Klima yangın çıkarır mı

Güncelleme Tarihi:

Klima yangın çıkarır mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 13:48

Polat Tower’daki yangının klima nedeniyle çıkmış olabileceği iddialarının ardından, klima ve soğutma sistemleri konusunda kafalarda soru işaretleri oluştu.

Haberin Devamı

Peki, yaz sıcaklarında evlerimize ve işyerlerine birbiri ardına taktırdığımız klimalar gerçekten riskli mi? Bu konudaki uzman görüşü, klimaların doğru bir şekilde üreticiler tarafından belirtilen yönlendirmeler doğrultusunda montajlarının yapılması durumunda herhangi bir tehlike olmadığı şeklinde.
 
Yaz aylarında sıcak bölgelerde serinleme amaçlı elektrik enerjisi kullanımı artıyor. Ancak belirli kurallara uyularak kullanıldığı sürece, ev ve işyerlerinde mevcut elektrik tesisatlarından doğabilecek riskler sadece klima değil, evlerde kullanılan tüm beyaz eşya ve elektronik eşyalar ile aynı seviyede.

Klimaların bu konuda ekstra bir tehlike yaratmadığını söyleyen Panasonic Klima Kanal Satış Müdürü Hakan Otyıldız, klima ve ısıtma/soğutma sistemlerinin doğru kullanımı konusunda şöyle konuşuyor: “Klimaların montajlarının mutlaka yetkili servislerce yapılmış olması gerekmektedir. Klimalar için gerekli olan elektrik tesisatlarının, elektrik konusunda uzman kişilerce hazırlanması gerekmektedir. Klimalar için özellikle topraklama yapılmış olmalıdır.”

Klimaların montajından önce yetkili servislerce keşif yapılarak uygun kapasite seçimi yapılması gerekiyor. Keşif sırasında iç ve dış ünitelerin montajlarının yapılacağı en uygun yerlerin belirlenerek kararlaştırılması da önem taşıyor. Dış ve iç üniteler arasında üretici firmalar tarafından verilmiş olan borulama mesafeleri, bakır boru ölçüleri, elektrik tesisat özellikleri gibi tüm konulara uyulması şart. Ayrıca montajların firmalarca yetkilendirilmiş olan yetkili servislerince yapılmış olması durumunda bu tür riskler ortadan kalkıyor.
 
Olası yangın riskine karşı uyarı sistemi var mı?

Piyasada mevcut olan klimalarda yangına karşı bir uyarı sistemi bulunmasa da, ürünlerdeki arıza teşhis fonksiyonu sayesinde arızaya müdahale süresi oldukça kısalıyor.

Klima bakımı önemli mi? Bakımlar nasıl, hangi zamanlamayla yapılmalı?

Klimaların ömürlerinin uzatılması ve daha sağlıklı olarak kullanılabilmeleri amacı ile yılda en az 2 kez yaz ve kış mevsimleri başlangıçlarında yetkili servislerce bakımlarının yaptırılması tavsiye ediliyor. Yapılacak bu rutin bakımlar sırasında ürünlerde yer alabilecek olağandışı durumlara erken müdahale imkanı olabiliyor. Bu sayede muhtemel yangın risklerinin minimuma indirgenmesi mümkün olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!