Windows 10'da F klavye nasıl yapılır? Windows 10 F klavye yapma ve kaldırma

Güncelleme Tarihi:

Windows 10da F klavye nasıl yapılır Windows 10 F klavye yapma ve kaldırma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 02:14

Günümüzde bilgisayarlar Q klavye şeklindedir. Fakat 2018 yılında devlet dairelerinde F klavye ile yazma zorunlu hale gelmiştir. Bundan dolayı bazı kişiler F klavye ile yazmayı öğrenmiştir. Bu kişiler bilgisayarlarını F klavye şeklinde değiştirmek istemektedir. Windows 10 işletim sistemine sahip olan kişiler kolay bir şekilde bilgisayarlarını F klavyeye dönüştürebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 F klavye; Türkçe için özel bir şekilde geliştirilmiştir. Türkçe bir metni F klavyede yazmak diğer klavye türü olan Q klavyeden daha kısa sürmektedir. Harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir. 

 Windows 10 Klavye Düzeni Ekleme: 

 Bilgisayarlar Q klavye şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu klavyeyi F klavye olarak değiştirmek isteyen kişiler kolaylık ile bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Bilgisayarınız da olan Q klavye düzenine başka bir klavye düzeni eklenmesi gerekmektedir. Windows işletim sistemine sahip olan bir bilgisayarda bunu yapabilmek için “Windows + l” tuşlarına basılması gerekmektedir. Böylelikle Windows ayarları penceresine ulaşılacaktır. Bu açılan yeni pencerede “Zaman ve Dil” bölümüne girilmelidir. Daha sonra açılan yeni bölümde +Dil kısmında yeni bir dil eklenmelidir. Eğer bilgisayarınızda Türkçe dil ekli ise Türkçeye basarak altında çıkan seçeneklere basmalısınız. 

Haberin Devamı

 Windows 10’da F klavye eklemek için “Seçenekler” yazan bölüme girilmelidir. Ayrıca burada Türkçe dili için klavye türünü de görebilmek mümkündür. Bu bölüme girildiğinde Windows 10 Türkçe Q klavyenin bilgisayarınıza ekli olduğunu göreceksiniz. Şimdi ise Türkçe F klavyeyi eklemeniz gerekmektedir. Bunun için de +Klavye Ekle tuşuna basılmalıdır. Burada çıkan bölümden seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ekli olan klavyeyi kaldırmak isterseniz de “Kaldır” seçeneğine tıklanması gerekmektedir.

  Windows 10’da F klavye ile Q klavye arasında geçişte sağlamak mümkündür. Bunun içinde görev çubuğunun hemen altında yer alan sağ alt tarafta klavye düzeninden geçişleri sağlayabilirsiniz. Ya da klavyede bulunan “shift + ctrl” tuşlarına aynı anda basılması da yeterli olacaktır.

  Windows 10 Klavye Değiştirme Kısayolu:

  Windows’ta iki veya daha fazla dil eklenebilmektedir. Bu dil ekemeden sonra klavye düzenini etkinleştirerek farklı klavye düzenleri arasında geçişler gerçekleştirmek mümkündür. Farklı diller ve klavyeler arasında geçiş gerçekleştirebilmek için de Dil çubuğunu kullanabilirsiniz. Eğer bir dili değiştirmek için dil çubuğunu kullanırsanız klavyenizin düzeni geçiş yaptığınız dilin klavyesine dönüşmektedir.

 

Haberin Devamı

 Eğer Latin alfabesi kullanan İngilizce, İspanyolca; Latin alfabesi kullanmayan Arapça, Rusça gibi diller arasında geçiş yapmak istiyorsanız dil çubuğunu kullanın.

  Dil çubuğu için ilk önce istediğiniz klavye dilini etkinleştirmelisiniz. Daha sonra belgenizi açın ve imlecinizi belgede farklı bir dildeki metni yazmaya başlamak istediğiniz yere yerleştirmelisiniz. Dil çubuğunda TR simgesine tıklamalısınız. Dil çubuğu bilgisayarınızın saatinin olduğu yerde bulunmaktadır. Dil çubuğunda olan TR’ye tıkladıktan sonra kullanmak istediğiniz dile tıklamalısınız.

 Klavye üzerinden de kısa bir şekilde bu diller arasında geçiş gerçekleştirebilirsiniz. Bu kısa yol ise şu şekildedir; ALT + SHIFT bu tuşlara basarak hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

  Windows 10 Dil Çubuğunu Görememek:

  Windows 10 işletim sisteminde birden fazla dil etkinleştirildiğinde dil çubuğu otomatik bir şekilde gözükmektedir. Eğer dil çubuğu gizlenmiş ise veya sadece bir tane klavye düzenini etkinleştirilmiş ise dil çubuğu görülmemektedir. Dil çubuğunun gizli olup olmadığını şu şekilde kontrol edebilirsiniz:

 Klavyede bulunan Windows logo tuşuna basın, 

Denetim masasını arayın, 

Denetim masasına girin, 

Saat, dil ve bölge bölümünün altında giriş yöntemlerini değiştir bölümüne tıklayın, 

Buradan gelişmiş ayarlara tıklayın, 

Giriş yöntemleri arasında geçiş bölümünde kullanılabilir olduğunda masaüstü dil çubuğunu kullan seçeneğini seçin,

Haberin Devamı

 Daha sonra seçeneklere tıklayın, 

Metin hizmetleri ve giriş dilleri bölümünden dil çubuğuna tıklayın, 

Dil çubuğunun masaüstünde kayan ya da görev çubuğuna yerleşik olduğundan emin olun. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!