Telefonlardaki hız teknolojileri

Güncelleme Tarihi:

Telefonlardaki hız teknolojileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2011 10:01

3G, HSDPA, HSPA, diğerleri... Siz de bunlar arasında kayboluyorsanız, bilmeniz gerekenler burada...

Haberin Devamı

Günümüzdeki akıllı telefonlarda en gelişmiş teknolojiler kullanılıyor. Giderek daha hızlı ve akıllı hale gelen telefonlarda kullanılan hız terimlerinin sayısı ise gelişimin sonucu olarak giderek artıyor. İşte akıllı ceplerde kullanılan bazı hız terimleri ve anlamları:

3G: 3G/UTMS ağı 2003'de İngiliz sağlayıcı Three tarafından ilk kez sunulduğunda GPRS/EDGE'e göre önemli bir hız artışı sunuyordu. 3G, artık birçok telefonda standart bir özellik ve daha hızlı indirmeler, müzik akışı ve video sohbetine izin veriyor.

Aradan geçen 8 senenin ardınan 3G'nin şimdi GPRS/EDGE'in bir zamanlar olduğu konumda denebilir. HSPA+, WiMAX ve LTE gibi teknolojiler 3G'nin yerine geçmek için sıra bekliyorlar.

HSDPA: High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA), genellikle 3.5G veya 3G+ olarak adlandırılıyor ve hızda farkedilir bir artış sağlıyor. Şu anki HSDPA ağları 1.8, 3.6, 7.2 ve 14.4Mbps indirme hızlarını destekliyor. Ancak bu teorik hızlara yaklaşmak gerçek hayatta pek mümkün olmuyor.

Haberin Devamı

 HSUPA: High-Speed Uplink Packet Access, 3G'nin geleneksel gönderme hızını geliştirerek 384Kbps'den 5.76Mpbs'ye çıkartıyor. Ancak HSUPA'nın kullanımı pek yaygın değil.

HSPA: High Speed Packet Access, HSDPA ve HSUPA'nın bir karışımı. Standart, 14.4Mbps indirme ve 5.76Mbps gönderme hızlarına sahip 3.5G teknolojilerini tanımlamakta kullanılıyor.

HSPA+: T-Mobile ve AT&T tarafından 4G olarak adlandırılsa da HSPA+ aslında bir 3G standardı. HSPA+ desteği, Samsung Galaxy S II ve Motorola Atrix 4G gibi telefonlarda mevcut. HSPA+ ile 42Mbps indirme hızlarına ulaşmak mümkün oluyor.

LTE: Long Term Evolution ise gerçek bir 4G ağı çözümü. TCP/IP protokolleri ve OFDM ile indirme hızları 100Mbps'yi aşabiliyor. Ancak Verizon tarafından yapılan gerçek hayat testlerinde hız ancak 8-10Mbps'ye ulaşabildi. Bu yine de 3G'den 3-4 kat hızlı olduğu anlamına geliyor.

WiMAX: 802.16e kablosuz ağ standardına dayanan WiMAX, LTE için bir 4G alternatifi sunuyor. Teknolojinin şu anki sürümü 40Mbps'ye kadar indirme hızı sunuyor. WiMAX'ın bir sonraki sürümü 802.16m ise 1Gbps gibi inanılmaz bir hız sağlayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!