Tekilleştirme teknolojisi şirketlere alan kazandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Tekilleştirme teknolojisi şirketlere alan kazandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2013 10:56

Günümüzde verilerin dijital ortamlara aktarılmasıyla birlikte, bilgilerin saklanması ve yedeklenmesi de teknoloji dünyasının ana başlıkları arasına girdi. Yedekleme konusunda kafalardaki en büyük soru işareti ise bu kadar çok verinin kaplayacağı yeterli alanın olup olmayacağı.

Haberin Devamı

Bu önemli soruya bugüne kadar verilen en ciddi cevap ‘tekilleştirme teknolojisi'(deduplication) ile geldi. Tekilleştirme konusunda uzman firmalardan Glasshouse Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Emre Pekar ile bu teknolojiyi konuştuk.

Tekilleştirme teknolojisi şirketlere alan kazandırıyor
Veriler parça parça ediliyor

Pekar'a göre geçmiş teknolojilerde veri yedeklemedeki en büyük sorun bir dosyadaki en ufak bir değişiklikte bile o dosyanın tamamının yedeklenmesi. Dosyaların tamamının yeniden yedeklenmesi önemli bir alanın kaplanmasına neden oluyor. Tekilleştirme teknolojisi ile dosyalar çok küçük parçalara(4 KB'a kadar) bölünüp eski ve yeni karşılaştırılıyor.

Bu karşılaştırma sonucunda tüm dosyanın yedeklenmesi yerine sadece değişiklik yapılan kısım yedekleniyor. Dolayısıyla çok büyük verilerle boğuşmak durumunda olan şirketler için bu teknoloji inanılmaz bir hız ve daha düşük maliyet anlamına geliyor. Yüzlerce bilgisayarda oluşan verileri her gün yedeklemek zorunda olan bir şirket için tekilleştirme teknolojisi zaman, maliyet ve verilerin kapladığı alan bakımından kurtarıcı oluyor.

En büyük risk

Tekilleştirme ile ilgili en büyük risk parçalanan dosyaların geri birleştirilememesi. Ancak bu riske karşı önlem de mekanizmanın kendi içinde bulunuyor. Sistem dosyaları parçalamadan önce yazarken kendi kontrolünü yapıyor. Eğer veride bir problem tespit ederse yazmayı bırakıyor. Bir anlamda sistem 'okuyamıyorsa yazmıyor' ve dosyanın okunabilir kaydedilmiş en yakın tarihine dönüyor.

Haberin Devamı

Tekilleştirme teknolojisine en somut olarak gördüğümüz yer bulut teknolojileri. Operatörlerin bulut teknolojisini kullanarak verileri uzaktan yedekleme hizmetlerinde tekilleştirme teknolojisi kullanılıyor.

Türkiye'de çok ilgi çekti

Tekilleştirme teknolojisi dünyada 2006'dan beri kullanılıyor. Türkiye'ye gelişi ise 2009 sonlarında olsa da bugün telekom, finans, sigorta sektöründe önemli sayıda firma veri yedekleme için tekilleştirme teknolojisini kullanıyor.

Tekilleştirme teknolojisinin şirketlere getirdiği değişim verilerle de ispatlanabiliyor.Pekar’ın paylaştığı Türkiye’deki bir bankaya ait yatırım karlılık analizine göre 5 yıllık projeksiyonla %392 geri dönüş oranına ve 13 ay gibi kısa bir zamanda yatırım geri dönüş süresine sahip olabilecek

twitter.com/dtursen

Haberin Devamı

dtursen@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!