Üniversite öğrencilerinden "asansörlü lavabo"

Güncelleme Tarihi:

Üniversite öğrencilerinden asansörlü lavabo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 11:30

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Cihat Yılmaz, çocuklar, yaşlılar ve engellilerin kullanımına yönelik, aynı bölümde eğitim gören arkadaşları Emre Demir ve Mehmet Emin Eren ile asansörlü lavabo geliştirdi.

Haberin Devamı

Proje sorumlusu Cihat Yılmaz, yaptığı açıklamada, ERÜ Teknololoji Transfer Ofisi'nde yaklaşık üç ay süren çalışma sonrasında sensörlü, manuel çalışabilen ve kullanıcının istediği seviyeye getirebileceği lavabo geliştirdiklerini söyledi.

Duvara monte edilen kızaklara bağlanan lavabonun sensörler aracılığıyla kişinin boyunu algıladığını ve küçük motorlar sayesinde ilk olarak el yıkama seviyesine göre kendini ayarladığını ifade eden Yılmaz, "Daha sonra kişi, lavabonun boyunu yerleştirilen butona basmak kaydıyla manuel olarak yüz yıkama seviyesine çıkarabilecek veya ayak yıkama seviyesine indirebilecek" dedi.

Özellikle ebeveynleri yanında olmayan çocukların lavaboya yetişmek isterken üzücü kazaların yaşanabildiğine dikkati çeken Yılmaz, "Ellerini yıkamak isteyen çocukların ağız veya çenesini lavaboya çarpması sonucu ciddi yaralanmalar meydana gelebiliyor. Geçmiş yıllarda okulda bir çocuk, üzerine lavabo düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Asansörlü lavabo sayesinde artık çocuklar yaralanmayacak veya hayatını kaybetmeyecek. Bu tür üzücü olaylar sadece okullarda değil, evlerde de yaşanabiliyor. Geliştirdiğimiz sistem, her türlü ortamda rahatlıkla uygulanabiliyor. Lavabo kullanımı çocuklar için eğlenceli bir hal almış olacak" diye konuştu.

Sistemin çocukların küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığı kazanmasına da vesile olacağını belirten Yılmaz, "Ailelerin en çok zorlandığı konulardan birisi de çocuklarının ellerini yemekten önce veya sonra yıkamaması. Asansörlü lavabo sayesinde, çocuklar el ve ayaklarını eğlenerek yıkayabilecek. Bu sayede daha sağlıklı bireyler olacaklar" dedi.

Yaşlı ve engelliler için büyük kolaylık

Evde yalnız kalan yaşlılar ve engelliler için "kabus" haline gelen lavabo kullanımının artık sorun olmaktan çıkacağını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yaşı ilerleyen insanlar birinin yardımı olmadan yüksek seviyelerde yapılan lavabolara yetişme konusunda sıkıntı yaşıyor. Özellikle abdest alırken veya ayaklarını yıkarken yaşlılığın getirmiş olduğu ağrılar nedeniyle ayaklarını kaldırmakta zorlanabiliyor. Yine tekerlekli sandalye kullananlar başta olmak üzere engellilerimizin neredeyse tamamı birisinin yardımı olmadan lavaboda el, yüz ve ayaklarını yıkayamıyor. Geliştirdiğimiz sistem sayesinde hem yaşlılarımız hem de engellilerimiz lavabonun seviyesini istedikleri gibi ayarlayarak rahatlıkla kullanabilecek. Bu sayede lavabo kullanımı yaşlı ve engelliler için kabus olmaktan çıkacak. Toplu kullanım alanlarında da rahatlıkla uygulanabilecek bir sistem."

Yılmaz, proje için Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını, patent aldıktan sonra da seri üretime başlayacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!