Wikipedia'da kadın editör tartışması

Güncelleme Tarihi:

Wikipediada kadın editör tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 09:37

Dünyanın en popüler online referans kaynağı Wikipedia'nın dengesiz kadın ve erkek dağılımı tartışılıyor.

Haberin Devamı

Huffington Post'ta yer alan habere göre, Wikipedia'nın kendi verileri mevcut site editörlerinin sadece yüzde 15'ini teşkil ediyor. Öte yandan 2015 yılına kadar bu oranı yüzde 25'e çıkarmayı hedefleyen Wikimedia Vakfı yöneticileri, kadınların neden editör olmak istemediğini araştırıyor.

2011 yılında Wikipedia tarafından gönderilen bir blog yazısında bahsedilen eşitsiz duruma neden olarak 9 gerekçe gösterilmişti. Wikimedia Vakfı'nın üst düzey yöneticisi Sue Gardner, kadınların zaman yetersizliği, arayüz karmaşıklıkları, sitenin cinsel atmosferinden duyulan rahatsızlık, diğer editörlerin sahip olduğu kadın düşmanlığı düşüncesi gibi nedenler dolayısıyla editör olmayı tercih etmediklerini belirtmişti.

Bir diğer yandan da, Wikipedia bu soruna çare olarak Wikimedia İngiltere ve Royal Society ile işbirliğine gitti. "Edit-a-thon" adlı kampanya ile teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında çalışan kadınlar siteye çekilecek ve 2015 yılına kadar kadın editör oranı yüzde 25'e kadar çıkarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!