NASA 12 Milyar dolar harcadı! Mars projesi zora girdi

Güncelleme Tarihi:

NASA 12 Milyar dolar harcadı Mars projesi zora girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2019 12:26

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın Mars roketi SLS, beklenenin gerisinde kaldı. Söz konusu roket için 12 Milyar dolar harcayan uzay ajansı SLS'i 2020 yılında fırlatmayacak.

Haberin Devamı

NASA'nın 12 Milyar dolara mal olan roketi SLS, yapılan onca çalışmaya rağmen bekleneni veremiyor. Uzayın derinliklerine insan göndermek için tasarlanan roket erteleme kararları ve yaşanan teknik problemlerle beraber 2020 yılında fırlatılamayacak.

Yaklaşık 8 yıldan beri geliştirilen SLS'nin ilk olarak 2017 yılında fırlatılması bekleniyordu. Fakat yaşanan sorunlarla beraber bu tarih 2020'ye alındı. NASA başkanı Jim Bridenstine tarafından yapılan açıklamaya göre roketin 2020 yılında fırlatılmayacağı öğrenildi. Uzayın derinliklerine insan göndermek adına geliştirilen uzay aracı insanlı uzay görevleri için büyük önem sarf ediyor.

Yapımı ve geliştirilmesi sırasında toplamda 12 milyar dolar harcanan roketin bir türlü bekleneni verememesi sonucunda bazı uzay bilimcileri projenin derhal iptal edilmesini ve bu alanda Elon Musk'ın Falcon Heavy ve Starship adındaki roketlerine yatırım yapılmasının daha mantıklı olacağını savunuyor.

Haberin Devamı

Konu hakkında açıklamalar yapan NASA başkanı Jim Bridenstine, SLS roketinin beklediğimiz tarihte uçması mümkün görünmüyor. Projenin ne kadar zorlayıcı olduğunu şu anda çok iyi anlıyoruz. Biraz daha zamana ihtiyacımız olacak. Ancak bir konuda çok net konuşmak istiyorum. NASA olarak eğer bir söz verdiysek bu söze bağlı kalmamız gerek. 2020'de Ay yörüngesine bir görev düzenleyeceğimizi söyledik ve bunu yapmalıyız. Bu hedefi gerçekleştirmek için her türlü seçeneği değerlendirmemiz gerekiyor." sözlerini kullandı.

Bridenstine, özel şirketlerin ürettiği roketleri işaret ederek,"Amerika Birleşik Devletleri'nin büyüklüğünü de işte tam olarak burada görebiliyoruz. Şu anda kullanabileceğimiz tamamıyla hazır halde bulunan başka imkanlarımız da var. EM-1 misyonunu bu şekilde gerçekleştirebiliriz." ifadelerini kullandı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!