Windows 10'da uygulamalar nasıl kaldırılır ve silinir? Windows 10 uygulama kaldırma ve silme

Güncelleme Tarihi:

Windows 10da uygulamalar nasıl kaldırılır ve silinir Windows 10 uygulama kaldırma ve silme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2022 19:03

Windows 10 ile birçok farklı uygulama bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sunulmaktadır. Bilgisayarlardaki uygulamalardan bazıları aktif olarak kullanılabilirken bazıları ise fazla işe yarar olmadığı için kullanılmamaktadır. Bu nedenle işe yaramayan uygulamaların kaldırılması tercih edilmektedir. Peki, Windows 10'da uygulamalar nasıl kaldırılır ve silinir? Windows 10 uygulama kaldırma ve silme nasıl olmaktadır? İşte, Windows 10 kullanıcılarının uygulamaları kaldırmak ya da silmek istedikleri zaman yapması gerekenleri derledik.

Haberin Devamı

 

 Bilgisayarlar günlük hayatta insanların işini kolaylaştıran teknolojik aletlerin başında gelmektedir. İçinde pek çok bilgiyi saklayan bilgisayarlar farklı donanımlara sahip olmaktadır.

  Windows 10'da Uygulamalar Nasıl Kaldırılır ve Silinir?

  Bilgisayarlar insanların en sık kullandığı teknolojik aletlerin başında gelmektedir. Pek çok bilgiyi depolayan ve çeşitli işlerin yapılmasına olanak tanıyan bilgisayarların geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Bilgisayarlara gelen güncellemeler ile eski uygulamalar işlevselliğini kaybedebilmektedir. Bu nedenle bilgisayarlarda işe yaramayan uygulamalar gereksiz yer kaplamaktadır. Bilgisayarlarda mevcut olan uygulamaları kaldırmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bu uygulamalardan bazıları hiç kullanılmasa da Windows'un silinmeyen uygulamalarından olduğu için bunları kaldırmak mümkün olmamaktadır. Windows 10'da uygulamaları kaldırmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde olmaktadır:

Haberin Devamı

  - Başlangıç menüsünden kaldırma işlemi: Başlangıç menüsünde yer alan işe yaramayan uygulamayı kaldırmak için önce başlangıç butonunun seçilmesi ardından da başlangıç menüsünde bulunan listedeki uygulama ya da programın aranması gerekmektedir. Uygulama yada program bulunduktan sonra bunların üzerinde basılı tutup Kaldır seçeneğini tercih ederek kaldırma işlemi gerçekleştirilmektedir.

 - Ayarlar menüsünden kaldırma işlemi: Başlangıç butonundan Ayarlar seçilir ardından da Uygulamalar, Uygulamalar ve özellikleri seçeneğini seçerek kaldırılmak istenen uygulama seçilir ve kaldır komutuna tıklanarak işlem tamamlanmaktadır.

 - Denetim masasından kaldırma İşlemi: Görev çubuğunda bulunan arama motoruna denetim masası yazarak çıkan sonuçlar arasından kaldırılmak istenen program seçilerek gelen yönergelere göre kaldırma işlemi gerçekleştirilmektedir.

  Windows 10'da uygulama ya da program bulunamadığı zamanlarda uygulamaların olduğu listeden program ekle /kaldır yönergelerini kullanarak da herhangi bir uygulamayı kaldırmak ya da silmek mümkün olmaktadır. Kaldırma sırasında sistemin bir uyarı vermesi durumunda Programı Yükleme ve Kaldırma Sorun Gidericisini denemek tavsiye edilmektedir. Kaldırma yapılan uygulama kötü amaçlı bir yazılım ise nasıl tarama yapılması gerektiğine Windows güvenliği ile korumada kalma bölümünün incelenmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

  Windows 10 Uygulama Kaldırma ve Silme

  Windows 10'da bulunan bazı uygulamalar ve programlar kullanıcıların çoğu tarafından gereksiz olarak değerlendirilmektedir. Bazı uygulamalar ve programların kaldırılması mümkün olmamakla birlikte çoğu uygulama ise Komut İstemi veya PowerShell komutları ile ortadan kaldırılmaktadır. Hatta bu komutlarla bazı yerleşik Windows uygulamalarını kaldırmak da mümkün olmaktadır. Ancak Cortana, Edge, Windows Geri Bildirimi, İletişim Desteği, Xbox gibi uygulamaların kaldırılması mümkün değildir.

  Microsoft Apps uygulamasını kaldırmak Windows 10 işletim sistemli bir bilgisayarın işlevselliğine etki etmemekte, performansında bir değişikliğe neden olmamaktadır. Windows 10 işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda bazı programları kaldırmak için hazır komutlar bulunmaktadır. Bu hazır komutları kullanarak da gereksiz olan uygulamalar kaldırılabilmektedir. Windows 10'da uygulamaları silme ve kaldırma adımları şu şekilde olmaktadır:

Haberin Devamı

  - Başlat düğmesinde sağ tıklayarak Windows PowerShell’e (Yönetici) tıklanır

 - PowerShell penceresine girdikten sonra get-appxpackage | adı seçilir ve paket adı . Bu komut, bilgisayarda yüklü olan tüm uygulama paketlerini listelemektedir.

 - Tüm uygulama paketi adlarını alındıktan sonra, bilgisayardaki Microsoft Uygulamalarını kaldırmak için aşağıdaki komut kullanılmaktadır.

 get-appxpackage *Uygulama ve Paket-Adı* | kaldır-appxpackage

 Belirli bir Microsoft Uygulaması kaldırılamıyorsa, bir hata mesajı görmek mümkün olmaktadır. Hata mesajı: Windows 10 PowerShell – Failed To Remove.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!