Soy İsim Değişikliği Nasıl Yapılır? E-Devlet Soyadı Değiştirme Başvurusu Adımları

Güncelleme Tarihi:

Soy İsim Değişikliği Nasıl Yapılır E-Devlet Soyadı Değiştirme Başvurusu Adımları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 20:48

Soy isim değişikliği nasıl yapılır, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da oldukça önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Soy isim değişikliğinin nasıl yapıldığını öğrenebilir ve buna göre kolaylıkla başvuruda bulunabilirsiniz. Soy isim değişikliği nasıl yapılır? E-Devlet soyadı değiştirme başvurusu adımları araştırarak detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Soy isim değişikliği yapmak isteyen kişilerin E-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. 6 Aralık 2022 tarihine kadar E-Devlet üzerinden soy isim değişikliği yapmak mümkündür.

Soy İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

Soy isim değişikliği yapmak isteyen kişilerin ikametgahlarının bulunduğu yerde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçe vermeleri ve dava açmaları gerekir. Belirli durumlarda nüfus müdürlüğüne giderek soyadı değişikliği yapılması da mümkündür. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok işlemin online olmasıyla soy isim değişikliği de online başvuru ile mümkün olan bir durumdur.

Mahkeme ile soy isim değişikliği davası açıldığında bu işlem ilk celsede ya da en geç ikinci celsede tamamlanmaktadır. Bu da soy isim değişikliğinin tamamlanmasını 3 ay ile 5 ay arasında mümkün hale getirir. Soy isim değiştirmek için soy isimin kanuna aykırı olması, komik ya da gülünç olması ya da genel ahlaka aykırı olması gerekir. Ayrıca kişilerin hayatını olumsuz etkileyen bir anlamı olması, kötü bir olayı ya da kişiyi hatırlatması, kişilerin başka bir soy isimle tanınıyor olmaları gibi sebeplerle de soy isim değişikliği yapmak mümkündür.

E-Devlet Soyadı Değiştirme Başvurusu Adımları

E-Devlet üzerinden soy isim değişikliği başvurusu yapmak oldukça kolay ve mümkündür. Yeni bir uygulama ile artık mahkemeye başvuru yapmak yerine E-Devletten soy isim değiştirme başvurusu yapmak mümkündür. Öncelikle E-Devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifre girerek giriş yapmak gerekmektedir. Sonrasında Kurumlar sekmesine girerek Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü başlığına tıklamak gerekir.

Sonrasında Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü başlığının altındaki seçeneklerden İl / İlçe İdare kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvuruların alınması seçeneğine basmak gerekir. Bu işlemlerin 6 Aralık 2022 tarihine kadar devam edeceği açıklanmıştır. Ad ve soyadı değişikliği yapmak isteyen kişilerin 6 Aralık 2022 tarihine kadar E-Devlet üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapmaları mümkündür. Resmi açıklamada E-Devlet üzerinden İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad ve Soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular sekmesinin aktif olacağı ve bu sekmenin de 6 Aralık 2022 tarihine kadar devam edeceği açıklanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!