Organ üreten yazıcı

Güncelleme Tarihi:

Organ üreten yazıcı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 12:30

Japon bilim adamı, mürekkep püskürtmeli yazıcıda ki mürekkep damlaları ile insan hücrelerinin boyutunun aynı olduğunun farkına vardı ve mürekkep yazıcı ile insan organı üretmeyi başardı.

Haberin Devamı

Toyama Üniversitesinden Makoto Nakamura, organ bağışı yetersizliğinin  ölümlere yol açtığını görünce buna çare bulmak için bir yol aramaya başladı ve İnsan hücrelerini mürekkepli yazıcı gibi püskürterek organ oluşturma fikri aklına geldi.

Yazıcının püskürttüğü mürekkep damlacıklarının, insan hücreleriyle aşağı  yukarı aynı boyutlarda olduğunu fark eden Nakamura, milyonlarca damlacığın bir  araya gelerek fotoğrafı ortaya çıkarmasının bir organın yapısından daha az karmaşık bir şey olmadığını farketti ve  Bu yöntemi, insan organı üretmek için kullanabileceğini düşünen araştırmacı, önce  bir organın üç boyutlu kesitini çıkaran ve hücre dizilimini gösteren program  üzerinde çalıştı. Uzun çalışmalar sonunda Epson firmasının yetkililerini ikna  etmeyi başaran araştırmacı, oradan aldığı teknik destekle hücreleri belli bir  modele göre mürekkep gibi kat kat püskürtebilen yazıcı geliştirdi.

Nakamura ve ekibi, "biyolojik baskı cihazını" üç yılda geliştirdi.  "Hücre yazıcısı", püskürtme işlemini milimetrenin binde biri hassasiyetle  yapıyor, dakikada 1,5 cm boyunda hücre dizini oluşturabiliyor. Püskürtme  işlemi sırasında hücreler canlılığını muhafaza ediyor.

Böyle bir başarıya ulaşabilmek için 20 yıl geçebileceğinin farkında  olduğunu belirten Nakamura, bu "gözüpek" girişiminin, yeni kalp bekleyen nice  hasta için laboratuvarda "iyi kalpler" üretilmesinin yolunu açabileceğini  düşünüyor.

Haberin Devamı

AFP muhabirinin görüştüğü 49 yaşındaki Nakamura, bu işin minicik  hücrelerle gökdelen dikmek gibi bir şey olduğunu belirterek, "Ama sonunda kalp  yapmak istiyorum. İleride bu uygulama nerelere varır,  bilmem, ama bu teknoloji kök hücreleri yerli yerine oturtabilmek için şart  olacak" dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: GELECEĞİN CEP TELEFONLARI NASIL GÖZÜKECEK?


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!