Kişisel bilgilerimiz korunacak

Güncelleme Tarihi:

Kişisel bilgilerimiz korunacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 17:19

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nda kişisel verilerin nasıl korunacağı ele alınacak.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Gazi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) ve Bilgi Güvenliği Derneği işbirliği ile 06-08 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak. Konferansta, Kişisel Verilerin korunması ele alınacak.

Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de bilgi güvenliği konuları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıya, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ersan Akyıldız, Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Doç Dr. Mustafa Alkan katıldı.

Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın bu yılki ana temasının “Kişisel Verilerin korunması” olarak belirlendiği ifade edilen toplantıda, ilk konuşmayı Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan yaptı.

Ayhan konuşmasında, Gazi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, BTK ve Bilgi Güvenliği Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek olan konferansın Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılacağını söyledi. Ayhan, “Bilgi teknolojisinde çok büyük değişiklikler oluyor, toplumdaki bütün bu gelişmeler, insanların mutluluğunu huzurunu sağlamak için yapılıyor, yani gelişmelerin yaşanmasına insanlar nedendir” diye konuştu.

İktisadi gelişmeden ve bir baskıdan söz edebiliriz ifadesinde bulunan Ayhan, bilgi güvenliği için uzun bir gayretten sonra TBMM’ye bir kanun teklifi sevk edildiğini ve gecikmeli olarak bu teklifin dün kabul edildiğini söyledi. Ayhan konuşmasına şöyle devam etti:

“Yasal düzenlemelerin yanında önemli teknolojik desteklerinde mutlaka yer alması gerekir. Sadece izinsiz bilgiye ulaşmak yasaktır demek kafi gelmez. Bunun alt yapı kuruluşu oluşturulmalı. Bu da üniversitelerdir. Bu hususta üniversitelere işbirliği çağrısında bulunduk, konferansımıza katılmayı kabul ettiler. Son derece önemli bir görev yapıyorlar. Sadece kanunla ya da devletin belirli erkleriyle bilgi güvenliği korunamayacak bir durumdur. Üniversiteler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Sivil Toplum Kuruluşu olarak bu etkinliğe katkı sağladılar.”

Ayhan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de bilgilendirdiklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya büyük bir hassasiyet gösterdi. Kongremiz Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olacak” dedi.

BİLGİLERİMİZİN BAŞINA GELECEK TEHLİKEYİ KORUYABİLİRİZ

Gazi Üniversitesi Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu da yaptığı konuşmada, ana temanın kişisel verileri korumak olduğunu belirterek, “Kişisel veri, bankada, özel okulda, parmak izinden, kişilerin banka hesabına kadar bulunabilir. Bunların korunmasına yönelik ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini sadece devletin değil, insanların başına, bilginin başına gelecek her türlü tehlike ve tehdidi alacağımızı görürsek bilgi güvenliğimizi koruyabiliriz” diye konuştu.

Sadece Üniversiteleri değil, sektörü, tarafları ve kullanıcıları biraraya getirdiklerini ifade eden Sağıroğlu, Konferansta bilgi güvenliği için çözüm önerileri getirecek neler yapılabileceğini detaylı olarak tartışacaklarını söyledi.

Kişisel verilerin korunmasına yönelik her türlü tedbirlerin yasaklanmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Sağıroğlu konferansta, sosyal paylaşım ağlarının nasıl tehdit oluşturabileceğini, bir belge ortaya çıktığı zaman bunun güvenliğinin nasıl algılanması gerektiğini anlatacaklarını, güncel konularda bilgilendireceklerini, eğitim vereceklerini ve çalıştayda çıkacak raporları kamuoyuyla paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ersan Akyıldız ise konuşmasında, konferansın bilimsel bir toplantının önemli bir ayağı olduğunu ifade ederek, “Bu konu toplumu çok ilgilendiriyor. Biz yan yana gelip hem bilimsel boyutta tartışmanın yanında toplumu etkileyen faktörleri de ele aldık. Bu konularda dünyada ki güncel konuları tartışacağız, 50 tane dünya çapında makale, 20 tane posterimiz sunulacak. Ana tema çerçevesinde yurt dışından gelen üç davetlimiz bilgilendirilecek. Toplumu bilgilendirme konularında fikir alış verişi olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!