hızı, neredeyse 40 katına çıktı desek yerinde olur. Yaptığımız denemelerde 600 KB ile 900 KB arasında değişen internet hızı ölçümledik.

DAĞ BAŞINDA BİLE İNTERNET

 Dolayısıyla yeni nesil mobil iletişimde yüksek hızda gelen veriler artık sadece internet bağlantısıyla sınırlı kalmıyor; mobil televizyon, görüntülü konuşma ve daha birçok hizmeti cebinize sığdırıyor. Yeni hizmetlerin ihtiyaç duyduğu yüksek bant genişliği ihtiyacı nedeniyle 3G teknolojisi uzun bir süredir bekleniyordu.
Yaklaşık 4-5 yıl kadar öncesinde kablosuz ağ desteğinin dizüstü bilgisayarlara sağladığı faydaları şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Bir düşünün… Bilgisayarınıza hiçbir kablo takılı değil ancak siz internettesiniz. Bağlanabilmek için elbette bazı temel şartlar var: Bunlardan ilki ortamda bir kablosuz ağ bulunması. Diğer şartlar da ağın size ait olması veya şifresini bilmeniz, ya da umuma açık halde kullanıma sunulması. 3G teknolojisindeyse mobil operatörünüzün üçüncü nesil iletişim sinyallerini alabildiğiniz sürece her yerde özgürsünüz: İnternet olmayan yazlık bir belde, denizin ortası ya da dağın başı. 3G ile internet yanı başınızda; dizüstü bilgisayarınızda ve parmaklarınızın ucunda.

KÜÇÜL DE CEBİME GİR

Netbook’lar bir yılı aşkın zamandır hayatımızda. Kendilerini ilk gördüğümüzde “mini dizüstü bilgisayar” yakıştırmasını yaptık; fakat binlerce dolarlık gerçek mini dizüstü bilgisayarlarla arada epey bir fark olunca “netbook” terimini kabullendik. “Netbook” kelime anlamı ve donanımsal açıdan internet amaçlı kullanılabilecek dizüstü bilgisayarları ifade ediyor. Fakat 3G öncesine kadar ürünlerin tam anlamıyla kullanılabildiğini söyleyemeyiz. A4 boyuttaki kâğıttan küçük ve bir DVD kutusundan az büyük olan netbook’lar önümüzdeki günlerde adından daha fazla bahsettirecek. Özellikle yenilenecek olan platform seçeneklerinde artık 3G desteği olmazsa olmazlar arasında kendisini gösterecek. 

YARDIMCI DONANIMLAR

3G teknolojisini kullanabilmek için mutlaka yeni bir bilgisayar satın almak zorunda değilsiniz. Özellikle ülkemizde hizmet veren mobil iletişim operatörlerinin bu konuda oldukça başarılı çözümleri var. Dilerseniz USB bellek büyüklüğünde bir modemi bilgisayarınıza takarak istediğiniz her yerde 3G teknolojisiyle gelen hızlı ve kesintisiz internetin keyfini çıkartabilirsiniz. Tabii bu durumda bilgisayarınızdan dışarıya doğru çıkıntı yapan bir modem kullanmak zorundasınız. 3G’ye hazır bilgisayarlarda bu tip bir durum söz konusu değil. Eğer 3G teknolojisiyle edindiğiniz interneti birden fazla bilgisayarda kullanacaksanız ya da evinizde neler olup bittiğini akıllı telefonunuz vasıtası ve bir 3G kamerayla izleyecekseniz operatörlerin bu konuda da çözüm sunan donanımları bulunuyor.

TELEFONDA  3G DESTEĞİ ŞART

Çok uzun bir zamandır -belki farkında olmasak bile- 3G destekli cep telefonlarını kullanıyoruz. Eğer zorunlu kaldığınız zamanlarda cep telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayarak internete giriyorsanız, 3G destekli cep telefonları sayesinde hızınıza kimsenin yetişemeyeceğini söyleyebiliriz. 3G ile gelen yeniliklerin sadece yüksek hızda internet olduğunu düşünmeyin.
Operatörler tarafından sunulan bant genişlikleri sayesinde, görüntülü konuşma ve mobil TV izleme gibi daha birçok işlemler gerçekleştirilebiliyor. Sık sık bahsettiğimiz gibi 3G’nin henüz bilmediğimiz nimetlerine de zaman geçtikçe birlikte tanıklık edeceğiz. Siz yine de seçeceğiniz telefonda bir ön yüz kamerası ve 3G desteği olmasına dikkat edin.

Haberin Devamı

3G İLE YAPILABİLECEK 20 ŞEY

/images/100/0x0/55ea5a43f018fbb8f87a5f58

Haberin Devamı

1 Vapurda ya da otobüste, ister laptopunla ister cepten internette gazete okuyabilirsin.
2 Futbol maçında gol olduğunda arkadaşını görüntülü arar, sevincini paylaşırsın.
3 İşten eve giderken, otobüste, dolmuşta, serviste televizyon seyredersin.
4 Gezmeye gittiğin yeri, arkadaşlarına göstermek için beklemez, videosunu çekip anında Facebook’tan paylaşırsın.
5 iPhone 3G’den Eiffel Kulesi’ni, Miami’yi canlı seyredersin.
6 İşteyken evdeki çocuğun uyuyuşunu telefondan seyredebilirsin.
7 Gittiğin tatil mekânının videosunu çekip anında Facebook’tan arkadaşlarınla paylaşabilirsin.
8 Sevdiklerinin doğum gününü video mesaj ile kutlayabilirsin.
9 Otobüste giderken MP3 çalarını unuttuysan internetten binlerce şarkı dinleyebilirsin.
10 Hangi çantayı alacağını arkadaşına görüntülü görüşme ile sorabilirsin.
11 Denize karşı gün batımını izlerken gördüğün güzelliği anında internette yayımlayabilirsin.
12Arkadaşların komik görüntülerden bahsederken sen o videoları izlemediğini fark edersen, hemen videoyu cebinden arar, anında izlersin.
13 Bankanı görüntülü çağrı merkezinden ararsın, kredi kartınla işlem yapabilirsin.
14 Toplantılarına mini dizüstü bilgisayarınla gidebilir ve internete bağlı kalabilirsin.
15 Aile büyüklerine video ile bayram mesajı gönderebilirsin.
16 Uzaktaki aileni özlediğin zaman görüntülü görüşme ile arayabilirsin.
17 Yurtdışındaki akrabalarını görüntülü görüşme ile arayabilirsin
18 Yazlığa giderken internetinin olmadığını fark edersen yanına alacağın tek şey 3G modemin olur.
19 Bana internetini bu gecelik versene sorusu hayatına girer, internet vermek için tek ihtiyacın 3G modemin olur.
20 Telefon özellikli kol saati sayesinde arkadaşlarınla saatini kullanarak görüntülü görüşebilirsin.

3G SÖZLÜĞÜ

Haberin Devamı

GSM: Global System for Mobile Communications / Mobil İletişim için Küresel Sistem’in kısaltması. GPRS: General Packet Radio Service / Genel Paket Radyo Servisi. Tanımlanan ilk mobil veri aktarım standardı. Saniyede 56 Kbit hıza ulaşabilir.
EDGE: Enhanced Data Rates for GSM Evolution / GSM Evrimi için Genişletilmiş Veri Aktarım Oranları’nı tanımlamak için kullanılır. 150 ms gecikme hızıyla saniyede 236.8 Kbit bağlantı taşıyabilir. Bu teknoloji, standart GPRS üzerine geliştirilmiştir.
UMTS: Universal Mobile Telecommunications System / Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi. 3G standartlarından en yaygın olarak kullanılanı. Ticari olarak W-CDMA ve UMTS adlarıyla kullanıldığı gibi, 3GSM ismiyle de anılır. GPRS’ten evrimleşen EDGE’in aksine, UMTS için yeni ve daha gelişmiş baz istasyonları gerekir. Bu yüzden, UMTS sistemine geçiş oldukça maliyetli. Türkiye’de tüm baz istasyonlarının GPRS’ten EDGE’e geçişi oldukça hızlı bir şekilde olsa da, 3G yani UMTS sistemine geçişte şimdilik sadece il merkezlerinde erişimin sağlanabiliyor olmasının nedeni bu.
HSDPA: High-Speed Downlink Packet Access / Yüksek Hızlı İniş Paketi Erişimi. HSPA (High Speed Packet Access) ailesinden 3,5G ve 3G+ olarak da adlandırılan saniyede 1.8, 3.6, 7.2, 14.0 Mbit karşıdan yükleme hızlarında internet erişimi sağlar. HSPA+ ile birlikte 42 Mbit/saniye hıza kadar ulaşır.
HSUPA: High-Speed Uplink Packet Access / Yüksek Hızlı Çıkış Paketi Erişimi. HSPA (High Speed Packet Access) ailesinden saniyede 5,76 Mbit’e kadar karşıya yükleme hızları sunan bir standart. Nokia tarafından ortaya çıkarılan HSUPA uluslararası platformda 3GPP tarafından Enhanced Uplink (EUL) olarak da adlandırılmakta.
WiMAX: Worldwide Interoperability for Microwave Access / Mikrodalga Erişimi için Dünya genelinde Uyumluluk. 50 km’ye kadar etki alanında saniyede 75 Mbit hızlara kadar ulaşabilen bir çeşit kablosuz ağ standardı. 802.16 olarak da tanımlanır.
LTE: Long Term Evolution / Uzun Vadeli Evrim. 3GPP tarafından mobil iletişim standartlarının dördüncü nesli olması öngörülen kablosuz erişim standardı. LTE, UMTS standardına yapılan iyileştirilmeler olarak tanımlanmakta.

Haberin Devamı

3G’nin hakkını veren donanımlar

Dizüstü bilgisayarlar, mini dizüstü bilgisayarlar, 3G modemler ve operatör kampanyalarıyla satışa sunulan cep telefonlarına ek olarak yakın gelecekte karşımıza daha birçok şaşırtıcı cihaz çıkacak. Aşağıdaki örneklere bakınca göreceksiniz ve 3G ile neler yapılabileceğine siz de akıl sır erdiremeyeceksiniz.

EKONOMİK CAZİBE
Ekonomik ve kampanyalı modellerden biri. Avea’nın kampanyasıyla 299 TL’ye satılan ürün, ücretsiz hizmet paketleriyle birlikte geliyor. Çift kamerası sayesinde görüntülü konuşmaya olanak veren telefonda 3 MP kalitesinde bir kamera var. 950 MB’lik hafızası arzu edildiğinde kartlar yardımıyla artırılabiliyor. Video oynatma ve müzik çalma gibi multimedya özellikleri var. 9.9 mm’lik gövde inceliğiyle şaşırtıcı bir cazibeye sahip. Bluetooth desteği de ihmal edilmemiş.

Haberin Devamı

KLAVYE KULLANIMI RAHAT
HP’nin karizmatik ve şık netbook’larından biri. Compaq Mini-Note 110, 10 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Klavye kullanımını kolaylaştırmak adına tam boyutun yüzde 92’si oranında ayarlanmış; böylelikle tuşlara basabilmek ve hızlı şekilde yazı yazabilmek kolaylaşıyor.

İŞ DÜNYASININ TERCİHİ
İş dünyasının en gözde telefonlarından biri olan Blackberry Storm, Vodafone kampanyalarıyla satılıyor. Blackberry erişim noktaları üzerinden yapılacak e-posta ve internet hizmetlerinin sınırsız olarak sunulduğu kampanyada cihaz, 18 aylık ya da 24 aylık taahhüt karşılığında edinilebiliyor. Ödemeniz gereken tutar 18 ay için aylık 89 TL. 24 ay için ise aylık 75 TL. 3.25 inç büyüklüğünde dokunmatik ekranı var. Özel tasarlanan ekran, yazı yazarken tuş baskısı hissi veriyor. Navigasyon kullanımını sağlayan donanımsal GPS modülü de ihmal edilmemiş.

AVANTAJLI SAHİP OLUN

Nokia’nın N serisinin en gözde modellerinden biri. Turkcell hatla birlikte avantajlı şekilde sahip olabilirsiniz. Turkcell dilerseniz cihaza taahhütsüz 1532 TL’ye sahip olabilme şansını sunuyor. Taahhütlü tarifelerin de oldukça avantajlı olduğunu belirtelim. 18 ay boyunca aylık 120 TL ya da 24 ay boyunca ayda 99 TL’lik seçeneklerle birlikte size aylık 1 GB internet kullanımı, hafta sonu yurtiçindeki tüm Turkcell’lilerle bedava -görüntülü dahil- görüşme ve 20 saatlik standart paket MobilTV aboneliği sunuluyor. 3.5 inçlik dokunmatik ekrana sahip olan Nokia N97, QWERTY klavyesiyle tam bir 3G telefonu.

EN EĞLENCELİSİ

Son zamanların en fazla konuşulan telefonlarından biri. 3G teknolojisinden keyifle faydalanabileceğiniz bir cihaz. Bu ay kullanıcıların karşısına iPhone 3G S olarak çıkmaya hazırlanan iPhone, daha üstün bir multimedya performans sunmayı hedefliyor. Her ne kadar internet ve diğer uygulamalar için iPhone ve Mac OS işletim sistemi ikilisi ideal olsa da ön yüz kamerasının halen sunulmamış olması görüntülü konuşma adına birçok kullanıcıyı hayal kırıklığına uğratıyor. Turkcell ve Vodafone üzerinden cazip kampanyalarla taahhütlü olarak temin edilebiliyor.

RENK ALTERNATİFLİ

Toshiba’nın 3G teknolojisini destekleyen NB100 ve NB200 netbook’ları, sunduğu yenilikler açısından kullanıcıların beklentilerine cevap vermeyi başarıyor. Toshiba NB100, 9 inç ekran büyüklüğüne sahip ve kozmik siyah, parlak gümüş, şampanya olmak üzere üç farklı rengi var. Toshiba NB200’deyse ilk göze çarpan tasarımın daha da albenili hale getirilmiş olması. NB100 serisinde olduğu gibi yine üç farklı renk seçeneğiyle kullanıcıların karşısına çıkan Toshiba NB200, yuvarlaklaştırılan hatları ve üç boyutlu doku görünümüne sahip üst kapağıyla diğer tüm netbook’lar arasından sıyrılıyor.

DAHA NET GÖRÜNTÜ

Dizüstü bilgisayar pazarındaki yerli oyuncularımızdan. 3G teknolojisini destekleyen bir netbook’u var. MiniC J100 olarak adlandırılan ürün, özellikleri açısından alışılmışın dışına çıkarak diğer birçok marka karşısında avantaj yaratmayı başarıyor. 10 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Aydınlatma LED teknolojisiyle yapılıyor. Böylece daha keskin ve net görüntüler oluşuyor; enerji tüketimi azalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!